Mizuro 43 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Cześć Jak faktycznie wyglada sprawa uznawania gwarancji w przypadku zakupu na firmę? Internet jest zalany wręcz sprzecznymi informacjami w tym temacie. Powiedzmy, że kupuje sprzętu komputerowego na firme, biorę fakture vat. Profil działalności nie ma jednak nic wspólnego z tego typu zakupem i nie jest wykorzystany jako narzędzie do jej prowadzenia. Czy w tym przypadku jest to traktowane jako zwrot konsumencki z takimi samymi warunkami jak przykladowy kowalski?( 2,3,5,10,12lat) Edytowane 13 Lutego 2023 przez Mizuro Cytuj Link to post Share on other sites
yureek 4 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 musisz sprawdzić zapisy w gwarancji, np. sprzęt agd jeżeli jest używany w celach komercyjnych to ma 12 mcy albo wręcz nie ma ani dnia i nie ma też rękojmi, np pralka, jeśli będziesz używał w hotelu to automatycznie tracisz gwarancję, elektrolux miał i chyba ma cały czas taki zapis, że sprzęt jest tylko do użytku domowego, komputer to raczej nie agd i bez niego praca w firmie jest raczej uciążliwa więc nie sądzę, żeby nie było na niego gwarancji, czy możliwości zwrotu Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 @yureekSzanujesz ludzi na forum? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Jezeli chodzi o gwarancje to sa firmy i modele laptopow ktore maja 2 - 3lata a mozna wykupic dodatkowa gwarancje np przedluzenie na 5 lat i bedzie to dzialac takze na firme, malo tego taki Dell, Lenovo Thinkpad czy niektore modele HP oferuja gwarancje typu Next Business day czyli dzwonisz do serwisu i nastepnego dnia roboczego jest u Ciebie serwisant z czesciami i przywraca laptopa czy komputer do stanu sprzed awari. Ja z tego korzystam, tak dziala to, jeszcze dodam ze mozesz byc w innym kraju w europie i taka firma tez nie bedzie robic Tobie z tego problemu przysle serwisanata pod wskazany adres o ile ma tam swoich serwisantow. Edytowane 13 Lutego 2023 przez Genghis Khan Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Tu masz opisane https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/reklamacja-towaru-na-firme-2020 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 13 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Temat zostal wyjaśniony z działem reklamacji jednego z popularniejszych elektromarketów ME. Okazuję się, że to bez znaczenia czy zakup zostal dokonany na firme, jednoosobową działalność lub osobę prywatna. Gwarancja jest honorowana jak w przypadku zwyczajnego konsumenta. Moge, więc chyba bez obaw zrobić promocje na 23% Edytowane 13 Lutego 2023 przez Mizuro Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 8 godzin temu, Arnold napisał: @yureekSzanujesz ludzi na forum? Nie dowiem się 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 1 godzinę temu, Mizuro napisał: Temat zostal wyjaśniony z działem reklamacji jednego z popularniejszych elektromarketów ME. Okazuję się, że to bez znaczenia czy zakup zostal dokonany na firme, jednoosobową działalność lub osobę prywatna. Gwarancja jest honorowana jak w przypadku zwyczajnego konsumenta. Moge, więc chyba bez obaw zrobić promocje na 23% Dobrze wiedzieć. Mi też wyszła taka sama promocja ale nie dowiadywałem się zawczasu co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 15 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 To jak zakup nie jest związany z prowadzoną działalność, to nie powinieneś brać na fvat inaczej US Cię za du**ę złapie. Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 8 godzin temu, orbik napisał: To jak zakup nie jest związany z prowadzoną działalność, to nie powinieneś brać na fvat inaczej US Cię za du**ę złapie. Kraj w którym żyje niestety zmusza mnie do bycia przedsiębiorczą inaczej, biorąc przykład z grupy nim zarządzającej Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Ale grupa zarządzająca sama siebie kryje:p Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts