Skocz do zawartości

Komputer sie sam wyłącza.

Recommended Posts

Witam, posiadam problem z moim komputerem. Od jakiegos tygodnia, w losowej chwili mój komputer się sam wyłącza. Chciałbym podkreślić, że jakiś czas temu miałem ten sam problem ale po dokładnym wyczyszczeniu komputera, problem ustał, niestety ale dzisiaj zrobiłem to samo i komputer nadal sie wyłącza. 

SPECYFIKACJE KOMPUTERA:

Procesor - intel core i7 9700k

karta graficzna - nvidia rtx 2070 super

dysk - plextor px-512m9peg

zasilacz - be quiet! System power B9 600w Bulk

Czy może to być problem z zasilaczem ? Dodam tylko, że sprawdzając temperatury programem HWmonitor (załącznik) wychodzi na to, że są w normie.

e83115573dd0017ac426b5184710d813.pngHWMonitor.txt

W takim razie albo jest za mocno przykręcone z jednej strony, albo za słabo z drugiej. Najlepiej chyba zdemontować, wymienić przy okazji pastę i założyć jeszcze raz, zwracając uwagę na równomierny docisk z każdej strony.

• Lubię to 1

Ja zasugerowałbym jeszcze jedno. Z racji rozpoczęcia intensywnego okresu grzewczego sprawdź napięcie w sieci. Możliwe, że sąsiedzi odpalili farelki czy inne pompy ciepła i napięcie masz poniżej dopuszczalnych norm. Niedawno na jednej z faz miałem spadki nawet do 188V :)

• Lubię to 1
11 godzin temu, zbiku90 napisał:

Jak się wywali w ciągu pierwszych paru minut to duża szansa że coś z zasilaczem

No właśnie to nie reguła mi na benchmarkach occt itp... oraz grach nie wywalało a na necie regularnie i był to zasilacz ale 5v chyba jak pamiętam było uwalone psu poszedł na reklamację wrócił lepszy. Zrób test jak Corsair mi podpowiedział https://www.pcworld.pl/news/Jak-sprawdzic-czy-zasilacz-komputera-jest-sprawny-PORADNIK,426351.html to pokaże czy wszystkie linie są ok.

• Lubię to 1
9 godzin temu, Player1 napisał:

W takim razie albo jest za mocno przykręcone z jednej strony, albo za słabo z drugiej. Najlepiej chyba zdemontować, wymienić przy okazji pastę i założyć jeszcze raz, zwracając uwagę na równomierny docisk z każdej strony.

Dziwnie jak zaglądałem ostatnim razem, to nic takiego nie zauwazyłem. Jest szansa, że śrubka sama sie mogła poluzowac? Postaram sie rozkrecić i jeszcze raz skręcić schłodzenie i dam znać, ale wątpie bo kilka miesięcy temu chłodzenie stało prosto a komputer też sie wyłączał. Może faktycznie chodzi tutaj o napięcie. Dodam tylko, że zawsze po wyłączeniu komputera włącza sie usługa defendera antimalware, ale robiłem testy różnymi antywirusami i nic nie wyszło.Jeżeli wyregulowanie chłodzenia  i sprawdzenie napięcia nie zadziała to pozostaje podmienić zasilacz na inny, mam rację?

Edytowane przez Hizi1234