SnakeDoctor 0 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Cześć jestem na etapie wyboru podzespołów do upgradu PCta i mam takie pytanie dotyczące kompatybilności i5-13500 z płytą Gigabyte Z690 GAMING X DDR4. Ta płyta niby wspiera 13gen procków intela, ale po aktualizacji BIOSu. Pytanie co się stanie jak po wyjęciu z pudełka okaże się, że BIOS jest stary, nie wspierający i5-13500? Czy jest możliwość, że komp uruchomi się na tej kombinacji cpu i płyty i pozwoli na update BIOSu czy potrzebna byłaby instalacja starszego procka, update BIOSu i dopiero instalacja nowego? I przy okazji, korzystałem z pcpartpicker do wstępnej konfiguracji i mam jeden potencjalny problem: Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 ATX LGA1700 Motherboard has an additional 4-pin ATX power connector but the be quiet! Pure Power 11 700 W 80+ Gold Certified ATX Power Supply does not have any available. This connector is used to supply additional current. While the system will likely still run without it, higher current demands or extreme overclocking may require it. Czy to jest wielki problem zakładając, że nie będę robił żadnego OC? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 7 minut temu, SnakeDoctor napisał: Pytanie co się stanie jak po wyjęciu z pudełka okaże się, że BIOS jest stary, nie wspierający i5-13500? Kąkuter się nie włączy, nie zobaczysz obrazu na monitorze. 8 minut temu, SnakeDoctor napisał: Czy to jest wielki problem zakładając, że nie będę robił żadnego OC? Te dodatkowe cztery piny to tzw. sense. Zasilanie tamtędy nie płynie i nie są niezbędne do działania komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
SnakeDoctor 0 Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 9 minut temu, Artok napisał: Kąkuter się nie włączy, nie zobaczysz obrazu na monitorze. Jest opcja sprawdzenia wersji BIOSu przed zakupem? Bo numerze seryjnym albo coś takiego? Albo jakieś inne rozwiązanie tego problemu? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Daje Intel ten sticker 13.gen ready? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) 30 minut temu, SnakeDoctor napisał: Bo numerze seryjnym albo coś takiego? Jeżeli na płycie jest nowa wersja biosu to informacja o tym będzie wyraźnie zaznaczona na pudełku. Niektórzy producenci wrzucają też karteczkę z takową informacją bezpośrednio do worka z płytą główną np. między sloty na pamięć RAM. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
SnakeDoctor 0 Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Wyczytałem coś o Q-Flash Bios co teoretycznie pozwala zupdatować BIOS z pendriva bez podłączania czegokolwiek poza zasilaczem. Trochę ryzykowne, ale opcja do rozważenia. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 19 minut temu, SnakeDoctor napisał: Trochę ryzykowne, ale opcja do rozważenia. Nie bardziej ryzykowne niż tradycyjne aktualizowanie biosu. Pendrive formatujesz na FAT32, wrzucasz sam bios, żadnych innych plików. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts