pawel1ek 1 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Witam, jestem posiadaczem (szczęśliwym?) RAM'u Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Red. Z racji, że chciałem delikatnie przyspieszyć PC'eta zdecydowałem się na dokupienie kolejnych 16 GB (2x8 GB). Niestety w sklepie stacjonarnym powiedziano mi, że nie są w stanie zagwarantować kompatybilności jakichkolwiek nowych kości z tymi, które posiadam. Moje pytanie brzmi: Czy rzeczywiście tak jest? Nie jestem w stanie zakupić RAM'u mając 100% pewność, że będą pasowały? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Z kośćmi RAM jest taka sprawa, że "updatując" po kilku latach okazuje się, że dokładnie tych samych RAMów nie ma już w sprzedaży. Są inne różniące się oznaczeniem i timingami (tego samego producenta). Dlatego sklep właśnie tak powiedział. Możesz zapytać czy możesz je wziąć i w razie czego zwrócić bądź wymienić na inne. Możesz też odczytać oznaczenie obecnych kości i szukać takich samych w internecie. Cytuj Link to post Share on other sites
pawel1ek 1 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Witam, dzięki za odpowiedź! Co masz na myśli pisząc "oznaczenie"? Jakiś konkretny numer modelu? Pozdrawiam Już sprawdziłem, wszystko jasne. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie wodego 1371 Napisano 28 Listopada 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Chodzi o kod producenta, np. BL2K8G32C16U4B. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts