fafor 11 Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Cześć, kupiłem nowy TV Bravia X90J, obsługuje on do 120Hz. W channels and inputs mogę ustawiać porty HDMI: Standard, Enchanced oraz Enchanced VRR. Ten ostatni niestety wyłącza Local Dimming. Nie gram w gry typu CS, więc nie potrzebuję takiego odświeżania, 60hz w zupełności starczy tym bardziej, że niektóre gry chodzą na 35-55fps. Pytanie co tak na prawdę daje mi ten VRR? Zakładając, że używam tylko opcji Enchanced na 60hz a gram w grę, która nawet tylu fps nie ma to czy coś tracę? Cytuj Link to post Share on other sites
yureek 4 Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Hej, VRR to Variable Refresh Rate, czyli dynamiczna zmiana odświeżania częstotliwości, chodzi o to, żeby eliminować przycięcia podczas grania na tv i gra była cały czas płynna, Sony ma to w tv, aby posiadacze PS5 mogli czuć się komfortowo i nie przeklinać jak są zacięcia :). Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Tyle to wiem ale za bardzo nie rozumiem tego. Czy to mi coś daje jak gram na PC? Cytuj Link to post Share on other sites
yureek 4 Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 8 minut temu, fafor napisał: Tyle to wiem ale za bardzo nie rozumiem tego. Czy to mi coś daje jak gram na PC? odpal jakąś wymagającą grę i w ustawieniach włącz i wyłącz synchronizację pionową, zobacz czy coś się zmienia, Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Z tego co wiem ten telewizor obsługuje g-sync. A do g-sync trzeba mieć wyłączoną synchronizację? Cytuj Link to post Share on other sites
yureek 4 Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 (edytowane) jeżeli obsługuje g-sync to powinieneś móc włączyć w sterownikach karty graficznej, o ile masz kartę Nvidii, jeżeli Radeona to odpowiednikiem jest Free Sync, VRR to odpowiednik g-sync przeznaczony dla konsol, obsługują ją PS5 i Xbox, w sterownikach karty wejdź w "ustawienia g-sync", włącz dla pełnego ekranu, potem wejdź w "zarządzaj ustawieniami 3D” w "ustawienia globalne" i "preferowana częstotliwość odświeżania ekranu" i wybierz "najwyższa możliwa", jak klatki będą spadać poniżej 30 to żeby zapobiec przycięciom warto mieć włączone v-sync, jak będą wyższe niż maksymalne Hz w tv to też mogą być przycięcia, dlatego warto obniżyć ilość maksymalną o kilka klatek względem synchronizacji z tv programem RivaTuner Statistic Server, jest tam gdzieś opcja Framerate Limit, przy w miarę dobrej karcie nie powinny raczej spaść poniżej 30 Edytowane 27 Października 2022 przez yureek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fafor 11 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Ok. Przy Enchanced VRR nie mogę włączyć G-Synca. Przy Enchanced mogę. Pozostaje tylko jeszcze jedno pytanie. W TV mam ustawiony HDR HGL. Jak w ustawieniach obrazu windowsa - brightness and colour włączam HDR to obraz na TV robi się wyblakły. O co tu chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
yureek 4 Napisano 30 Października 2022 Udostępnij Napisano 30 Października 2022 W dniu 28.10.2022 o 12:19, fafor napisał: Ok. Przy Enchanced VRR nie mogę włączyć G-Synca. Przy Enchanced mogę. Pozostaje tylko jeszcze jedno pytanie. W TV mam ustawiony HDR HGL. Jak w ustawieniach obrazu windowsa - brightness and colour włączam HDR to obraz na TV robi się wyblakły. O co tu chodzi? HDR HLG to hybrydowy HDR, szczytowa wartość jasności to 1000 nitów, skoro są takie efekty jak opisałeś to wyłącz jeden z nich, korzystaj albo z tego w tv albo z kompa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts