Skocz do zawartości

Reanimacja (modernizacja) łaptopa

Recommended Posts

Mam w posiadaniu takiego leciwego łapka samsung np300...

Myślałem aby dać mu drugie życie w postaci dysku ssd i 8-16 GB ramu jak ceny są teraz bardzo przystępne.
Jest sens..
Postawił bym w10 i sprzęt do MŚ Teams, www,yt ?

90c433c7ff9c441cdcea934be992603e.jpg

Ja bym na taki stary laptop nie wgrywał win 10, zwłaszcza przy tym procesorze.

To, że Microsoft uśmiercił Windows 7 / 8.1 to nic (Win XP jakiś czas po porzuceniu był używalny), Chrome (w lutym) i Opera (chyba w czerwcu) w tym roku przestaną obsługiwać systemy starsze niż W10. Pozostaje Firefox :D

Najlepiej nie rób nic i zostaw W7 (jak muli to wymień dysk na SSD)

Jak nie chcesz tej siódemki to wgraj sobie Linuksa, np. Linux Mint Cinnamon.

Poszerzenie RAMu nie zaszkodzi, ale zastanów się czy warto.

Najlepiej mieć w zadzie wsparcie Windows 7, a procesor już nie do Teamsa.

• Haha 1
6 minut temu, wodego napisał:

Nie uśmiercił. To są fake newsy rozpowszechniane przez pseudo redaktorków, nie powtarzaj je.

Microsoft wraz z całkowitym tzw. zakończeniem wsparcia dla Win8.1 zakończył tzw. przedłużone wsparcie dla w7.

A i tak dla użytkowników nie ma to znaczenia.

PS. Z tym uśmierceniem to miałem na myśli ,,uśmiercenie aktualizacyjne"

Edytowane przez Chomik Tomek
Odpowiedzenie Wodego

Dodatkowe 4GB RAM, SSD, 10 da radę. Na win7 już jest problem z aktualnymi wspieranymi przeglądarkami, chyba, że lubisz na edge siedzieć.

13 godzin temu, wodego napisał:

Nie uśmiercił. To są fake newsy rozpowszechniane przez pseudo redaktorków, nie powtarzaj je.

Uśmiercił. W rynku komercyjnym gdzie masz komputery spięte do sieci globalnej brak poprawek bezpieczeństwa od wydawcy oprogramowania oznacza jego uśmiercenie. Z czasem będzie brak wsparcia dla nowych wersji różnorakich programów. Małymi krokami wchodzi TLS 1.3, nowa wersja Samby v3, które nie będą wspierane przez win7.

Edytowane przez CrisPell
  • Lubię to 1
13 godzin temu, Chomik Tomek napisał:

Z tym uśmierceniem to miałem na myśli ,,uśmiercenie aktualizacyjne"

Pudelkowe określenie. Normalne określenie, to koniec wsparcia, a dla zwykłych ludzi - koniec z aktualizacjami i poprawkami.

1 godzinę temu, CrisPell napisał:

W rynku komercyjnym gdzie masz komputery spięte do sieci globalnej

Cała masa komputerów nie pracuje w korpo spiętym do globalnej sieci.

Taki przykład, rok 2021. Awaria bankomatu, co chwila się restartuje. Na pokładzie windows XP. Co powinien napisać pudelek? Pieniądze milionów Polaków zagrożone, zarządzane są uśmierconym systemem!

• Haha 1
7 godzin temu, wodego napisał:

Taki przykład, rok 2021. Awaria bankomatu, co chwila się restartuje. Na pokładzie windows XP. Co powinien napisać pudelek? Pieniądze milionów Polaków zagrożone, zarządzane są uśmierconym systemem!

Jak wspomniałem podłączone do sieci internet. Nie liczą się bankomaty, które są wyizolowane.

Edytowane przez CrisPell
  • Lubię to 1