tobiasz010 0 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Witam czy to normalne ze jak nic nie robie temperatura cpu jest na poziomie 50 stopni? w grze dochodzi do 86. Dodam ze procesor amd ryzen 5600 bez x i chlodzenie stockowe. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 12 godzin temu, tobiasz010 napisał: Witam czy to normalne ze jak nic nie robie temperatura cpu jest na poziomie 50 stopni? w grze dochodzi do 86. Dodam ze procesor amd ryzen 5600 bez x i chlodzenie stockowe. trudno poszukać odpowiedniego testu w internecie ? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 12 godzin temu, tobiasz010 napisał: chlodzenie stockowe. Niestety ale tak będzie na bida stocku, za czasów Zen1/Zen+ wyglądało to lepiej. Innymi słowy, chcesz chłodniej/ciszej musisz zainwestować w lepsze chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Jak to stealth to tak po prostu ma. Się rewelacyjnie nadaje do 35W Athlonow. Dopiero drugi w kolejności box amd czyli Spire (ma dwa razy wyższy blok alu) daje przyzwoitsze temperatury. Znaczy takie kilkanaście *C mniej. Jak jest potrzeba dmuchania na sekcję zasilania w tym sekcję integry to Spire polecam. Z reala znam różnicę i całkiem serio można z nim już żyć w zgodzie. Spire tak samo jak jak Stealth dmucha 360* więc płyta ma lżej. Raptem za 30 pln na necie... Za grosze i mocowanie takie samo więc roboty prawie zero. Jeśli lepsze chłodzenie w znaczeniu wieżowe (pytanie jaka budka...?) to wypada rozważyć czy buda ma przewiew na sekcje. Bo jak nie ma to i owszem temp cpu spadnie ale sekcje będą miały naście plus. Z boxów amd jest jeszcze Prism acz to już inna liga i ze 60 pln na necie. Z tym, że Prism ma 10cm wysokości i żebra kierunkowe, znaczy dmucha w poziomie na sekcję zasilania i ramy. Ale temp ma kolejne ~10 stopni mniejsze niż Spire... I mając oryginalne kable nawet przez minutę to można ledy na stałe wyłączyć. Dzięki Wam Panowie Inżynierowie :-) Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Tylko zmiana chłodzenia. Na tym boxie już miałem takie problemy jak jeszcze siedziałem na 2600. Taki fortis da ci najlepszy kompromis. Z tańszych da radę i Fera. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasz010 0 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Zmieniłem chłodzenie na fortis 5 i dalej jest problem bez podkrecania temperatura w amd ryzen master przekracza 95 stopni.. Nie wiem jak przekreciłem procesor na 3.5 ghz i voltage 1.05 nie ma problemów z temperaturą. W grze na przykręconym max 72 bez przykręcenia po 15 minutach było ponad 90. Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 2 minuty temu, tobiasz010 napisał: Zmieniłem chłodzenie na fortis 5 i dalej jest problem bez podkręcania temperatura w amd ryzen master przekracza 95 stopni.. Nie wiem jak przekreciłem procesor na 3.5 ghz i voltage 1.05 nie ma problemów z temperaturą. W grze na przykręconym max 72 bez przykręcenia po 15 minutach było ponad 90. Coś masz nie tak, bo fakt grzeją się 5xxx ale głownie wkurzają skoki temp z 30 na 60 bez UV z UV się uspokaja. 90 w grze to zdecydowanie coś nie tak. Pasta, albo źle dokręcone chłodzenie. No nie wiem chyba, że felerna sztuka i czapka jest źle przylutowana. Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasz010 0 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Sprawdzałem na stockowym chłodzeniu 2x paste wymieniłem teraz zmieniłem chłodzenie i dalej jest problem... Nie mam pomysłu czy oddać procesor na gwarancje czy nie przejmować sie tymi temperaturami. Dodam że w spoczynku temperatura to 40 stopni Edytowane 6 Stycznia 2023 przez tobiasz010 Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, tobiasz010 napisał: Sprawdzałem na stockowym chłodzeniu 2x paste wymieniłem teraz zmieniłem chłodzenie i dalej jest problem... Nie mam pomysłu czy oddać procesor na gwarancje czy nie przejmować sie tymi temperaturami. 90-95 to za dużo, ja wolę 75 nie przekraczaćw grach nie licząc 3D Marka bo to jest chwilowe itp.. Jak uważasz, że chłodzenie dobrze to oddać tylko lepiej na rękojmię zamiast gwarancji. Jak kupiłeś dawno temu odzyskasz hajs i kupisz taniej albo R7. Tylko porób ze screeny do zgłoszenia z programów. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez HegemoN 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasz010 0 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Procesor dopiero kupiony ma 3 dni. No jak jest przykręcony to nie ma problemu w grach. Więc chyba narazie to zostawie a w razie awarii oddam poprostu na gwarancję Dzieki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) 11 minut temu, tobiasz010 napisał: Procesor dopiero kupiony ma 3 dni. No jak jest przykręcony to nie ma problemu w grach. Więc chyba narazie to zostawie a w razie awarii oddam poprostu na gwarancję Dzieki za pomoc Panie kolego jak 3 dni to się nie zastanawiaj tylko rób zwrot 14dniowy i bierz nowy. Bo jechanie na tak mocno skręconym jak Ty masz żeby "jakoś było" to bez sensu jest. Ja mam tylko UV -0.2V i taktowanie domyślnie skacze na 4.7 i RAM na low 2133 bo jak na razie nie mam gier nowszych co by wymagały mocy. Ale wskoczy za 2mc Jedi Survivor to już jest profil naszykowany zwykły + OC RAM na 4000MHz Edytowane 6 Stycznia 2023 przez HegemoN 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasz010 0 Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Ok dzieki wielki skoro tak mówisz to zwrócę go i zamówie jeszcze raz Dzieki wielkie za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Mam dwa cepy na R7 5700x i na fortisie 30 - 40 normalnie na chromie i max 61 - 64 w grach.Wcześniej 3500x miał podobnie. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Jakie tam masz mobo do tego procesora? Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasz010 0 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 ASRock B450 PRO4 R2.0 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts