Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykombinujecie mi jakiś fajny trening "poszerzający"? Chodzi mi głównie o barki, klatkę i plecy. Trenować mogę w poniedziałki i czwartki. Mam do dyspozycji gryfy proste i łamane, sztangielki, regulowane ławeczki.

Wzrost: 183

Waga: 77

Szerokość barków niestety ciężko jest mocno poprawić treningiem bo głównie zależy od budowy obręczy barkowej. Obstawiam, że najlepszym ćwiczeniem na szerokość to podciąganie na drążku szerokim chwytem. To taka podstawa dla pleców jak przysiad dla nóg. Dodatkowo jeśli już chce się walczyć z genetyczną szerokością to jest to podstawowe ćwiczenie.

Dodaj do tego sprzętu co napisałeś drążek bo bez tego ani rusz. To nie problem jak się trochę pokombinuje. Trzepak na podwórku, futryna od drzwi (jak tak robiłem), drążek rozporowy czy inne. Nie ma tłumaczenia :).

@ BIGPUN

Udzielaj się na bieżąco, bo twoja wiedza się przyda. Jak ktoś coś pisze źle (łącznie ze mną) to ostrzegaj bo to nie kwestia komputerów ale zdrowia. Jak ktoś komuś z kompem nagada głupot to najwyżej popsuje lub narazi się na koszty, za to błędy i głupota na siłowni może kogoś kosztować poważne kontuzje.

Edytowane przez elkey

Zastosuje się do Waszych porad i sorki że dopiero teraz piszę...niestety teraz ,,pompa" na klacie jest mało istotna bo chyba zdupiłem sobie CPU/MOBO w kompie...miałem zamiar zrobić porządek z kablami, podkręciłem wszystko, poczyściłem jak należy i biorę się za ponowne złożenie...włączam monitor bez odzewu i dziwny zapach palenia...wystraszony wyłączam kompa 1 pamięć ram gorąca źle wsadziłem;F. Ale dziwna sprawa że płyta nie pikała, obawiam się uszkodzenia płyty głównej (bank pamięci) i może że źle obsadziłem cpu w mobo, ale piny były w porządku eh...oddałem do diagnostyki...pierwszy raz taki problem cały nerwowy dzień...:/

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj zrobilem badania TSH + Testosteron.

Ehh Mr. laboratorium, zrób jeszcze badania lewego jajka czy nie wytwarza więcej testy jak prawe i odpowiednio dobierz ciężar :rotfl:

Weź się za michę i żelastwo a nie po doktorkach biegasz :P

<pozdro>

Miche i "zelastwo" mam perfekt

Dobra badania:

Przed TR-X:

TSH 1,960 mU/I przy zakresie referencyjnym 0,27-4,2

Po TR-X:

TSH 3,150 mU/l

Czyli dziala :)

Pytanie tylko czy podnosi ten poziom wystarczajaco?

Podsumowujac: Revange TR-X to dobry produkt :)

Edytowane przez GreQonE

Ja wczoraj zapisałem się dopiero na siłkę ;) Bo poprzednia próba skończyła się zachlaną japą z kumplami o 5 rano :P

18 wejść godzinnych ( zawsze i tak przeciągam do 1,5 h) w styczniu x 1,5 zł %-)

Siłownia w akademiku ale sprzętu na tyle że jeżeli tylko ktoś chce to porządnie poćwiczy ;)

+1 Dla Ciebie ! I ciśnij tam Panie:). <piona>.

Jaką formę ćwiczeń sobie obrałeś ?:D

1,5 h - trochę długo...niestety mi też nieraz(albo częściej niż nieraz :D) tak wychodzi...na małe partie dałem sobie po 3s i coraz lepiej z czasem ;)

1,5 h - trochę długo

Hmm czasem i to jest mało ;)

Na siłowni zabawiam się już jakieś 9 lat średnio po 5-7 msc w roku także amatorem nie jestem ;)

Rozpiski jeszcze nie ma, ale już myślę nad 5 treningiem w tygodniu w lutym, bo chciałbym największe partie mięśniowe (plecy, klatkę) robić 2 razy w tygodniu ;)

<pozdro>

Hmm...przyznam się że jestem amatorem, wiedzę mam bardziej z teorii niż praktyki więc nie będę się sprzeczał, ale nie spotkałem się z tak długim czasem ćwiczeń ;).

Z takim bagażem doświadczeń na pewno wiesz co robisz!, jakie wymiarki?:) (ofc. jesli to nie TOP SECRET) :D

RAKU, niskie TSH, czyli jak coś to nadczynność :).

Jeżeli już robić dwa treningi grupy w tygodniu (dobry pomysł) to najpierw zacząć od małych partii. Robić duże 2x a małe 1x mija się z celem skoro te pierwsze regenerują się do 5 dni a drugie do 3. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio zmniejszyć objętość treningu. Zresztą co ja tam gadam, doświadczenie masz:).

Co do dwóch treningów w zeszłym sezonie robiłem piąty trening "wypoczynkowy" gdzie miałem w rozpisce 2-3 ćwiczenia na nogi + 2 brzuch (zawsze między seriami na inne partie staram się wypełniać czas tą partią mięśni) i po dwa wybrane ćwiczenia na plecy i klatkę właśnie (normalny trening 4-5 ćwiczeń) ale starałem się iść w ciężar żeby nie katować się ilością powtórzeń a raczej ciężarem właśnie ;) Efekty były całkiem niezłe zwłaszcza jeżeli chodzi o osiągi siłowe bo głównie na tym mi zależy cała reszta to dodatek ;)

Wyglądało to mniej więcej tak:

Poniedziałek: Klatka

Wtorek: Plecy

Czwartek: Barki

Piątek: Ręce (biceps+triceps czasem w przypływie weny przedramiona ;) )

Sobota: "Wypoczynek" %-)

Wiem że krótki odstęp na regenerację między sobotą a poniedziałkiem i wtorkiem ale to nie ja wymyśliłem "7 dniowy tydzień" :P

Edytowane przez RAKU 44