boroski 16 Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Witam, mam trzy sprawy których nie mogę rozwiazać, może ktoś bedzie w stanie i pomoc. Pierwsza to długie uruchamianie sie, ponad 1min do windowsa, może są włączone jakieś testy w biosie? Film pod linikiem. Druga sprawa to zacinający sie kursor w biosie, nie chodzi to płynnie / Film Trzecia sprawa to gdy podłaczam monitor przez displayport to nie idzie wejsc do biosu i musze przełanczać sie na hdmi Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Włącz sobie profil X.M.P bo masz na Disablet, zrób zdjęcie tyłu komputera Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Sory, napisze konfiguracje: i5 13600KF , ASUS ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI, Pamięć Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL40 Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Masz RAID z dysków? Może tu tkwi problem. Gdzieś w internetach "coś-gdzieś mi migło" Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Włączenie xmp nic nie dało, aktualizacja biosu też nic. Skupionym sie na tym zacinaniu w biosie, to może być przyczyną reszty problemów Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Na filmiku widzę UEFI: USB 1, Partition 1 i UEFI, USB, partition 2 Jak możesz to usuń to, wygląda jak byś miał podłączony dysk USB i zrobione partycje. i sprawdź czy pomogło Widzę że masz tam dwa dyski lexar jeden 1TB i drugi 2TB i usb, odłącz usb i lexar 2TB i daj znać Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Dalej to samo na jednym dysku i dalej zacina sie bios czy z dyskami czy bez Nowa płyta a tu takie cyrki, długie bootowanie, zacinanie sie biosu. Jak już wejdzie do windowsa to jest Ok, procek i ram przeszedł testy i żadnych błędów. System zamyka sie w 2 sek, a uruchamia w 1 minutę Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 zaktualizuj wszystkie sterowniki Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Próbowałem już chyba wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Wyłacz Intel Rapid Storage. Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Ogarnięte, dzięki za zaangażowanie i pomoc ale na 99% winą był jakis paproch w slocie ramu, przepinałem ram i przedmuchałem gniazdo. Wszystko chodzi idealnie w biosie i system ładuje sie normalnie. Jedyny problem który został to to że musze używać hdmi żeby zobaczyc i wejść do biosu, za cholere nie widać go poprzez DisplayPort w karcie graficznej. Dodatkowo jeśli używam DisplayPort swieci dioda qled na płycie która powiadamia o problemie „vga” Macie jakieś pomysły? Edytowane 3 Lutego 2023 przez boroski Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Nic nie zrobisz potestowane Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 9 godzin temu, wiwat napisał: Nic nie zrobisz potestowane Miałeś ten sam problem? Pozostaje przesyłać obraz poprzez hdmi jesli chce sie korzystać z biosu? Musi być jakieś rozwiązanie.. Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 W dniu 3.02.2023 o 23:21, wiwat napisał: Nic nie zrobisz potestowane Problem rozwiązany, wystarczyło zgłebić temat. Do zainstalowania sterowniki nvidi odnośnie displayportu https://www.pocnetwork.net/tips/how-to-fix-not-being-able-to-display-bios-on-a-monitor-connected-via-displayport/ https://www.nvidia.com/content/DriverDownloads/confirmation.php?url=/Windows/uefi/firmware/1.0/NVIDIA_DisplayPort_Firmware_Updater_1.0-x64.exe&firmware=1&lang=us&type=Other 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts