fenek9 0 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Witam. Sytuacja jak z "dnia świstaka". Płyta główna ASROCK X470 TAICHI , DDR 4 CORSAIR VENGEANCE LPX 2X 8GB 3200 MHz, procesor AMD Ryzen 3700 X. Po ustawieniu w Biosie profilu LPX, częstotliwość wynosi nominalnie 3200 MHz. Powtórne uruchomienie trzyma częstotliwość, ale już po 3-4 uruchomieniu spada do 2133 MHz. Nawet ręczne ustawienie przy niższej częstotliwości ma taki sam skutek. Kości sprawdzone QuickMemoryTest i wszystko ok. Nie mam pomysłów, co tutaj nie gra, dlatego proszę o pomoc. Z góry dziękuję za ewentualne sugestie. Krzysztof Cytuj Link to post Share on other sites
nexy95 134 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 W biosie nawet po zrzuceniu taktów do 2133mhz profil xmp cały czas jest włączony? Może bios się magicznie przywraca do ustawień fabrycznych. Cytuj Link to post Share on other sites
fenek9 0 Napisano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Właśnie to jest zastanawiające. Wszystkie zmiany wracają do ustawień fabrycznych. Przyszła mi do głowy myśl, że być może bateria na płycie głównej jest słaba i stąd te ciekawostki. Tak czy owak dziękuję za zainteresowanie sprawą. Cytuj Link to post Share on other sites
machoney1981 3 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Siema podnieś napiecie na pamięciach , mi pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 bios się z jakiegoś powodu restartuje, na początek sprawdź tą baterię. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) w cpu-z też pokazuje że 1066mhz czyli 2133? Edytowane 7 Listopada 2022 przez danieloslaw1 Cytuj Link to post Share on other sites
fenek9 0 Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Dokładnie tak. Ale udało mi się zlokalizować przyczynę problemu, którą była zbyt słaba bateria na płycie głównej. Od kilku dni musiałem korygować datę i godzinę, co zwykle jest związane z baterią. Wymiana tego elementu zlikwidowała i jeden i drugi problem. Wątek zamknięty. Bardzo dziękuję za pochylenie się nad sprawą. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts