BRYN0L2 2 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 cześć, posiadam taki, leciwy już zestaw: płyta główna MSI Z97 PC Mate Procesor Intel i5 4570 karta graficzna GeForce 1050 ram 4x 4GB ssd crucial mx500 240 gb i jakiś zewnętrzy ssd pod usb3.0 Brakuje mi miejsca na dyskach ssd, a potrzebuję usprawnić sobie pracę przy obróbce zdjęć. Pomyślałem że może dałoby się podłączyć szybki dysk NVME poprzez adapter i wpiąć w port PCI-E. Czy z tym sprzętem jest to wykonalne i będzie działać? czy sobie odpuścić takie rozwiązanie i iść cruciala mx500 1/2tb? z góry dziękuje za odpowiedzi :) Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 107 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Jak nie ma gniazda na nvme to lepiej nie wsadzaj tam tego typu dysków, z adapterami bywa różnie ale najlepiej to korzystać z dedykowanego fabrycznie rozwiązania dla świętego spokoju. Crucial MX500 to dobrze polecany dysk. Edytowane 28 Listopada 2022 przez Chomik Tomek Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 3 godziny temu, Chomik Tomek napisał: z adapterami bywa różnie Adaptery, to proste konstrukcje w zasadzie bez elektroniki. Po prostu prowadzone ścieżki na płytce, tak więc nie ma się czego obawiać. Spokojnie można do tej płyty dokupić adapter i dysk m.2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Mimo wszystko warto sprawdzić o ile ma być na dysku M.2 wgrany system bo czasami są z tym jednak problemy, że nie chce bootować. Druga sprawa, że wydajność NVMe i tak chyba zostanie ścięta przez PCIe x4 gen2 ale i tak będzie szybko Rozwiązanie proste - zamów wszystko przez neta, sprawdź i albo zostaw, albo odsyłaj na zwrot. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Autor pisał o obróbce zdjęć, więc dotychczasowy 240GB zostaje na system, a nowy NVMe pod obróbkę. Jest to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Tu masz raport z jakimi dyskami współpracuje z ta płyta główna https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-PC-Mate/support#testReport tylko musisz kupić odpowiedni dysk na PCI bo ten z strony producenta płyty 1200zł poszukaj tańszej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
BRYN0L2 2 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 dzięki wszystkim za porady. prawdę mówiąc wolałbym, aby nowy dysk był głównym. jeśli jednak nie uda się go ustawić w boot menu jako pierwszy do odczytu, to będę kombinować aby służył jako magazyn do obróbki wrócę do tematu za tydzień lub dwa jak ogarnę temat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 30 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 19 godzin temu, Wik-Mar napisał: Tu masz raport z jakimi dyskami współpracuje z ta płyta główna Szkoda nawet tam zaglądać. Lista zupełnie nieprzydatna. 18 godzin temu, BRYN0L2 napisał: prawdę mówiąc wolałbym, aby nowy dysk był głównym Ja zupełnie nie widzę potrzeby (bo co zyskasz?), ale jak się uprzesz, to chipsety Z97 wspierają już bootowanie z PCIe, tak więc będzie działać. Cytuj Link to post Share on other sites
BRYN0L2 2 Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 Chciałem wrócić do tematu, podziękować raz jeszcze za wszystkie porady, ale nie wykonałem zakupu dysku. Ze względu na aktualizacje oprogramowania fotograficznego adobe, jestem trochę zmuszony do zmodernizowania a właściwie wymiany całej jednostki, aktualna w moim trybie pracy już nie domaga. Myślę o zestawie w stylu: i5 13600K lub KF (nie wiem w czym tkwi różnica poza oznaczeniem, jak nie znajdę różnic to wezmę tańszy) 2x 16 GB DDR5 6000 MHz cl 40 (w przyszłości jeśli będzie potrzeba dokupić dwie kolejne kości) GeForce 3060 12 GB (nie jestem pewien czy tak mocna karta jest potrzebna do obróbki zdjęć, to jest miejsce gdzie mógłbym szukać oszczędności na rzecz np. GTX 1660) Crucial P5 plus 1TB MSI MAG B660M Mortar Obudowę potrzebuje jak najmniejszą, zgrabną, nowy PC będzie docelowo stać w salonie i ma nie rzucać się w oczy - wstępnie pomysł padł na Jonsbo C2 Black. myślę również nad dodatkowym dyskiem nvme na "cache" bo czytałem gdzieś że warto nawet 500 GB postawić i się sprawdzi, są płyty w które da się zamontować 2 dyski nvme? czy jak się to robi? . Chłodzenia procesora nie analizowałem jeszcze, nie wiem czy będę podkręcać od razu ani czy w ogóle, bo się nie znam :) Może ktoś z was zechciałby się wypowiedzieć czy składanie takiej maszyny ma sens czy lepiej złożyć coś słabszego i później robić upgrade? bije się z myślami czy nie lepiej coś za 4k złożyć zamiast wykładać 6k. Pozdrawiam was i mam nadzieję że miło spędziliście święta Dawid 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts