jakub1t 1684 Napisano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Witam . Tak napiszę może ktoś się spotkał z takim problemem i jest jakiś prosty sposób na naprawę . Pacjent Corsair rm750 który ciężko nie miał w życiu . Problem zaczął się pojawiać jakiś czas temu i zaczął się nasilać . Mianowicie po włączeniu komputera zasilacz tylko cyknie i to wszystko . Pomagało na początek odłączenie z gniazdka na jakiś czas . Który się wydłużał . Potem pomagało odłączenie zasilania od płyty głównej . Teraz już i to nie pomaga . Cyknie i koniec . Pomyślałem że to płyta i wymieniłem . Niestety to nie było to . Podmieniłem zasilacz i jest już wszystko dobrze . I się zastanawiam czy go rozkręcać , bo może jako nierozkręcany jest jeszcze coś wart i lepiej tak sprzedać . Wymiana kondensatorów , dławików , diód ,mi nie straszna Dokumentów do gwarancji żadnych nie mam . Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Zablokował bym wentylator i przedmuchał powietrzem pod ciśnieniem. Może jest tak zasyfiony, że brud robi zwarcie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Zero kurzu w środku w tym problem. Obudowa z filtrem do zasilacza . Córce zabrałem Corsiaira VS450 też mi wystarczy . Jej dałem jakiegoś fortrona 350 z zapasów , komp i tak 100-130w to maks co weźmie . A 750 wystawie na allegro i zobaczę ile uda się odzyskać . Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Jeśli przez kratkę nie widać ewidentnie spuchniętych/wylanych kondensatorów to nie otwierał bym tylko tak jak mówisz wystawić na aukcje jako nie otwierany aby odzyskać parę groszy. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez jarkko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Nie ma gotowej uniwersalnej podpowiedzi co się mogło zepsuć. Taki nierozkręcany rzeczywiście chętniej ktoś kupi, kto lubi grzebać. Wystawiaj i bądź zadowolony, że zamiast na śmietnik trafi do jakiegoś "naprawiacza". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Napuchnięty kondensator stanbay wymienić na 16v 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 W sumie faktycznie objaw kondensatorowy . Kiedyś zmieniałem w dwóch monitorach przy podobnych objawach . Tak popatrzyłem przez śmigiełko i wszystko jak nowe niestety . Jak nie będzie chętnego za przyzwoite pieniądze to go rozbiorę . Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Jeśli dobrze rozumiem co jest napisane na stronie producenta to ta seria ma gwarancję 10 lat. Spróbował bym otworzyć ticket i zapytać czy mogą jakoś pomóc, ale niestety nie masz dowodu zakupu ponieważ był to prezent od kolegów w pracy/byłej dziewczyny i nie jesteś w stanie go dostarczyć. Jeśli się zgodzą to będziesz go musiał wysłać za granicę zanim przyślą Ci działającą sztukę (prawdopodobnie z USA). Kiedyś udało mi się wymienić w ten sposób zasilacz u Corsair-a. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 2 godziny temu, jarkko napisał: będziesz go musiał wysłać za granicę Pomysł dobry tylko dochodzą koszty . Taka wysyłka tania nie będzie .No i nie mam parcia na niego bo już mi niepotrzebny . Prądożernej karty już raczej nigdy nie kupię bo w lato mi za ciepło przy graniu Nawet kiedyś miałem go sprzedać , ale stwierdziłem ,że będę miał sprzęt na lata , a tu du*a Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts