Murdoc84 0 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Hej, Planuje w najbliższym czasie zastąpić mojego leciwego już i7-4790 i wymyśliłem sobie coś takiego, a że nie składałem kompa od prawie 10 lat to nie jestem pewien czy wszystko będzie do siebie pasowało i przy okazji czy może są lepsze opcje w podobnym przedziale cenowym. Fractal Design Meshify 2 Compact (zależy mi na dobrym stosunku niewielkiego rozmiaru do wyciszenia i wymiany termicznej) Corsair RM850x (to już mam bo trafiłem na fajną promkę) i9-13900K (wolę mieć wersje z układem graficznym) Arctic Liquid Freezer II 280 (chłodnica na przedzie obudowy jest wymogiem) Gigabyte Z690 AORUS ELITE AX (w przypadku płyty zależy mi na 3 slotach PCI-E bo mam spoko dyski NVMe) Pamięć G.Skill Trident Z5 DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 256bit (już mam ze starego kompa) Dysk NVMe 1TB pod system etc. jakiś 5gen (co tam polecacie?) Dysk HDD 6TB+ na dane niewymagające prędkości (tu chyba obojętnie co) Mam wątpliwość co do tego AIO czy ten wiatraczek do chłodzenia wersji zasilania nie będzie nachodził na radiator z płyty głównej. No i kwestia pamięci bo jest jakaś wersja Neo i po prostu RGB, potrafi być spora różnica cenowa i nie wiem z czego wynika (nie zależy mi na RGB). Co do budżetu to mniej więcej taki jak zaproponowane przeze mnie podzespoły, dodatkowe kilka stówek +- nie robi różnicy więc jeśli macie lepsze propozycje to śmiało Cytuj Link to post Share on other sites
mati23 100 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 i9-13900k, rtx 3060ti, co Ty chcesz robić na tym kompie? Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 6 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) RTX 3080 + 13700k = OK Jeśli chcesz chłód i ciszę to be Quiet Silent Base 802 Edytowane 6 Listopada 2022 przez Joymaxx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 13700K jest dużo tańszy a w Cinebench wymiata wszystkie dostępne do tej pory na rynku. To co zaoszczędzisz na CPU dołożył bym do jakiegoś 3080Ti. To masz 1300zł różnicy. 13700K totalnie sie nudzi w grach. Wykorzystanie 20% Poza tym reszta sprzętu zacna. I te DDR5 mrrrrr Ja mam podobnie tyle że DDR4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Jaka cena tego zestawu? Ogólnie to zaraz skończysz z i9 13900K i RTX 3060 Ti w cenie za całość podobnej jak za i5 13600K + RTX 4090 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Murdoc84 0 Napisano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Ogólnie zestaw ma po prostu służyć do codziennego użytku na przestrzeni kilku lat (4790 popracował przez 8 lat i fajnie żeby nowy zestaw wytrzymał podobnie). Nie gram w jakieś super wymagające gry (jakieś Hack&Slash'e typu Diablo itp), więc uznałem że przełożenie karty ze starego kompa, która w sumie nie jest taka zła nie jest czymś strasznym bo i tak za 2 lata ją wymienie Widzę też że wszyscy zfocusowali się na procku i grafice, a nikt nie zauważył że popełniłem błąd przy dysku NVMe Na wszelki wypadek nakreśle jeszcze raz moje pytania i wątpliwości: Czy wybrane chłodzenie AIO będzie fizycznie pasowało do wybranej płyty głównej (lub jakiejkolwiek innej z radiatorami w okolicy procesora), chodzi o ten dodatkowy wentylatorek? Czym różnią się te G.Skill Z5 Neo od np Z5 RGB że potrafią kosztować o 30-50% więcej? W żadnym wypadku nie zależy mi na RGB bo jeśli coś będzie je miało to i tak wyłączę Jaki dysk NVMe obecnie najlepiej wybrać? Czy może jest lepsza płyta główna w podobnej cenie do tej co wybrałem z założeniem, że musi mieć 3 sloty PCIe? Nie jestem też pewien czy chipset jest optymalny. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Widzę też że wszyscy zfocusowali się na procku 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Nie gram w jakieś super wymagające gry (jakieś Hack&Slash'e typu Diablo itp) To zdecydowanie nie potrzebujesz i9 13900K. Tutaj naprawdę i5 13600F z 14 rdzeniami i 20 wątkami to nadal kilkukrotnie więcej niż to czego faktycznie potrzebujesz 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Czy wybrane chłodzenie AIO będzie fizycznie pasowało do wybranej płyty głównej (lub jakiejkolwiek innej z radiatorami w okolicy procesora), chodzi o ten dodatkowy wentylatorek? Tak będzie pasowało, to z niczym nie koliduje. 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Czym różnią się te G.Skill Z5 Neo od np Z5 RGB że potrafią kosztować o 30-50% więcej? W żadnym wypadku nie zależy mi na RGB bo jeśli coś będzie je miało to i tak wyłączę Odpowiedź masz chyba w pytaniu - podświetleniem ARGB, może jakieś dalsze taimingi też inne ale to kompletnie nie ma znaczenia i nie warto dopłacać do ARGB jeżeli Ci na tym nie zależy 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Jaki dysk NVMe obecnie najlepiej wybrać? W dobrej cenie masz KC3000 Gen4 2 godziny temu, Murdoc84 napisał: Czy może jest lepsza płyta główna w podobnej cenie do tej co wybrałem z założeniem, że musi mieć 3 sloty PCIe? Nie jestem też pewien czy chipset jest optymalny. Nic więcej nie potrzebujesz od płyty głównej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gvarez 12 Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Dorzucę swoje 3 grosze w temacie obudowy: Jeżeli celujesz w Meshify 2 Compact to rozważ Corsair 4000D Airflow – bardzo podobny typ obudowy, ale Corsair jest lepiej wykonany i wygodniejszy w montażu zestawu. Mam obie obudowy i jestem rozczarowany jakością Fractala – spasowanie elementów pozostawia wiele do życzenia (może też miałem po prostu pecha ze swoim egzemplarzem). Poza tym rozkład przepustów na przewody i minimalna ilość przestrzeni przy zasilaczu powoduje, że montaż systemu jest dość frustrujący. A jeżeli bardzo zależy Ci na wyciszeniu, to odpuść powyższe, bo nie mają mat wygłuszających i rozejrzyj się za czymś od beQuiet. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Z wyciszaną obudową też nie ma co szaleć, szczególnie przy i9. To co wytłumią maty, to o tyle samo wzrośnie RPM wentylatorów (o ile nie będą ręcznie ustawione) przez gorszy obieg powietrza i tak koło się zapętla. Już lepiej wziąć przewiewną obudowę, dobre chłodzenia i mieć niskie RPM wszystkich wentylatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 38 minut temu, kajtek. napisał: Z wyciszaną obudową też nie ma co szaleć, szczególnie przy i9. To co wytłumią maty, to o tyle samo wzrośnie RPM wentylatorów (o ile nie będą ręcznie ustawione) przez gorszy obieg powietrza i tak koło się zapętla. Już lepiej wziąć przewiewną obudowę, dobre chłodzenia i mieć niskie RPM wszystkich wentylatorów. Dlatego jest na rynku taka marka jak be Quiet. Ich wentylatory i przewiew w obudowie są na bardzo wysokim poziomie. Ja mam dwie maty po obu stronach, wszystko zamknięte z i7 12700k po OC, blok wodny 360 wisi na górze i z temperaturami grafy albo mobo nie ma najmniejszych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Ale to nie chodzi o markę itp. Jaką masz tą obudowę bq? Masz odniesienie do tego zestawu w obudowie bez wyciszenia? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts