Komarovsky 32 Napisano 12 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Cześć, Na dniach zabieram się za upgrade kompa i ze względu na to, że będzie w środku 5800X3D i 4070Ti potrzebuje pomocy z doborem wentów, aby obudowa chłodziła w najlepszy sposób bebechy. Akurat jeśli chodzi o chłodzenie jestem zielony jak trawka wiosną Wszystko będzie siedzieć w obudowie Fractal North - która w wielu testach jest chwalona za przepływ powietrza więc mam nadzieje, że to dobra baza. Sama obudowa ma wbudowane na froncie 2x Fractal Aspect 14 PWM, nie ma wentylatora z tyłu. Procesor będzie chłodzony AiO NZXT X53 (aktualnie są tam stockowe wentylatory z AiO). Teoretycznie chciałem, żeby dwie 14stki wciągały powietrze na froncie, a 12stka na tyle oraz 2x 12 na AiO zamontowane na górze obudowy wyciągały powietrze. Tutaj moje pytania do Was: 1. Czy ten "układ" przepływu będzie ok? 2. Czy powinienem wymienić wenty z AiO, oraz dwie 14stki z frontu? 3. Jaki wentylator na tył obudowy do wyciągu? Zastanawiałem się nad SilentWingiem 4 (lub ew PureWingiem?) 12stką (14 się nie zmieści) Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3640 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Proponowany układ wentylatorów jest ok Zamiast PureWings włożył bym Arctic P12 PWM. Nie wiem jaką masz 4070Ti ale w tej obudowie masz opcję montażu wentylatora 80mm pod kartą, robiłem tak często DIY w składanych komputerach ponieważ powietrze pod kartą potrafi się zakręcić i ciepłe wraca częściowo do gpu. Jeśli założy się ten 80mm to będzie on ruszał więcej powietrza spod gpu i temperatury karty się poprawiają. Przy grubszej karcie albo mobo z dziwnym układem slotów może nie być na niego miejsca. Kompa możesz składać tak jak jest, jeśli będzie za głośno albo za gorąco to można pomyśleć nad zmianą wentylatorów NZXT i Fractal. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Komarovsky 32 Napisano 13 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Dzięki wielkie za odpowiedź. Widziałem, że Arctic P12 jest tutaj faktycznie często polecany. I też budżetowo wygląda lepiej niż SW Co do 80tki pod GPU będzie ciężko, ale przymierze jak tylko dzisiaj przyjedzie do mnie buda. Mam MSI 4070TI Gaming OC, która zajmuje 3,5 slota więc może być ciężko :s Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3640 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Zawsze możesz spróbować zamontować 80 na zewnątrz jak w środku się nie zmieści. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Komarovsky 32 Napisano 13 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 8 godzin temu, ernorator napisał: Zawsze możesz spróbować zamontować 80 na zewnątrz jak w środku się nie zmieści. Niestety dwa koty-debile mi nie pozwalają na takie rozwiązanie Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Godzinę temu, Komarovsky napisał: Niestety dwa koty-debile mi nie pozwalają na takie rozwiązanie To daj jakiś mocniejszy wiatrak co by się nie połamał jak łapę któryś wsadzi Mam nadzieję że pomogłem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts