Skocz do zawartości

Jaki monitor polecicie w przedziale 1000-2000zł

Recommended Posts

Cześć, obecnie korzystam już 6 rok z monitora Samsung S27D590 i jestem zadowolony ale już pora przesiąść się na coś nowszego. Na pewno chciałbym trochę większy monitor w rozdzielczości 4k. Wolałbym zostać przy sprawdzonej marce Samsung. Na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze monitora? Moglibyście mi polecić jakieś modele? Moja karta graficzna to GF 1650 Super. Monitora będę używał m.in do oglądania filmów i grania w gry.

Dodam jeszcze że mam mam procesor AMD Ryzen 5 1600, płyta MSI B450-A PRO MAX, pamięć 16GB, korzystam z dysku SSD Crucial i ADATA NVMe XPG SX8200. Nie chciałbym kupować czegoś na wyrost a z tego co wyczytałem to 4k to nie moja bajka przy tym sprzęcie więc celowałbym raczej w WQHD.

• BlackCoffe zmienił tytuł na Jaki monitor polecicie w przedziale 1000-2000zł

Trochę dokształciłem się w kwestii monitorów. Jeśli chodzi o rozdzielczość to zdecydowałem się przesiąść na ostrzejszy obraz WQHD. Chciałbym poczuć różnicę jakościową, więc wydaje mi się że bez sensu kupować znowu monitor FHD nawet jeśli całkowicie nie wykorzystam możliwości WQHD przy tym sprzęcie. Niestety pojawił się u mnie dylemat jeśli chodzi o wielkość monitora. Mój wzrok jest w odległości od monitora jakieś 65-70cm. Może ma ktoś podobną odległość od monitora i korzysta z 32? Boję się że będę musiał kręcić głową przy takim monitorze i nie będzie to optymalne rozwiązanie. Czy ma ktoś takie doświadczenia i mógłby coś więcej powiedzieć na ten temat? W Internecie piszą różne rzeczy o optymalnej odległości i nie wiem czy brać je na poważnie, bo teoretycznie ja powinienem siedzieć 1m od obecnego monitora, a siedzę 70cm i nie czuję dyskomfortu.

W dniu 10.11.2022 o 17:27, Verbatov napisał:

Przeczytaj chociaż ostatni post w wątku a nie wrzucasz bezsensowny post. Zastanawiam się czy 32 nie będzie zbyt duża przy mojej odległości od kompa a Ty mi proponujesz 34...

Ja obecnie siedzę przy monitorze 34 cale w odległości nawet bliższej niż te 60-70cm i jest bardzo wygodnie. A przesiadałem się z 24 cali full hd. A teraz tylko myślę kiedy kupię sobie 49calowy 32:9 monitor. To jest kwestia przyzwyczajenia. Najlepiej idź sobie do media markt i zobacz jak taki monitor 34 cale wygląda.

Długo się zastanawiałem czy wybrać 32 ale w końcu padło na 27. Przy odległości z jakiej korzystam 60-80cm jest to najbardziej optymalna wielkość. Przy moim obecnym Samsungu czuję się komfortowo grając w gry lub oglądając filmy i nie odczuwam żeby monitor był za mały.

Z racji tego że od kilku lat korzystam z Samsunga chciałem początkowo kupić monitor z tej firmy ale po przejrzeniu recenzji wybór padł na LG Ultragear 27GP850 który jest chyba najlepszym i najbardziej popularnym monitorem w tej cenie.
https://www.youtube.com/watch?v=5mgWjOIEmgc&t=749s

5 godzin temu, Corr napisał:

Ja obecnie siedzę przy monitorze 34 cale w odległości nawet bliższej niż te 60-70cm i jest bardzo wygodnie. A przesiadałem się z 24 cali full hd. A teraz tylko myślę kiedy kupię sobie 49calowy 32:9 monitor. To jest kwestia przyzwyczajenia. Najlepiej idź sobie do media markt i zobacz jak taki monitor 34 cale wygląda.

Przyzwyczaić się można do wszystkiego ale nie znaczy że jest to najbardziej optymalny wybór. Tym bardziej że jest to całe 5 cali. Szukałem czegoś między 28 a 30 ale nie są to najpopularniejsze wielkości i w większości są inne proporcje niż 16:9 co mi nie odpowiada.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego monitora który kupuję. Przewinął mi się komentarz że do odświeżania 165hz to tylko displayport bo HDMI nie da rady. Do tej karty którą posiadam czyli GTX 1650 Super lepiej będzie podłączyć monitor przez displayport czy HDMI?