Asaqq 7 Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Mam dość nietypowe pytanie. Na kupno nowego komputera zbiera mnie już od bardzo dawna. Moja obecna konfiguracja to i5 4690k + GTX970 + 16GB RAM 1600 MHz (była zmiana z 8GB) i do tego dysk NVME i SSD. Do tego monitor 24" Dell IPS (U2414H)), swoje lata ma ale z kolorów jestem zadowolony. Problem w tym że za każdym razem kiedy zbierało mnie na kupno nowego zestawu ceny kart były tak kosmiczne że upgrade nie miał sensu bo moja obecna 970 wcale nie była dużo gorsza (a część to nawet prześcigała) od tych nowych modeli ze "średniej" półki które kosztowały nawet i 3x tyle co ten stary GTX w czasie premiery. I pewnie nadal siedziałbym na swoim starym zestawie tyle że naszła mnie ochota na zmianę rozdzielczości z 1080p/60Hz na 1440p i 144Hz a do tego jednak 970 już za słaba. Co do gier nie jestem fanem FPSów (chociaż sporadycznie coś się zdarzy) a bardziej ARPG jak PoE (wkrótce Diablo 4) oraz MMO (obecnie ponownie World of Warcraft). Jestem też typem gracza który woli ustawienia High/Ultra kosztem mniejszej ilości klatek niż odwrotnie (w granicach rozsądku oczywiście, pokaz slajdów odpada). Jaki więc sensowny zestaw byście polecili aby to wszystko ładnie pracowało na 1440p przez najbliższe lata chociaż na high? Nie zmieniam zestawów często (jak zresztą widać po obecnym setupie) dlatego wolę dołożyć niż po roku/dwóch robić upgrade. W zestawie musi się też znaleźć monitor. Jakieś propozycje? Edytowane 18 Listopada 2022 przez Asaqq Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts