Hizi1234 0 Napisano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Witam, posiadam problem z moim komputerem. Od jakiegos tygodnia, w losowej chwili mój komputer się sam wyłącza. Chciałbym podkreślić, że jakiś czas temu miałem ten sam problem ale po dokładnym wyczyszczeniu komputera, problem ustał, niestety ale dzisiaj zrobiłem to samo i komputer nadal sie wyłącza. SPECYFIKACJE KOMPUTERA: Procesor - intel core i7 9700k karta graficzna - nvidia rtx 2070 super dysk - plextor px-512m9peg zasilacz - be quiet! System power B9 600w Bulk Czy może to być problem z zasilaczem ? Dodam tylko, że sprawdzając temperatury programem HWmonitor (załącznik) wychodzi na to, że są w normie. HWMonitor.txt Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Odpal test Power w OCCT https://www.ocbase.com/download Jak się wywali w ciągu pierwszych paru minut to duża szansa że coś z zasilaczem Cytuj Link to post Share on other sites
Hizi1234 0 Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) wszystko działa poprawnie. Dodam tylko, ze komputer raczej wywali srednio raz na 2/3h albo 3 razy w ciagu 5 minut od niczego to nie zalezy. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Hizi1234 Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Sprawdź docisk chłodzenia CPU. Gdy jest zbyt mocno dokręcony może powodować właśnie takie problemy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hizi1234 0 Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Chłodzenie nie stoi prosto, jest jakby przechylone w lewą stronę. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 W takim razie albo jest za mocno przykręcone z jednej strony, albo za słabo z drugiej. Najlepiej chyba zdemontować, wymienić przy okazji pastę i założyć jeszcze raz, zwracając uwagę na równomierny docisk z każdej strony. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Noritsu 27 Napisano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Ja zasugerowałbym jeszcze jedno. Z racji rozpoczęcia intensywnego okresu grzewczego sprawdź napięcie w sieci. Możliwe, że sąsiedzi odpalili farelki czy inne pompy ciepła i napięcie masz poniżej dopuszczalnych norm. Niedawno na jednej z faz miałem spadki nawet do 188V 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 11 godzin temu, zbiku90 napisał: Jak się wywali w ciągu pierwszych paru minut to duża szansa że coś z zasilaczem No właśnie to nie reguła mi na benchmarkach occt itp... oraz grach nie wywalało a na necie regularnie i był to zasilacz ale 5v chyba jak pamiętam było uwalone psu poszedł na reklamację wrócił lepszy. Zrób test jak Corsair mi podpowiedział https://www.pcworld.pl/news/Jak-sprawdzic-czy-zasilacz-komputera-jest-sprawny-PORADNIK,426351.html to pokaże czy wszystkie linie są ok. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hizi1234 0 Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Player1 napisał: W takim razie albo jest za mocno przykręcone z jednej strony, albo za słabo z drugiej. Najlepiej chyba zdemontować, wymienić przy okazji pastę i założyć jeszcze raz, zwracając uwagę na równomierny docisk z każdej strony. Dziwnie jak zaglądałem ostatnim razem, to nic takiego nie zauwazyłem. Jest szansa, że śrubka sama sie mogła poluzowac? Postaram sie rozkrecić i jeszcze raz skręcić schłodzenie i dam znać, ale wątpie bo kilka miesięcy temu chłodzenie stało prosto a komputer też sie wyłączał. Może faktycznie chodzi tutaj o napięcie. Dodam tylko, że zawsze po wyłączeniu komputera włącza sie usługa defendera antimalware, ale robiłem testy różnymi antywirusami i nic nie wyszło.Jeżeli wyregulowanie chłodzenia i sprawdzenie napięcia nie zadziała to pozostaje podmienić zasilacz na inny, mam rację? Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Hizi1234 Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Tak podmień psu , lub zrób test z linku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts