RuLeR 735 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Poleci ktoś słuchawki do crossfitu, może używa ktoś z was w czasie treningu. Żeby za często nie wypadały nauszne raczej odpadają. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Tyczy się to tylko martwego ciągu na prostych nogach, martwy ciąg sumo podobno można robić, ale osobiście nie polecam takiej kombinacji dość mocno czuć plecy.. Co masz na myśli? Że przeciwwskazanie do robienia martwego ciągu po podciąganiu dotyczy wyłącznie wersji na prostych nogach? Na trenerok nie było mowy o wariancie na prostych nogach ale o każdym ćwiczeniu wymagających wychylenia tułowia z obciążeniem, a więc każdej odmiany martwego ciągu. Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 przy sumo robisz strasznie szeroki krok. Plecy inaczej pracują, bo pochylasz się pod innym kontem, no ale ja się do końca wypowiedzieć nie mogę bo to jest tylko moja teoria spiskowa ja robię ciąg sumo połączony z żołnierskim i potem idę na drążek i nie czuję nic negatywnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Wiesz, mnie zdarzało się robić martwy po podciąganiu i też nie złapałem kontuzji, ale ewidentnie jest to niewskazana kolejność wykonywania ćwiczeń. Zob. tu: http://www.trenerok.pl/niewlasciwa-kolejnosc-cwiczen/. Dziś zapytam znajomego, który jest trenerem osobistym na siłce, zobaczymy co chłop powie na ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 W internecie pojawiła się mobilna aplikacja od KFD w której są pokazane ćwiczenia, mamy dostęp do sklepu i jakieś kalkulatory wydaje się całkiem fajną opcją link : Windows Phone : http://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/atlas-%C4%87wicze%C5%84-kfd-pl/bbb79e14-7a34-4fb9-be59-497c17361949 Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maciejkozlowski.kfdpl Wersja na iOS chyba jeszcze nie dostępna Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 no, karta multisport odebrana, dziś pierwszy dzień (od listopada) na siłce, zrobiłem jeden obwód FBW i zaczęło mnie trzepać, wczoraj zmierzyłem fałdę brzuszną... 31mm nigdy się tak jeszcze nie zapuściłem Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 @up: no niezła przerwa, pełna regeneracja . Musisz sobie powtarzać, że za 3-4 tygodnie będzie lepiej. Co do fałdy brzusznej nie bardzo wiem, jak to mierzysz i co znaczy te 31 mm. BTW: co sądzisz na temat kwestii kolejności ćwiczeń podczas treningu pleców (zob. wyżej)? Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 @up Miałeś rozmawiać o tym z trenerem, wypowiedział się na ten temat czy nie bardzo ? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Chłopa nie na ma siłowni od tygodnia, ma jakąś przerwę. Zapytam, jak tylko spotkamy się na siłce, ale pamiętam, że on trening pleców zaczyna od martwego, czyli póki co wydaje się, że ćwiczenia z wychylaniem tułowia z obciążeniem należy wykonywać przed tymi, które rozciągają kręgosłup (podciąganie lub przyciąganie drążka na wyciągu). Natomiast interesuje mnie co powie, ponieważ to wychylenie tułowia z obciążeniem to nie tylko martwy, ale także każde wiosłowanie sztangą w opadzie lub nawet na maszynie, a te ćwiczenia zwykle wykonuje się po podciąganiu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 nie bardzo wiem, jak to mierzysz i co znaczy te 31 mm fałdomierz tyle wskazuje, dla ułatwienia dodam, że powyżej 15mm to już zaczynasz być tłuściutki ćwiczenia z wychylaniem tułowia z obciążeniem należy wykonywać przed tymi, które rozciągają kręgosłup dokładnie tak, wszystko co wymaga spięcia prostownika kręgosłupa najpierw, dopiero potem wiszenia, naciągania itp Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 fałdomierz tyle wskazuje Ok, wygooglowałem, wiem ocb. A co do kolejności ćwiczeń na plecy, to okazuje się, że ja całe życie wykonuję je w niewłaściwej kolejności, bo jeszcze do niedawna zawsze zaczynałem od podciągania, sugerując się tym, że najcięższe ćwiczenie na początku a potem już z górki... człowiek uczy się całe życie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 jak nie dźwigałeś dużo to nic się nie dzieje, ale jak spróbujesz szarpnąć taki martwy 5 serii po 10 ciężarem powiedzmy 150% masy ciała, to przesadnie naciągnięte mięśnie nie są wskazane, po treningu jak najbardziej, naciągaj ile wlezie Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie jestem w stanie robić martwego takim ciężarem, zresztą martwy robię od niedawna, ale nawet przy wiosłowaniu wąskim chwytem na maszynie zdarzało się, że odczuwałem ból w dolnym odcinku kręgosłupa. Kilka lat temu doznałem urazu odcinka lędźwiowego na siłce w zasadzie w dziwnych okolicznościach po podczas rozgrzewki polegającej na zwisaniu z drążka (jak zeskoczyłem, to poczułem ostry ból, który uniemożliwiał normalne poruszanie się, o schylaniu nie mówiąc). Z trudem wróciłem do domu, gdzie przez dobre pół godziny leżałem na podłodze z nogami opartymi o pufa, zanim mogłem się podnieść. Po paru dniach przeszło, ale napędziło mi to wtedy strachu, więc teraz staram się zwracać uwagę na takie rzeczy. Z informacji na trenerok wynika, że chodzi nie tyle od przesadnie naciągnięte mięśnie, ile o ryzyko urazu kręgosłupa. Cyt.: "W czasie wykonywania ćwiczeń podciągania się na drążku dochodzi do znacznego rozciągnięcia przestrzeni między kręgowych, w których znajdują się krążki międzykręgowe. I wówczas istnieje możliwość wysunięcia się krążka międzykręgowego z pomiędzy kręgów. I jeżeli teraz przystąpimy do tak ciężkiego ćwiczenia, które bardzo mocno obciąża kręgosłup, przede wszystkim lędźwiowy, jakim są martwe ciągi, może dojść do bardzo poważnej kontuzji, która w skrajnych przypadkach może nawet wyeliminować z dalszego uprawiania sportu." Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 dochodzi do znacznego rozciągnięcia przestrzeni między kręgowych o to dokładnie chodzi, jak się potem złapiesz za ciężkie ćwiczenia to kręgi mogą powędrować, gdzie nie trzeba Kilka lat temu doznałem urazu odcinka lędźwiowego teraz już trochę po ptokach, ale mam specjalistę od takich rzeczy, mnie już składał kręgosłup do kupy, po wypadku miałem problemy, bo się coś tam pokruszyło, zresztą on mnie wysłał na siłownię stawiając sprawę tak - albo wzmocniesz plecy/grzbiet albo będziemy się widzieć na terapii co rok-dwa lata, a to u niego trochę kosztuje i męczy cię codziennie przez dwa tygodnie Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Trochę po ptokach, bo raz na jakiś czas poczuję ukłucie w dolnym odcinku po jego prawej stronie, co może świadczyć o tym, że nie do końca wszystko tam pracuje, jak trzeba, ale na szczęście odzywa się to rzadko i na co dzień mi nie przeszkadza. W treningach (póki co) też nie, choć mam stracha robiąc przysiady czy wiosłowania. Swoją drogą chyba czas wygrzebać pas z szafy. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 pas ci nic nie da w każdym razie nie na to a jak dalej ci dokucza to nie znaczy, że nie da się z tym nic zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Pas jednak usztywnia dolny odcinek kręgosłupa, więc na chłopski rozum, przynajmniej w jakimś stopniu, powinien minimalizować ryzyko kontuzji polegającej na wypadnięciu krążka z przestrzeni międzykręgowej, o której piszą na trenerok. Znajomy, który jest trenerem na siłce, na pytanie o kolejność ćwiczeń, powiedział, że owszem martwy ciąg powinno się wykonywać jako pierwsze ćwiczenie podczas treningu pleców, natomiast głównie ze względu na jego wielostawowy charakter, mniej ze względu na ryzyko kontuzji, którym jego zdaniem nie należy się specjalnie przejmować pod warunkiem prawidłowej techniki wykonania. Ja jednak biorąc pod uwagę doświadczenie "dziadków" z trenerok oraz własne "doświadczenia" z kręgosłupem stanowczo zmienię dotychczas stosowaną kolejność ćwiczeń na plecy. Dziś podczas treningu nóg przysiady skończyłem 2 seriami z obciążeniem 105 kg po 5 powtórzeń, czyli zbliżam się do 150% wagi. Za tydzień zrobię podejście do 110. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Pas jednak usztywnia dolny odcinek kręgosłupa, więc na chłopski rozum, przynajmniej w jakimś stopniu, powinien minimalizować ryzyko kontuzji polegającej na wypadnięciu krążka z przestrzeni międzykręgowej, o której piszą na trenerok. zabobon Dziś podczas treningu nóg przysiady skończyłem 2 seriami z obciążeniem 105 kg po 5 powtórzeń, czyli zbliżam się do 150% wagi. Za tydzień zrobię podejście do 110. i tak trzymać, ja dziś zrobiłem dwa obwody, jutro spróbuję trzy, a w piątek cztery, potem przez weekend będę cierpiał Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Chodzę na siłownię już prawie 2 miesiące i nadal mam ten trening obiegowy. Kompletnie się na tym nie znam więc proszę o pomoc. Czy ktoś może mi podesłać jakiś swój w miare dobry plan(na mase)? Cytuj Link to post Share on other sites
Buryxon 80 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Niestety musze Cie zmartwic ale nie czegos takiego jak plan na mase, jest tylko dieta Glownie chodzi o to zebys dostarczal dziennie wiecej kcal niz twoj organizm potrzebuje, np jezeli wyliczysz sobie swoje zapotrzebowanie na 2000, to na start doliczasz do tego ok 300 =/- 100 kcal. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) http://i.imgur.com/xcb6p0o.jpg Redukcja ruszyła żwawo, zobaczymy jak będzie za ~2 tygodnie z wagą i obwodami, mam nadzieję, że od poniedziałku cardio przyspieszy rezultaty. Ogólnie jestem pod wrażeniem tego jaki najedzony jestem, a dzień zaczynam o 8 i kończę o 24. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Freso Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 to jest jeden posiłek ? Czy tak wygląda rozpiska na cały dzień ? Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 haha, cały dzień. normalnie będzie troszkę więcej kcal, bo wczoraj nie zdążyłem zrobić sobie żadnego obiadu. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Gdzie można dostać dobrej jakości odzywki białkowe ? Mowie o sklepach online. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 np. kfd.pl Rozsadne sa ich markowane produkty "bialko kfd" Mozesz tez poleciec w premium typu optimum nutrition W sfd mozesz sensowne rabaty dostac przy wiekszych zamowieniach 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts