Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli masz na myśli nowy komp, to sensowny będzie tylko Chromebook. Windows na tanich laptopach często jest ledwo używalny, nigdy Windows z mniej niż 8 GB RAM! Tanie Chromebooki są w porządku, to nie Windows, który musi mieć dobre parametry.

Mógłby być taki mały Chromebook https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-chrome-11-mt8183-4gb-64gb.bhtml

A tu trochę większy https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-chrome-14-m8183-4gb-128gb-chr-os.bhtml

Z dotykowym ekranem składany (można obsługiwać jak tablet) https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-chrome-11-mt8183-4gb-64gb_1.bhtml

Edytowane przez Chomik Tomek

Nie szedłbym w chromebook'a dla mnie zmarnowana kasa lepiej dozbierać i kupić laptopa za 2 tys. często w weekendy są promki i można coś sensownego za 2tys wychaczyć. Windows to Windows kompatybilność oprogramowania za rok zechcesz coś zainstalować jakiś komunikator, program do filmów czy zdjęć i się okaże że nie ma go na chromOS

Tak na szybko i tylko jako przykłady bo nie znam twoich wymagań i preferencji:

Acer Aspire 3 i3-1115G4/8GB/256/Win11S IPS - Notebooki / Laptopy 15,6" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

Tryb S windowsa można wyłączyć w jego ustawieniach i mieć normalny win11. Cpu 2 rdzenie 4 wątki 

Acer Aspire 3 R5-3500U/8GB/512 IPS - Notebooki / Laptopy 15,6" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

Cpu 4 rdzenie 8 wątków i całkiem mocna integra Vega8

ASUS X515EA-BQ1225W i3-1115G4/8GB/256/Win11S - Notebooki / Laptopy 15,6" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

• 2 tygodnie później...

Dziś ze względu na wyjazd potrzebowałem kupić cos mega szybko mega tanio, liczyłem się że w tych pieniądzach kupię cos co będzie działać jedynie na kablu, cos na pewno nie będzie działać i przeglądarka będzie go zamulać. Pozytywnie się zaskoczyłem, kupiłem t460s za 1000zł, pierwszy lepszy laptop z sklepu stacjonarnego, więc to raczej nie żadna okazja. Okazuje się że chodzi mega płynnie, odpiąłem go od kabla 3 godziny temu a wciąż ma 50% baterii, do podstawowych zadań biurowych, przeglądania internetu czy oglądania filmów zdecydowanie wystarczający sprzęt. Jedyne w czym się nie pomyliłem to to że cos musi nie działać. Nie działa trackpoint i przyciski jemu dedykowane te nad touchpadem, czym sprzedawcy się nie raczyli pochwalic. Mimo wszystko i tak jestem zadowolony. Nie miałem wcześniej do czynienia z thinkpadami, teraz rozumiem ich fenomen, to stary sprzęt a wygląd jest tak ponadczasowy że wciąż wygląda bardzo dobrze, nie na 7 letni laptop.