Skocz do zawartości

Ryzen 7 5700X - jakie chłodzenie oraz pasta termoprzewodząca?

Recommended Posts

Witam

Od tygodnia jestem posiadaczem Ryzen 7 5700X. Chciałbym zakupić do niego nowe chłodzenie, żeby jeszcze bardziej zbić temp.

Aktualnie korzystam z SilentiumPC Fera 3 RGB 120mm zamontowanego na Gigabyte B450 AORUS ELITE. Całość dopełnia obudowa SilentiumPC Armis AR5X TG RGB.
Jakie chłodzenie powietrzne wraz pastą termoprzewodząca polecicie do ww. zestawu? Co do pasty to zawsze korzystałem z Thermal Grizzly Hydronaut 1g.

Jakie zastosowanie komputera?

Jakie teraz posiadasz temperatury w idle i pod obciążeniem?

Jakie napięcie daje płyta w powyższych pytaniach?

UV robiłeś?

Najlepiej screen z hwinfo.

Co do pasty to ile ludzi, tyle opinii. Więc się nie wypowiadam. 

5 minut temu, wrobel_krk napisał:

Jakie masz te temperatury? Masz OC czy na pbo lecisz, te procki są gorące o prostu.

Moze wystarczy uv zrobić

Wyprzedziłeś mnie

• Lubię to 1
1 godzinę temu, Overclock666G napisał:

Napisz konkretnie jakich taktowań używasz, napięcia. Bo tutaj więcej domysłów niż włosów na głowie... 

Jak narazie można powiedzieć: 1. zrób UV i spokój 2. AC lipa, kup sobie wodne.

Sprawdzić jeszcze raz mocowanie chłodzenia i zrobić UV. Mi płyta daje 1.5V więc mam -0.2, kolega ma 1.4 więc można 0.1 odjąć i od razu będzie lepiej. 
I się nie przejmować temp. w idle tylko żeby w grach się nie smażył powyżej 75. Bo w idle te procki tak mają, że takty skaczą i temp momentalnie skacze z 30 na 50 i spada i znowu ot taki urok. Btw. SPC Ferra ma TDP do 180W więc spokojnie powinna se radzić.
image.png.8092bebfc07f252ac464e3d5fef6ce9f.png

• Lubię to 1

1.4V trochę przydużo. Rób UV do momentu spadku zegarów efektywnych. Do tego zwróć uwagę na LCC. Nic o płycie nie napisałeś, na czym go posadziłeś?

Przeoczenie. Dobra na GB, jakiej?

Chcesz cicho, tanio i w miarę chłodno to fortis 5 /dual. Fera 3 trochę słabo.

Tak wiem, że to sprawa pracy wentylatorów. Chyba nie można ich kupić osobno. Przynajmniej jeszcze niedawno tak było. Te sigmy, które montowali wcześniej też mocno głośne niebyły.

Budowa radiatora jest inna i fluktusy poza ciszą, nie dały by takiej wydajności.

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...

Wiadomo, każdego wola ale ja bym polecił Noctue NH-D15, sam mam takie chłodzenie, co prawda na Ryzen 7 5800X ale jest spoko. Zależy od budżetu. A pastę mam Thermal Grizzly Kryonaut Extreme. Temperatury są spoko i jeszcze nie miałem problemów z wysokimi temperaturami.

Ot tak, kilka słów od użytkownika :)

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
W dniu 6.06.2023 o 10:03, Mirinda napisał:

Sam też mam 5800X, sztuka kasztan totalny, i na Fortisie 5 i Thermal Grizzly Kryonaut Extreme też nigdy nie miałem żadnych problemów z temperaturą.

Witam, a do jakich temperatur dochodzi podczas obciążenia 

Witam, a do jakich temperatur dochodzi podczas obciążenia , bo u mnie podczas gry wacha się od 59 do 64 na 5700x

Godzinę temu, dzodzoxxx napisał:

Witam, a do jakich temperatur dochodzi podczas obciążenia 

Witam, a do jakich temperatur dochodzi podczas obciążenia , bo u mnie podczas gry wacha się od 59 do 64 na 5700x

68 max teraz jak jest prawie 30 stopni na Dark Rock Pro 4 i 5700x. Więc masz ok.

To spoko bo już myślałem ze mam coś nie tak , bo właśnie zmieniłem obudowę z zalman z3 i chłodzenie fortis 3 to max było 58 stopni a teraz zmieniłem obudowę na genezis 505 i chłodzenie aio krux 240 i właśnie teraz temperatura podskoczyła do 64 stopni bo w spoczynku to jest nawet 39stopni