WiktorqXX 0 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Witam, Dzisaj chciałem wymienić moja kartę graficzną GT 1030 na RTX 3060 wydanie od Gigabyte. Po włożeniu karty wentylatory chodziły na full, dioda przy pinach od karty graficznej się świeci. Po czym słychać 5 szybkich piknięć, obrazu nie ma. Resetowałem bios, robiłem jego update, szukałem dużo na forach zagranicznych ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi. Osobiście przypuszczam że to jakaś opcja w biosie płata figle. Dodam że na starej karcie graficznej wszystko działa. Z góry dziękuję za pomoc. Spec kompa: Cpu: i5 11400f Mobo: Gigabyte b560m ds3h v2 RAM : Crucial Ballistix 2x8 2666mhz PSU: Silentium PC Vero M3 bronze 700w Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Hm... Znalazłem coś takiego. Cytuj Link to post Share on other sites
WiktorqXX 0 Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Próbowałem włączać najpierw monitor potem komputer lecz bez skutku. Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Może głupie. Wpiąłeś wtyczki zasilania do nowej karty? Nie jednemu już się zdarzyło zapomnieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Może to kompletnie bez sensu, ale spróbuj jeszcze uruchomić system na poprzednim GPU. W panelu sterowania odinstaluj kartę graficzną (Menedżer Urządzeń). Nie zgadzaj się na ponowne uruchomienie systemu. Ręcznie wyłącz komputer i wtedy zamontuj nowe urządzenie. Nie spodziewałbym się wiele, ale spróbować można... Zastanawiam się jeszcze, czy mają znaczenie ustawienia w BIOSie: - Fast Boot - Fast Boot is a feature in BIOS that reduces your computer boot time. If Fast Boot is enabled: Boot from Network, Optical, and Removable Devices are disabled. Video and USB devices (keyboard, mouse, drives) won't be available until the operating system loads. - VGA Support - Allows you to select which type of operating system to boot. Auto Enables legacy option ROM only. EFI Driver Enables EFI option ROM. (Default) This item is configurable only when Fast Boot is set to Enabled or Ultra Fast. Cytuj Link to post Share on other sites
WiktorqXX 0 Napisano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Wtyczka wpięta. Co do odinstalowania starej karty też było próbowane dodatkowo odinstalowałem sterowniki. Co do fast boot widziałem że lepiej jest go wyłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Nie mam pomysłu... Pięć sygnałów oznacza problem z CPU, ale przyczyna może znajdować się w innym miejscu. A może to problem z zasilaczem lub sposobem podpięcia zasilania do CPU i GPU? Może kabel zasilania jest uszkodzony? Może karta nie jest prawidłowo umieszczona w slocie? Czasami np. "śledź" może blokować się uniemożliwiając pełne wsunięcie się karty w slot. Może połączenie z monitorem? Spróbuj uruchomić PC z odłączonym monitorem? Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Wyłącz LaunchCSM w BIOSie. Cytuj Link to post Share on other sites
WiktorqXX 0 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Dziękuje wszystkim za pomoc okazało się że to kabel zasilający jest winowajcą. Najprawdopodobniej poluzował się od strony zasilacza więc zobaczyłem to dopiero po zdjęciu tylniej obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts