Skocz do zawartości

Dysk zewnętrzyny nie jest wykrywany przez windows.

Recommended Posts

Cześć mam problem z dyskiem zewnętrznym Seagate Backup Plus Slim 2TB.

Wczoraj próbowałem go uruchomić i pokazał mi się w Windowsie ale długo szukał zawartości (zielona kreska przesuwała się i nic) odłączyłem go od portu usb i próbowałem go jeszcze raz uruchomić i nie jest  wykrywany przez windowsa. Dysk chodzi cały czas bo jest słyszalny. Dioda świeciła ale teraz już nie świeci.  Wchodziłem do biosu tam jest widoczny, następnie na zarządzaniu dyskami : pokazuje mi się taki błąd : 

image.png.fac05768d1070a1ab2fd7e25b22fbb7f.png

Najbardziej zależy mi na odzyskaniu bardzo ważnych danych.

Z ważnych informacji to całkiem niedawno ok tygodnia temu dysk miał wgrane dosyć dużo danych ok 300 gb. I po tym zabiegu na dysku zostało ok 150 gb wolnego miejsca.

Proszę o pomoc.

Wyglada na to że elektronika dysku padła bo rozumiem że to hdd w jakiejś obudowie

jesli nie masz 2 takiego żeby zamienić sam dysk w tym wkładzie to chyba  zostaje oddać do servisu z Hdd raczej łatwo powinni odzyskac dane

Po pierwsze jeśli ci zależy na danych to najpewniejszy, sposobem jest zaniesienie dysku do firm się w tym specjalizujących.
Jakiekolwiek próby z naszej strony mogą pogorszyć tylko stan HDD. Nie możemy wziąć żadnej odpowiedzialności za to co robisz. 

Z tego co widać, wali błędami CRC, czyli albo kabel, albo most USB w obudowie jest uszkodzony. 

Pamiętaj że zawsze chcemy korzystać z tego krótkiego przewodu USB co był w zestawie i podłączać HDD bezpośrednio pod USB 3.0 na tyle obudowy (bezpośrednio na płycie głównej )

Jeśli się uda, to odpal crystaldiskinfo i zobacz w jakiej kondycji jest HDD. 

Jeśli to nie pomoże, to bym spróbował rozebrać i podłączyć pod SATA. 
Wcześniejsze wersje były normalnymi HDD SATA, więc można tam coś więcej próbować, jak będzie bezpośrednio.