Skocz do zawartości

Ryzen 5700X vs 5700G

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Rebelmind,

Recommended Posts

Sprawdziłem parametry na sklepie. 

I 5700X 

3.4GHz

BOOST 4.6

5700G

3.8GHz 

BOOST 4.6

I teraz sugerując sie ponizszym:
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-7-5700X-vs-AMD-Ryzen-7-5700G/m1823386vsm1552677

Wydajność jest no zbliżona, a wersja G jest tańsza i ma na wszelki wypadek integrę.

Czy coś pomyliłem? Bo chciałbym wymienić mojego na ostatniego procka z AM4.

No 5700g ma 16gb l3 cache 5700X 32gb i tu jest spora różnica w grach. Pytanie czy to ma być Cpu głownie do gier, to w grach od 5700g lepiej wypada ryzen 5600x/5600 tego ostatniego nawet za 700zł kupisz

d_Average.png

https://www.techspot.com/review/2293-amd-ryzen-5700g/

• Lubię to 1

Dzięki, nie wiedziałem właśnie w czym tkwi różnica. A sugerując się tym filmikiem to różnica w max fps to jakieś 10% i to z 3090Ti. Więc u mnie wyjdzie jeszcze mniej stąd pytanie czy jednak nie kupić APU.
Chcę R7 ot kaprys bardziej niż potrzeba. Natomiast 5800X3D to już za droga zabawa.

A tak liczę, że teraz zmieniłem kartę stary procek troszkę się dławi. Więc w międzyczasie by włożył ostatniego mocniejszego na AM4, potem jeszcze raz może wymiana karty i koniec żywota AM4 u mnie z grubsza.

Seria G jak obecne 5600G czy 5700G jest pod samodzielne integry / htpc / małe budki i do tego lepszych nie ma. A z nich 5600G za 650 pln ma teraz najlepszą relację do ceny. Ale szkoda pieniędzy na serię G jeśli ma od początku służyć do odrębnej grafiki bo takie byłyby założenia.

Na teraz najbardziej opłacalny na wymianę po starszej platformie jest chyba 5600 z około 7 stów. Już taki 5600X jest za drogi (~880?) w stosunku do zysków.

5700X jest już po 1150 (?) ale to kilkaset złotych więcej. Ja bym wziął 5600 i spokój. Ale masz Kolego hajs kupuj.

A tak btw jakby 5500 kosztował 450 zł od początku to by pewnie troszkę zachwiał pozycją trójek intelowskich...

10 minut temu, Artok napisał:

Nic więcej, z każdej sztuki 5700X możesz sobie zrobić 5800X. Wystarczy kilka minut w BIOSie. 

No ale tu mowa, że oba są w tej samej cenie to jedno. A dla mojej płyty 5700X jest na normalnym BIOSie, a 5800X na "last beta" i tak się zastanawiam co lepiej skoro cena ta sama.

• Rozwiązanie

Przy tej samej cenie nie ma się co zastanawiać tylko od razu do koszyka 5800x; 5700x tj odpad z produkcji m.in 5800x (~chiplety, które nie przechodzą testów kwalifikacjnych do 5800x trafiają do 5700x).

Te same biosu wspierają praktycznie od pewnego momenty oba CPU; jedyny powód, który przychodzi mi na myśl dla którego ktoś miałby wybrać 5700x jest Ultra bieda płyta ze słabą, gołą sekcją VRM (tak, że nawet te 65W z 5700x mogłyby być na styk). 

• 2 tygodnie później...

Z przykrością stwierdzam, że 2700 miał temp 30 na BOX, 5800X na Dark Rock skacze 35-45, a potrafił pod 60. 

1. Mogłem dać za dużo pasty.

2. Pasta dołączona do chłodzenia jest kiepska, muszę kupić coś i sprawdzić.

3. Cholerstwo po prostu takie jest.

4. Napięcia skaczą same do 1.5V także Offset wchodzi w grę.

I jakoś będziemy próbować.

11 godzin temu, HegemoN napisał:

Pasta dołączona do chłodzenia

Jedni piszą, że jest ok inni, że zauważyli znaczną poprawę po zmianie pasty z tej dołączonej DRP.... więc na dwoje babka wróżyła. A jakie temperatury masz pod obciążeniem?

W dniu 28.10.2022 o 18:36, Barszczu napisał:

. Ja bym wziął 5600 i spokój. Ale masz Kolego hajs kupuj.

Ja też bym tak zrobił, ale co kto lubi :)

Edytowane przez pendzel_3

Wczoraj już zrobiłem Offset -0.2V i było lepiej, ale dopiero aktualizacja Windowsa go uspokoiła. Jest 30 w idle. Dzisiaj 3D Mark wleci.

Wniosek. Jest ok. Z nowym prockiem od razu RAM poszedł na 3600 bez zająknięcia na 1.2V na automacie było prawie 1.3.
Temp do 70 stopni w 3D Marku, w idle 30 z małymi skokami przy przeglądarce.
Przy okazji rx 6750xt bierze tyle samo co rx 580 tj. 230W.
Procek nawet na Offset -0.2 zjadł ponad 100W. 

5800x.jpg

• Lubię to 1

Kontynuując moje radosne przygody z 5800X. Wychodząc z założenia, że jak takty w automacie skaczą 4.7-5 z napięciem 1.5V to jeśli zablokujemy na 1.4 i takty na 4.4 to porównam sobie wynik. Automat vs UV vs zblokowany. (W time spy cpu ~10k/9k/11k)

Efektem mojej niefrasobliwości było 180W i 99.5 stopnia. 

Jestem pod ogromnym wrażeniem sekcji zasilania i lutów pod czapką, że dały radę. (co znaczy  też, że zwykłe B450 powinno pociągnąć bez problemu 5950X)

• Lubię to 1