Skocz do zawartości

komputer dla grafika (głównie pakiet Adobe - Photoshop, Lightroom, Illustrator). Ok 5-6k

Recommended Posts

Cześć, 9 lat temu złożyłem dzięki temu forum komputer z tego wątku, który przez lata pięknie służył ().

Niestety komp zaczyna zwalniać i rozglądam się za nowym. Powoli kroi się zestaw taki, jak poniżej. Chciałbym Was prosić o opinie: czy wszystko tu pasuje, czy są w tych granicach cenowych jakieś lepsze opcje?

90% wykorzystanie komputera to Photoshop, Illustrator, Lightroom. Pozostały czas to gry, czasem montaż filmów (Davinci Resolve) itd.

Planowany zestaw na chwilę obecną:

1 zasilacz

2 płyta główna

3 procesor:

4 dysk (x2):

5 Karta graficzna:

6 Pamięć (32gb albo 64?):

7 obudowa:
SilentiumPC Ventum VT4 TG (SPC292)

Z góry dziękuję za wszelki porady/podpowiedzi :)

fotoszop i LR to tyranie proca, a ty dajesz mało wydajną jednostkę CPU na rzecz wypasionej grafiki której użyjesz sporadycznie dopiero w DaVinci? coś tu nie gra. 

Pierwsze sprawa to szukanie grafiki do 1600zł czyli 3060 12gb, a zaoszczędzona kasa idzie w i5-13600KF + jakieś mobo z b660m (gigabyte b660m gaming x, MSI mortary bazooki) 
i masz 2 razy wydajniejszą konstrukcję automatycznie za te same pieniądze. gry trochę ucierpią ale kosztem 2 krotnego przyrostu w pracy.

4 godziny temu, royal90 napisał:

i masz 2 razy wydajniejszą konstrukcję automatycznie za te same pieniądze. gry trochę ucierpią ale kosztem 2 krotnego przyrostu w pracy.

Bez przesady bo aż takiej różnicy to nie bedzie. 

2 godziny temu, krzysiek83 napisał:

Royal90: Bardzo dziękuję! Po Twoich uwagach zaczynam planowanie i składanie od nowa  :))

Twoja opcja to ponad 5700, za 5900 zł masz https://proline.pl/koszyk/f393fe8a

Pamięci oraz drugi SSD dołóż sobie za miesiąc czy dwa 

4 minuty temu, kajtek. napisał:

Bez przesady bo aż takiej różnicy to nie bedzie. 

czy ja wiem, 10 tyś punków w cinebench vs 24 tysiące. to duża różnica, a cinebench przekłada się w miarę na LR także tak.

@krzysiek83  zestaw kajtka z proline bardzo dobry konfig. bierz to co złożył i będziesz mega zadowolony.  chociaż ja w ciągu dalszym upieram się nad grafą z 12GB ramu. ale to już musisz zdecydować sam. 3060ti do gier bedzie sporo lepszy, za to 3060 nieTI będzie miał 12GB ramu, będzie dużo taniej i nieco lepiej do PSa/LRa. a zaoszczędzona kasa może pójść na 32GB ramu i dysk o czym wspomniał. 

6 godzin temu, kajtek. napisał:

Ale to jest multicore, a przeciesz PS, LR nie siedzi na wszystkich rdzeniach. 

siedzi. chyba ze jak ma się ich 16 to nie siedzi. mój i7-6700k ledwo daje. ale już idzie do mnie 13600KF
poniżej screen, samo wczytanie RAWów do PSa. LR jeszcze gorzej. 100% cały czas. LR chodzi z aktualizacji na aktualizacje co raz gorzej. formaty nie pomagają i foto na SSD. największe pogorszenie nastąpiło od momentu wprowadzenia AI. dużo pomaga ale ora proca. 

Przechwytywanie.JPG

Mam jeszcze jedno pytanie: czy jest sens bawić się tu w ew. rozbudowę "starego" zestawu, czyli do płyty AsRock Fatal1ty H87 Performance i obecnej obudowy/zasilacza, dokupywać jakiś nowszy dysk, procesor i/lub kartę + np. 16GB pamięci? Myślałem o tym bo komputer mimo lat działa o dziwo dość sprawnie (mój główny problem to tak naprawdę photoshop, który zaczyna spowalniać pracę) i zastanawiam się na ile taka modyfikacja w granicach powiedzmy 1,5k by go przyśpieszyła i czy w ogóle jest możliwa (bo np. nie ma tu wąskiego gardła w postaci zbyt starej płyty głównej itd).

Heh, masz rację :)) Poza tym widzę, że bez sensu jest myśleć o pasowaniu elementów pod starą płytę gdzie tak naprawdę płyty akurat są najtańszym elementem układanki (biorąc pod uwagę jeszcze ew. kartę czy procesor). Jedyne co chyba miałoby sens tutaj to dokupienie pamięci (która przy ew. wymianie na nowy komp musiałaby pójść w odstawkę) albo wymiana dysku SDD na m2 (tu byłby potrzebny adapter) ale wszystko to nieco w ciemno bo nie mam gwarancji że mi to wystarczy.