bankok 0 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 świeży problem... postanowiłem zmienić prosecor z Intel Core 2 duo e7300 na xeon x5460 , po zmianie procesora nie mam obrazu ani na nowym ani starym procesorze help :/ , wszystkie wiatraki sie kręcą, od karty graficznej również, brak obrazu po podpieciu na integre również Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Zrób reset BIOSu za pomocą zworki bądź wyjmując bateryjkę na ok 20 min. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Wyjmij baterie z płyty na 5 minut i odepnij kabel zasilania. Tak wgl.podziwiam i szanuje że kolega ma nerwy używać taki sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
bankok 0 Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 jest to już zabytek ale kasy nie mam póki co na cokolwiek lepszego i tak mi się zamarzylo zmienić procesor, wyjmuję baterię i czekam Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Oby to pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
bankok 0 Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 niestety nadal to samo , sprawdzałem piny wyglądają w porządku, ale kicha... Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Sprawdź RAMy, spróbuj wystartować na jednej kości, w innym slocie itp. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Rozładowałeś ładunek elektrostatyczny z siebie? Cytuj Link to post Share on other sites
bankok 0 Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 zapomniałem... A jestem spawaczem..., mogło się coś przez to stać? dodam że i karta graficzna się świeci wiatrak się kręci, wiatrak procesora również jak i dioda na płycie głównej świeci Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Mógł taki ładunek przeskoczyć gdzieś na płytę i uszkodzić coś. Sprawdź czy przy zmianie procka nie poruszyłeś innego podzespołu, nie wysunęła się kość pamięci albo wtyczka od zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Ten Xeon jest na LGA 771, aby pracował na LGA 775 powinien być zmodyfikowany (naklejka + wycięcia w innych miejscach) Wszystko dobrze zrobione? Włożony poprawnie w gniazdo? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Do działania poprawnegodziałania potrzebne są mikrokody. Ja po podmianie e8400 na x5460 musiałem je wgrać. Komp niby startował, ale podawał komunikat przy starcie o problemie z procesorem. Wgranie kodów pomogło. Edytowane 30 Grudnia 2022 przez Vorgenus Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Jeśli wsadziłeś ten procesor w socet bez wycięcia plastików to zrobił zwarcie i uszkodził płyte gółwna i tyle poniewaz jak kolega wyżej zauważył to procesor na socet 771 co za tym idzie inne piny odpowiadaja za mase inne sa prądowe procesor względem socetu 775 jest obrócony o 90 stopni 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
bankok 0 Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Tak jak napisał chłopak wyżej... nie dowiedziałem się dobrze i wsadzilem tego xeona tak o po prostu... czyli co padło ? co będę musiał wymienić? I co kupić najtańszego gdybym chciał używać tego xeona x5460, proszę podpowiedzcie mi bo jestem w tym zielony z góry dzięki, szczęśliwego Nowego roku Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 18 minut temu, bankok napisał: Tak jak napisał chłopak wyżej... nie dowiedziałem się dobrze i wsadzilem tego xeona tak o po prostu... czyli co padło Jeśli komputer nie startuje ci na starym procesorze, to najprawdopodobniej, padła płyta główna. Kupić płytę na LGA 775 i zrobić to poprawnie, opisy są w internecie. Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 tak jak pisałem wyżej na bank padła płyta główna a co dalej to sie okaze bo istniej opcja że po zwarciu pinów poszło napięcie nie takie jak trzeba na linie pcie albo na pamięci i tez mogłeś je uwalić ale zaczoł bym od płyty głównej , bo te starsze podzespoły były dużo mocniejsze niz te dziś które po małym spięciu padają https://www.purepc.pl/poradnik-jak-uruchomic-procesor-lga-771-na-plycie-lga-775 Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, bankok napisał: Tak jak napisał chłopak wyżej... nie dowiedziałem się dobrze i wsadzilem tego xeona tak o po prostu... czyli co padło ? co będę musiał wymienić? I co kupić najtańszego gdybym chciał używać tego xeona x5460, proszę podpowiedzcie mi bo jestem w tym zielony z góry dzięki, szczęśliwego Nowego roku Żeby uruchomić xeona potrzebujesz płyty głównej obsługującej ten procesor (ja użyłem ASUS P5QL-E ze swojego starego kompa) i mikrokodów, które musisz wgrać przed wsadzeniem procka. A zanim wszadzisz procka musisz przerobić gniazdo w płycie, wycinając delikatnie dwa plastiki w gniździe, które pasują w wycięcia procka pod s775 ( 775 i 771 to to samo gniazdo tylko obrócone jak pisał kolega wyżej, więc xeona musisz obrócić względem gniazda 775. Gorzej sprawa wygląda z mikrokodami. Była fajna stronka z mikrokodami i listą kompatybilności procków z płytami, ale już niestety nie istnieje, a bez mikrokodów nie masz szans na uruchomienie procesora. Poszukam u siebie, może mam gdzieś rara z kodami do swojej płyty. Znalazłem, tu znalazłem mikrokody, może ci to pomoże: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3143835.html Na tej stronie też są mikrokody: http://tanieprocesory.pl/bios2/ Ja przy okazji tego tematu zaciągnę sobie od razu wszystkie biosy, może komuś się kiedyś to przyda w przyszłości. Edytowane 31 Grudnia 2022 przez Vorgenus Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Jeżeli wsadziłeś "na jana" X5460 to nie miało prawa się udać. Raz, że bios, a dwa, że fizycznie trzeba było przystosować gniazdo, o czym koledzy wcześniej pisali. Może faktycznie uwaliłeś płytę. Jeśli płyta jest uwalona, to nie kupuj kolejnej LGA775, tylko złóż coś nowszego. i5 4430 (50zł) + płyta LGA1150 chipset H81 (100zł) z łatwością pokona tego Xeona. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts