Barszczu 42 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Panowie Szanowni... No nie bądźcie konsumpcjoniści. Wszystko można. Wystarczy hajs mieć. Ale im starszy jestem tym częściej zadaję pytanie czy trzeba. A kwestię czy warto inwestować w tę platformę mamy już za sobą. Nie warto. Ale skoro tam się katował system na talerzu, to NAJTANIEJ i NAJPROŚCIEJ jest kupić za grosze 1T SSD na sata (się nie zmarnuje, na nowym kompie - co niewątpliwie kiedyś nastąpi - będzie służyć jako dysk na gry, bo wówczas jakiś m2 będzie systemowy a stary hdd na zdjęcia itd.) i postawić na nim od nowa system. Jeśli to zaspokoi na chwilę potrzeby Kolegi Autora - to będzie OK. A 580 w 8gb jeszcze starczy. I owszem - nie uważam, że ultra albo śmierć. Zresztą wolę RPGi :-) Hajs wydawać na coś fajnego - jak rejs pod żaglem dookoła Kanarów. Pannę zaprosić. Wspomnienia będą bezcenne. Tylko ostrożnie tam... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
illmor 10 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 +1 Kolego. Jestem w podobnej sytuacji, może flaki troche nowsze, ale jeszcze troche ze mną zostaną. Fallout 1 i 2, Icewind Dale, Baldury i tym podobne....Inne hobby przejmują pierwsze miejsca, choć fajnie byłoby mieć najnowsze flaki AMD pod lekki uv, żeby grać na cichym kompie.Pozdrawiam !!!Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Ale to każdemu wedle potrzeb. Grasz w giereczki sprzed 10-20 lat? No to AMD robi fantastyczne... APU, grafika zewnętrzna niepotrzebna. Co więcej, już za miesiąc Czerwoni mają pokazać przełomowe APU, Dragon Range oraz Phoenix (Zen4, DDR5, mRDNA3), które ma zaoferować niesamowitą wydajność po stronie graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
gajuszek 0 Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Hej, W sumie to w różne gry gram, czasem dla sentymentu wleci jakiś Gothic, czasem coś nowego, różnie. Na ultra mi nie zależy, potrzebuje jedynie płynności przy średnich. Pójdę w Samsunga 2TB na M2 i zobaczymy jak będzie Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Ale ta płyta ma m.2 - znaczy ta obecna? Czy przez śledzia na drugie pcie? Nie wiem jak różnice cenowe ale najtaniej wyjdzie zwykły ssd, i nie trzeba się go przesadnie bać. Nie zmarnuje się. A co do obecnych apu to przecież Autor ma grafikę, także nie ten target. Gdzie na kompach z 2400G i 3400G bezboleśnie przeszliśmy z niewiastą divinity 1 i 2, także nie takie znowu 20 letnie starocie. No i są multi sieciowe :-) Z dużą ciekawością przyjrzę się nowym apu, bo jak na razie tanich grafik nie ma po prostu, gdzie imho takie 8 stów za jakieś 1050 to grabież jest. Pytanie jak skoczą z ceną takowych, bo to nawet sama cena ramu przygnębia, a cena płyt to już nawet nie grabież, to zbrodnia. Edit: Wróć - te wskazywane apu to do mobilków? Przyjdzie zatem poczekać na następców 5600G :-( A szkoda że nie robią na detal po prostu stacjonarnych ITX z gniazdami pod mobilne i dostępne procki... Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Barszczu Cytuj Link to post Share on other sites
gajuszek 0 Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Myślałem przez chwilę o używanej 1060, ale jako, że nie jestem znawcą i pewnie zajechanej po koparce bym nie rozpoznał narazie zostanę przy RTXie Co do dysku przez śledzia do PCIe Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 5 godzin temu, Barszczu napisał: Wróć - te wskazywane apu to do mobilków? Przyjdzie zatem poczekać na następców 5600G :-( A szkoda że nie robią na detal po prostu stacjonarnych ITX z gniazdami pod mobilne i dostępne procki... Na targach CES mają wspomnieć także o wersji desktopowej ponoć. Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 No podstawowe opcje są chyba dwie: - systemowy m2 plus drugi zwykły SSD na gierki (i ew. nieskończona ilość twardzieli...) - większy m2 na wsio Rozumiem Kolega wybiera wersję drugą już kupując większy m2 no i z musu adapter. Znaczy wersja na teraz droższa, ale się go od razu kiedyś wsadzi jako główny. Adapter w przyszłości na półkę. Ja bym oszczędnościowo kupił zwykłe SSD do przyszłej opcji nr 1. Taka opcja tańsza na teraz, np. niecałe 3 stówy za Excerie 960. Obie wersje prawidłowe. Byle z tą grafiką na teraz nie szaleć, jak już ją zmieniać to na takie 6600/6700 przynajmniej. Ale to moje skrzywienie bo jestem szafirowiec. Podziękował i OFF Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 W dniu 29.11.2022 o 21:46, gajuszek napisał: Procesor zaczął w ostatnim czasie trochę przymulać. Nie chciałbym się pchać w większe koszty Jeśli masz jakieś lepsze chłodzenie to podkręć aktualny procesor na 4.2GHz na wszystkich rdzeniach w Biosie. Może to da kilka dodatkowych koni mechanicznych, których wcześniej brakowało. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts