Skocz do zawartości

Upgrade pamięci Elitebook 840 G5 DDR4

Recommended Posts

Cześć,

Dołożyłem dziś drugą kość 8 GB do EB 840G5 z Core i5 7300U i laptop nie startuje.

Oryginalna jest 8GB 2400 MHz. Na samej 2666 również nie działa. 

Na samej kości 2400 z innego laptopa tak samo, nie startuje, miga caps lock.

Działa tylko na kości oryginalnej. Wszystkie kości sprawne - zweryfikowałem w Asusie.

Jakie masz opcje w UEFI odnośnie pamięci?

wg. specki max co obsłuży to 2400 (nie wiem ile w tym prawdy).

Gdybyś miał jakiekolwiek opcje odnośnie ustawień pamięci to ustaw na sztywno 2400.

Zobacz też w jakiej wersji masz BIOS. najnowszy jest z listopada z tego co widzę.

q97qAe4.png

• Lubię to 1
Intel Core i5-7300U @ 2.60GHz

Description: Intel HD Graphics 620

Class: Laptop

Socket: FCBGA1356

Clockspeed: 2.6 GHz

Turbo Speed: 3.5 GHz

Cores: 2 Threads: 4

Typical TDP: 15 W

TDP Down: 7.5 W

TDP Up: 25 W

Cache Size: L1: 256 KB, L2: 1.0 MB, L3: 3 MB

Memory Support: Max. Memory Size: 32 GB (DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600)

Podejrzewam tu inny problem ten procesor ma 2 kontrolery pamięci i z kontrolera ddr3 wynika że potrzebuje pamięci z końcówką L a w tych pamięiach laptopy z nimi nie były kompatybilne z innymi pamięciami bez końcówki L i mniemam że to samo jest z ddr4 w przypadku tego procesora

Różnice były w zasilaniu ramu DDR3 a DDR3L  jedne miały 1,35 v a drugie 1,5 v na zasilaniu

w tej sytuacji najrozsądniejsze wyjście to to co napisał yureek kupić 2 identyczna kość

Edytowane przez iro71
10 godzin temu, yureek napisał:

kup taką jak masz, najlepiej po danych z Part Number, może się różnić tygodniem produkcji, ale masz pewność że jest identyczna.

Też tak mi się kiedyś wydawało. Miałem kiedyś HyperX DDR3 1600 c9, oznaczenie identyczne, roczniki różne, ciut inny odcień radiatora. Timingi 2. i 3. rzędu też się ciut różniły, XMP nie szło włączyć, musiałem ustawiać wszystko ręcznie. Trochę off-top ale piszę ku przestrodze, jedyna 100% pewna opcja na RAM to kupić cały kit, w innych przypadkach jest mniejsza lub większa loteria. Oczywiście opisana sytuacja to skrajność i raz mi się tak tylko zdarzyło, ale niesmak pozostał.

• Popieram 1