Skocz do zawartości

Nie mogę włączyć biosu

Recommended Posts

Witam,

Istnieje jakiś sposób by dostać się do biosu ? 

Przy uruchamianiu komputera niestety nie działa. Na odpalonym systemie shift+uruchom ponownie też nie działa. Gdy klikne "ustawienia i oprogramowanie UEFI" komputer się resetuje i zatrzymuje się na czarnym ekranie nic więcej się nie dzieje... 

Pozostaje wyjęcie baterii ?

Płyta ASRock B560 pro4

Edytowane przez Dominik92
3 godziny temu, Dominik92 napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Ale może to jest dziwne i nie jestem pewny czy to było przyczyną. Zmieniłem kabel z Display port na HDMI. Pojawiło się menu biosu. 

Jak mam strzelać miałeś ustawiany "szybki start windowsa". Wtedy praktycznie nic nie wyświetla tylko ładuje system bez sprawdzania podzespołów czy coś ten deseń. Bo kiedyś sprawdzałem to i był problem do biosu wejść, trza było od startu del, del, del klikać.

Ew. zmiana kabla wymusiła sprawdzenie wejść/wyjść i dlatego się spowolniło.

Wszyscy z Was mieli rację i co do karty i co do ustawień uruchamia. Uruchamianie było na Ultra boot ;0 To forum jest porostu .....biste ;) nawet w "ciemno" potraficie pomoc!

Edit: i do tego jak odpalal się komp to było 5 krótkich beep'ow. Przy tym bootowaniu

Edytowane przez Dominik92
7 minut temu, Dominik92 napisał:

Wszyscy z Was mieli rację i co do karty i co do ustawień uruchamia. Uruchamianie było na Ultra boot ;0 To forum jest porostu .....biste ;) nawet w "ciemno" potraficie pomoc!

tu masz na przyszłośc jak wejść do biosu z poziomu windows

https://wavepc.pl/jak-uruchomic-komputer-w-biosuefi-z-poziomu-windows/

jak masz jak ty załączony w biosie fast bios

22 minuty temu, cyna76 napisał:

Jeżeli jest tak jak pisałem wyżej to zmienisz kabel na DP i będziesz mieć dalej to samo ...

Po wejściu w bios i zmianie tego boota. Zmieniłem kabel na Display port i już normalnie wchodzi w bios, jak odpalę kompa to widzę napis ASRock. Także już jest okej raczej. I beep'ow nie ma:banan:

43 minuty temu, iro71 napisał:

tu masz na przyszłośc jak wejść do biosu z poziomu windows

https://wavepc.pl/jak-uruchomic-komputer-w-biosuefi-z-poziomu-windows/

jak masz jak ty załączony w biosie fast bios

Właśnie przy takim uruchamianiu miałem czarny ekran nie widziałem biosu. Tylko trzymałem shift i uruchom ponownie. I te same ustawienia miałem. Klikałem UEFI i lipa. Czarny ekran. Nawet ściągnąłem program do bootowania. I też lipa była dopiero ta zmiana kabla.