Skocz do zawartości

Wymiana i7 9700 na i5-13600KF ? ( Davinci Resolve )

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad taką zmianą . Od jakiegoś czasu nagrywam w 4K gopro i składam filmiki w Davinci Resolve . Praca tak średnio jest płynna , przycina timelaps . Myślałem że zmiana z 16GB  ramu na 32mb pomoże ale niestety nie. Widzę że przesuwając film na time lapsie obciążenie CPU wzrasta do 100% na wszystkich rdzeniach i nie jest płynne .

Nowego intela połączył bym z płytą ASRock H670 Steel Legend, reszta podzespołów ze starego kompa.

Czy zmieniając na i5-13600KF będzie zauważalna poprawa w działaniu Davinci ?

Jaka płyta główna do 1000 zł ?

Rozważam:

Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 - jest teraz za 999zł w x-kom

ASRock H670 Steel Legend - 929 zł

Plusy asrocka 

- Mam zaufanie do marki ;) (jako jedna z pierwszych firm wypuściła bios do z370 z BAR , bardzo mi tym zaimponowała :D 

- Dedykowane złącze m2 pod wifi . Aktualnie mam taką kartę włożoną w z370 , ale używam neta światłowodowego po kablu 1Gb/s.

- Ciekawy design

- Ma praktycznie wszystko co będę potrzebował 

- Tańsza ;) 

Minusy

- Karata dźwiękowa ALC 897 , aktualnie używam SB Audigy 4 na PCI i nie wsadzę do PCI-E , więc mogę się zawieść na jakości dźwięku :/  

- Nie ma OC CPU, ale nie wiem czy będę robił OC ( chłodzenie tylko Fera5 ) 

Plusy Gigabyte 

- Z690 , czyli pełny chipset z OC itp.

- Więcej USB 

- Dźwiękówka  ALC 1220-VB , chyba lepsza od ALC 897 , ale czy porównywalna do SB Audigy 4 ?

- Jedno złącze M2 na dyski więcej (4 w sumie , Asrock 3+1 na wi-fi)

Minusy 

- droższa 

- nie ma złącza pod wifi na m2.

- Desing chyba gorszy od Asrocka ( kwestia gustu ;) ) 

Jak znacie więcej zalet i wad tych płyt to proszę o opinię, ewentualnie inne propozycje ? 

Edytowane przez Kawabonga

Szit, nie zauważyłem tematu... Zaraz rzucę okiem na płyty! 

Czyli płyta na być pod DDR4, z DRUGIM portem m.2 pod kartę WiFi, najlepiej z starym portem PCI (pełne, nie PCIe x1). Przypomnij jaki masz Ram w tej chwili jeśli chcesz go przełożyć i w jakiej konfiguracje chcesz go mieć docelowo. 

W dniu 18.10.2022 o 16:37, Kawabonga napisał:

Dźwiękówka  ALC 1220-VB , chyba lepsza od ALC 897 , ale czy porównywalna do SB Audigy 4 ?

Niestety, tu będzie moim zdaniem różnica na niekorzyść (jakkolwiek kwestia odbioru audio jest bardzo subiektywna). 

• Dzięki 1

Wifi m2 plus 2.5 gb minimum lan masz takie płyty:

https://www.x-kom.pl/g-5/c/3457-plyty-glowne-socket-1700.html?sort_by=price_asc&f1762-wewnetrzne-zlacza=56320-m.2-wi-fi-1-szt.&f1763-typ-obslugiwanej-pamieci=27759-ddr4&f1765-zewnetrzne-zlacza=183669-rj45-lan-2.5-gbps-1-szt.&f1765-zewnetrzne-zlacza=191864-rj45-lan-2.5-gbps-2-szt.&f1765-zewnetrzne-zlacza=191940-rj45-lan-10-gbps-1-szt.

Nie ma nowych płyt ze starym pci, przejściówka pci na pcie 180zł widzę na ceneo, wiec w tej cenie kupisz nową dźwiękówkę na pcie czy usb:)

Teraz widzę że sekcja tej h670 asusa jest jak w b660 przy 12700 się grzała do 110 stopni i zbijała zegary
12700_All.png

Jak lubisz Asusa to bym dopłacić do tej z690 prime-p za 1040zł:)

Jak składasz filmiki to sekcja zasilania ważna, w grach by dała radę

Edytowane przez wrobel_krk
3 godziny temu, wodego napisał:

A z wbudowanego układu graficznego rezygnujesz, żeby nie było zbyt płynnie?

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem . To można jakoś dodatkowo wykorzystać igpu  ? W tej mojej i7 9700 mam cały czas wyłączone :co: 

2 minuty temu, wodego napisał:

iGPU to korzystanie z intelowskiego QSV czyli sprzętowej akceleracji. Szybsze kodowanie i płynniejsza praca na time line.

No to mnie teraz zaskoczyłeś . Działa to na Z370 i z Davinci ? 

Zaraz się okaże że nowy CPU mi nie potrzebny :D

8 minut temu, wodego napisał:

W darmowej chyba QSV nie jest wspierane, ale w płatnej tak

W darmowej wersji DaVinci Resolve zawsze można przełączyć się na renderowanie MP4 w kodeku H.265. Wtedy program przestaje korzystać z procesora, a zaczyna używać karty graficznej. 

22 minuty temu, wodego napisał:

Patna/darmowa wersja? W darmowej chyba QSV nie jest wspierane, ale w płatnej tak - musisz sam dokładnie sprawdzić, bo to nie jest w moim interesie;)

Ok, mam darmową wersję i chyba QSV wspierane jest w tylko płatnej. 

Włączyłem w uefi igpu , widać w opcjach renderowania ale jest na szaro, nie można zaznaczyć :(

igpu.jpg

12 minut temu, Artok napisał:

W darmowej wersji DaVinci Resolve zawsze można przełączyć się na renderowanie MP4 w kodeku H.265. Wtedy program przestaje korzystać z procesora, a zaczyna używać karty graficznej. 

Przy renderowaniu chyba nie ma problemu bo korzysta ładnie z CUDA RTX3060Ti ale timelaps jednak mi się tnie :/

7 minut temu, wodego napisał:

Czyli darmowa wersja ma to wyłączone.

Ale i tak dzięki  , trochę mnie uświadomiłeś. Wcześniej też tylko w wersji płatnej można było używać CUDA , może kiedyś włączą i w darmowej QSV :) 

Chyba jednak wezmę wersję i5-13600K z igpu  

• Popieram 1
6 minut temu, wodego napisał:

Popieram. Wiele innych programów korzysta iGPU, choćby darmowy HandBrake - nie wiem czy używasz.

Nie używam, zrzucam filmy od razu z GoPro do Davinci i na yt jak coś.

7 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Wifi m2 plus 2.5 gb minimum lan masz takie płyty:

https://www.x-kom.pl/g-5/c/3457-plyty-glowne-socket-1700.html?sort_by=price_asc&f1762-wewnetrzne-zlacza=56320-m.2-wi-fi-1-szt.&f1763-typ-obslugiwanej-pamieci=27759-ddr4&f1765-zewnetrzne-zlacza=183669-rj45-lan-2.5-gbps-1-szt.&f1765-zewnetrzne-zlacza=191864-rj45-lan-2.5-gbps-2-szt.&f1765-zewnetrzne-zlacza=191940-rj45-lan-10-gbps-1-szt.

Nie ma nowych płyt ze starym pci, przejściówka pci na pcie 180zł widzę na ceneo, wiec w tej cenie kupisz nową dźwiękówkę na pcie czy usb:)

Teraz widzę że sekcja tej h670 asusa jest jak w b660 przy 12700 się grzała do 110 stopni i zbijała zegary

Jak lubisz Asusa to bym dopłacić do tej z690 prime-p za 1040zł:)

Jak składasz filmiki to sekcja zasilania ważna, w grach by dała radę

Myślałem nad przejściówką pci->pci-e, ale tak jak mówisz już lepiej kupić w podobnej cenie coś na pci-e .

Przy renderowaniu filmów sekcja pewnie się mocno grzeje wiec ten asus raczej odpada .

Nie chciał bym przekraczać już budżetu 1000zł na mobo bo teoretycznie można tak dokładać w nieskończoność :D

2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

MSI z690p-pro masz poniżej 1000zl:

https://m.ceneo.pl/124584513

Też ma 2.5 g i M2 pod wifi

Co do wersji z kf czy k z tego co wiem tylko płatna wersja davinci wspiera quicksync więc wtedy Integra ma znaczenie

Zapomniałem dodać że mam 3 dyski nvme na m2 , ta msi widze że ma tylko dwa złącza m2 + 1 wifi , i biednie wygląda w porównaniu z GB i ASrockiem .

A co do tej integry to miałem ją zawsze wyłączoną na i7 9700, nigdy się nie interesowałem czy mozna ją jakoś dodatkowo użyć .

Może jak pogrzebie na necie to jeszcze jakieś ciekawe programy się znajdą korzystają z igpu ? ;)  

Znalazłem jeszcze ASROCK Z690 PG Riptide za 969 zł , chyba też jakaś ciekawa opcja ?

CPU już mam :) , płytę jednak zamówiłem tego Asrocka na Z690 a nie H670 ;) 

Zrzut ekranu 2022-10-24 192507.jpg

8 godzin temu, mati23 napisał:

Ja się zastanawiam nad zmianą i9-7900x na i5-13600k, 4400mhz cpu, 3200mhz mesh, gram w gry w 3440x1440 z 3080ti, jest ktoś tutaj kto widzi sens zmiany? :D

Jak masz kasę i lubisz pcmaster race to bierz nowe cpu ;)

• Lubię to 1
21 godzin temu, mati23 napisał:

Ja się zastanawiam nad zmianą i9-7900x na i5-13600k

Skylake-X. Możesz poszukać sobie porównania 10100f do 12100f (Comet Lake-S do Alder Lake-S), bo rdzeń do rdzenia między 6. a 10. gen było 2-3% różnicy. 

https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i3-12100f?page=0,62

Alder jest około 40% szybszy (rdzeń do rdzenia) więc powinieneś się spodziewać przynajmniej podobnych przyrostów przy zmianie swojego 10R/20W na 6P+8e. Proponuje jeszcze tylko wstrzymać się chwilę bo lada dzień będą testy Raptorów z DDR4 to dowiesz się ile wydajności stracisz zachowując obecny Ram. 

22 minuty temu, Rebelmind napisał:

Proponuje jeszcze tylko wstrzymać się chwilę bo lada dzień będą testy Raptorów z DDR4 to dowiesz się ile wydajności stracisz zachowując obecny Ram. 

No straty są. W Cinebench mam 24000pkt a powinienem mieć 30000 z pamięciami ddr5.

To samo w programie geekbench 5.