Dominik92 0 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) Witam, Istnieje jakiś sposób by dostać się do biosu ? Przy uruchamianiu komputera niestety nie działa. Na odpalonym systemie shift+uruchom ponownie też nie działa. Gdy klikne "ustawienia i oprogramowanie UEFI" komputer się resetuje i zatrzymuje się na czarnym ekranie nic więcej się nie dzieje... Pozostaje wyjęcie baterii ? Płyta ASRock B560 pro4 Edytowane 22 Listopada 2022 przez Dominik92 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Programik Go2Bios Klikasz i jesteś po restarcie. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndriu 0 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Na ASRock'ach do biosu wchodziło się chyba dzięki przyciskowi F2 na starcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Można jeszcze klikać DEL dość intensywnie, jest lepsze słowo ale cenzura od momentu resetu i też wejdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Dominik92 0 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Dzięki za odpowiedzi. Ale może to jest dziwne i nie jestem pewny czy to było przyczyną. Zmieniłem kabel z Display port na HDMI. Pojawiło się menu biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Zrób aktualizaję BIOS-u Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 3 godziny temu, Dominik92 napisał: Dzięki za odpowiedzi. Ale może to jest dziwne i nie jestem pewny czy to było przyczyną. Zmieniłem kabel z Display port na HDMI. Pojawiło się menu biosu. Jak mam strzelać miałeś ustawiany "szybki start windowsa". Wtedy praktycznie nic nie wyświetla tylko ładuje system bez sprawdzania podzespołów czy coś ten deseń. Bo kiedyś sprawdzałem to i był problem do biosu wejść, trza było od startu del, del, del klikać. Ew. zmiana kabla wymusiła sprawdzenie wejść/wyjść i dlatego się spowolniło. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 23 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) pewnie karta z serii GTX 10xx i do tego jeszcze bez poprawki dotyczącej w/w błędu , zgadłem ? Edytowane 23 Listopada 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
Dominik92 0 Napisano 23 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Wszyscy z Was mieli rację i co do karty i co do ustawień uruchamia. Uruchamianie było na Ultra boot ;0 To forum jest porostu .....biste nawet w "ciemno" potraficie pomoc! Edit: i do tego jak odpalal się komp to było 5 krótkich beep'ow. Przy tym bootowaniu Edytowane 23 Listopada 2022 przez Dominik92 Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 23 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 7 minut temu, Dominik92 napisał: Wszyscy z Was mieli rację i co do karty i co do ustawień uruchamia. Uruchamianie było na Ultra boot ;0 To forum jest porostu .....biste nawet w "ciemno" potraficie pomoc! tu masz na przyszłośc jak wejść do biosu z poziomu windows https://wavepc.pl/jak-uruchomic-komputer-w-biosuefi-z-poziomu-windows/ jak masz jak ty załączony w biosie fast bios Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 23 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 Jeżeli jest tak jak pisałem wyżej to zmienisz kabel na DP i będziesz mieć dalej to samo ... Cytuj Link to post Share on other sites
Dominik92 0 Napisano 23 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 22 minuty temu, cyna76 napisał: Jeżeli jest tak jak pisałem wyżej to zmienisz kabel na DP i będziesz mieć dalej to samo ... Po wejściu w bios i zmianie tego boota. Zmieniłem kabel na Display port i już normalnie wchodzi w bios, jak odpalę kompa to widzę napis ASRock. Także już jest okej raczej. I beep'ow nie ma 43 minuty temu, iro71 napisał: tu masz na przyszłośc jak wejść do biosu z poziomu windows https://wavepc.pl/jak-uruchomic-komputer-w-biosuefi-z-poziomu-windows/ jak masz jak ty załączony w biosie fast bios Właśnie przy takim uruchamianiu miałem czarny ekran nie widziałem biosu. Tylko trzymałem shift i uruchom ponownie. I te same ustawienia miałem. Klikałem UEFI i lipa. Czarny ekran. Nawet ściągnąłem program do bootowania. I też lipa była dopiero ta zmiana kabla. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 23 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2022 Asrock ma taką aplikacje "ASRock Restart to UEFI" z poziomu windowsa odpalasz i po restarcie wchodzisz do uefi, nawet jak masz ultra boot w biosie . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts