Skocz do zawartości

Zestaw do gier na 5-7 lat

Recommended Posts

Cześć,

planuję złożyć komputer do gier w 4k na następne 5-7 lat. Raczej nie będę bawił się w podkręcanie, ewentualna wymiana niektórych części po 3-4 latach jest możliwa, ale raczej po kosztach. Chciałbym aby przez najbliższe 5-7 lat udało mi się utrzymać stabilne 60fps w 4k na najwyższych lub prawie najwyższych detalach. Gry jakie mnie interesują to Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2, Gta 5, Far Cry 6 i tym podobne tytuły AAA.

Pragnę zaznaczyć, że kompletnie się na tym nie znam i zestaw zaproponowany poniżej pewnie da się poprawić. Weźcie proszę poprawkę na moją niewiedzę i śmiało sugerujcie inne części.

Ze swojej strony znalazłem takie części:

procesor: AMD Ryzen 9 5900X Processor (12C/24T, 70MB Cache, up to 4.8 GHz Max Boost)

płyta główna: ASUS AM4 TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen ATX Motherboard with PCIe 4.0, Dual M.2, 12+2 with Dr. MOS Power Stage

obudowa: Corsair 5000D Airflow Tempered Glass Mid-Tower ATX Case (High-Airflow Front Panel, Corsair RapidRoute Cable Management System, Two Included 120mm Fans, Motherboard Tray with Fan Mounts) Black

chłodzenie procesora: Noctua NH-D15 chromax.black, Dual-Tower CPU cooler (140mm, Black)

karta graficzna: ASUS TUF Gaming NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti OC Edition Graphics Card (PCIe 4.0, 12GB GDDR6X, HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a, Dual Ball Fan Bearings, Military-Grade Certification, GPU Tweak II)

ram: Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 4000 (PC4-32000) C18 1.35V AMD Optimized Memory - Black

dysk ssd: SAMSUNG (MZ-V7E1T0BW) 970 EVO SSD 1TB - M.2 NVMe Interface Internal Solid State Drive with V-NAND Technology, Black/Red

zasilacz: Seasonic PRIME TX-1000 Fully modular PC power supply 80PLUS Titanium 1000 Watt

Zastanawiam się czy wybrany procesor i karta graficzna faktycznie pozwolą mi utrzymać 60 fps w 4k na najwyższych przez te 5-7 lat. Jeśli nie to czy jesteśmy w stanie coś zmienić aby to osiągnąć?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez skoczek27

Cześć.

Ja raczej bym celował w RTX 3090 niż w 3080Ti, głównie dlatego bo ma więcej VRAM. Przyszłości nie przewidzisz, aczkolwiek gry zjadają z każdym rokiem coraz więcej pamięci. 

Co do procka, to intel 12Gen, wyjdzie cenowo lepiej i w grach wydajniej. Taki 12700K kosztuje mniej niż 5900X (przynajmniej w Polsce) a zwykle jest znacząco wydajniejszy. Prawda jest jednak taka, że grając w 4K, nowe gierki, to procesor i tak nie będzie jakoś szczególnie ograniczeniem i taki 12600K czy nawet 12400f nie zrobi dużej różnicy. Czasy się zmieniają, przeznaczenie peceta też, więc może jednak warto kupić mocnego procka? Tu musisz sam sobie odpowiedzieć.

Teraz najważniejsze pytanie, czy chcesz wydać mniej, zachowując większość wydajności, czy cena nie gra roli i ma być to maszyna TOP. Pytam, bo prawdę mówiąc, to części trochę dobrałeś drogie i jeżeli nie masz zamiaru bawić się w podkręcanie i tego typu rzeczy, to po co przepłacać. Wiem, chciałbyś FUTURE-PROOF na najbliższe 5-7 lat. Nikt Ci nie zagwarantuje jednak, że rynek nie skręci w inną stronę i to co dziś wydaje się, "na lata" może okazać się całkowicie błędne. NVidia właśnie wprowadza DLSS 3.0, dostępne tylko na kartach z serii 40xx, jeżeli Intel i AMD wprowadzą podobne technologie, a producenci gier wystrzelą fajerwerki, to za 4 lata może okazać się, że taki dzisiejszy potwór -  RTX 3090 pozwoli grać w 4K przy minimalnych ustawieniach i obraz będzie wyglądał jak kupa. Czy tak będzie, tego nie wie nikt. Dlatego jestem zdania, że komputer lepiej kupić na teraz, biorąc pod uwagę tylko obecne wymagania, a za zaoszczędzone pieniążki można w przyszłości zrobić upgrade lub wymienić całą maszynę. 

Edytowane przez Adames
8 godzin temu, skoczek27 napisał:

Zastanawiam się czy wybrany procesor i karta graficzna faktycznie pozwolą mi utrzymać 60 fps w 4k na najwyższych przez te 5-7 lat. Jeśli nie to czy jesteśmy w stanie coś zmienić aby to osiągnąć?

Nie pozwolą. Jesteśmy, zmień kartę na rtx 4090.

• Lubię to 2
10 godzin temu, skoczek27 napisał:

karta graficzna faktycznie pozwolą mi utrzymać 60 fps w 4k na najwyższych przez te 5-7 lat.

RTX 3080 Ti? Nie ma w ogóle takiej opcji. Ta karta już teraz w niektórych tytułach ma problem a gdzie jeszcze 5-7 lat. 

Patrząc na takim okres czasu, to i zapewne RTX 4090 za 7 lat może nie dawać sobie rady w 4K z nowymi grami. 

• Popieram 1
11 godzin temu, kajtek. napisał:

RTX 3080 Ti? Nie ma w ogóle takiej opcji. Ta karta już teraz w niektórych tytułach ma problem a gdzie jeszcze 5-7 lat. 

Patrząc na takim okres czasu, to i zapewne RTX 4090 za 7 lat może nie dawać sobie rady w 4K z nowymi grami.

Za 7 lat to przewiną się przez rynej jeszcze dwie generacje RTX-ów :)

Tylko różnie się może rynek potoczyć. 

Jak ktoś kupił sobie takiego 1080Ti 6 lat temu, to do tej pory spokojnie może grać w 1440p, nie zawsze na max detale ( w szczególności teraz w CP77), ale większość gier trzyma 60+ FPS. Czy to samo za 6 lat będzie można powiedzieć o takim 3090 lub 4090? Nie ma tu prostej odpowiedzi.  

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Faktycznie, 7 lat to pewnie zbyt długi okres. Poprzedni komputer z gtx 1080 oraz i7 6700k kupowałem jakoś 5-6 lat temu i wciąż go mam. Na dzień dzisiejszy gram raczej na medium, o ultra mogę jedynie pomarzyć.  Stąd wzięły się moje marzenia o 5-7 latach, ale może faktycznie pora zejść na ziemię.

Zmieniamy zasady gry, interesuje mnie komputer który pozwoli mi grać w 4k high/ultra w okolicach 60 fps (zakładam, że interpolacja telewizora zrobi magię i nie poczuje jak będę miał stałe 50) przez następne 3-4 lata. Dopuszczam kompromisy w ustawieniach typu zejście z antialiasingu czy wyłączenie postprocesów, których w 4k nie widać lub są mało znaczące.

Czy w takiej sytuacji 3080ti brzmi wystarczająco dobrze, czy wciąż lepiej było by rozejrzeć się za 3090/4000? Co z resztą podzespołów? Jeśli miałbym zmienić na intela to płyta główna, chłodzenie procesora, ramy (?) też trzeba było by zastąpić czymś innym?

Czy w zaproponowanym zestawie czegoś brakuje? Czy obudowa i zasilacz są ok? Czy potrzebuję więcej wiatraków do obudowy niż te dwa które są "w zestawie"?

Co do ceny to póki co budżet jest na tyle elastyczny, że mogę rozważyć kupno droższych podzespołów niż te zaproponowane, ale na pewno nie chciałbym sypać pieniędzmi tylko dla samego faktu sypania. Zapłacę za to co pozwoli mi osiągnąć założony cel, nie potrzebuję żadnych fajerwerków typu RGB czy płyty głównej super ekstra gamer edition.

Nie wspomniałem o tym na początku, ale zakupy będę robił w UK także sugeruję się tutejszymi cenami.

Ok, faktycznie muszę to naprostować, przepraszam. Zakup traktuję jako inwestycję na lata. Wolę teraz zapłacić więcej żeby potem "spać spokojnie". Zestaw który podałem na początku to +/- 1600 funtów bez karty graficznej. Zakładam, że 3080ti od ASUSA, którą podałem to koszt +/- 900 funtów co razem daje 2500. To jest budżet w którym jeśli się zmieszczę i osiągnę opisane cele wydajnościowe przez następne 3-4 lata to będę szczęśliwy i to mi wystarczy. Jeśli trzeba dorzucić 500 funtów żeby kupić lepsze podzespoły (jak np 3090) bo bez tego celów wydajnościowych nie osiągnę, to będę mniej szczęśliwy, ale i tak to zrobię, najwyżej kartę dokupię miesiąc-dwa później.

Zejdź do mniej niż 1000 funtów na zestawie do https://proline.pl/koszyk/e7b84498 ale też tutaj możesz podmienić CPU na i5 13600K. Jesteś ponad 600 funtów do przodu + 900 funtów na GPU i masz prawie 10 000 zł gdzie za tyle masz RTX 4090. 

Z takim zestawem pod względem wydajności w 4K będzie zadowolony. Ewentulanie +/- 100 funtów więcej na podciągnięcie bazowej konfiguracji - AiO, większy SSD, inna obudowa, może i ten PSU 1000W choć 850W spokojnie wystarczy. 

No to teraz mi totalnie wywróciłeś świat do góry nogami :) Czy mógłbym prosić o szybką argumentację, szczególnie dla procesora? Ufam, że w przeciwieństwie do mnie wiesz co robisz, ale nie chciałbym wydać pieniędzy na ten komputer "lekką ręką", bez zrozumienia jakie stoją za tym zestawem argumenty.

Pytanie bonusowe: czy zasilacz 850W jest wystarczający nawet w przypadku gdybym wziął tą 4090 o której wspomniałeś?

10 godzin temu, skoczek27 napisał:

Pytanie bonusowe: czy zasilacz 850W jest wystarczający nawet w przypadku gdybym wziął tą 4090 o której wspomniałeś?

Tak, 850W wystarcza dla tej karty, ale zawsze jak chcesz możesz dać tysiaka. 

W tym zestawie jak sobie wrzucisz już tego i5 13600K, to masz CPU 14 rdzeni i 20 wątków z wysokimi taktowaniami nawet bez konieczności OC ale co w tym wszystkim naważniejsze, to rozdzielczość w której chcesz grać i mowa tutaj o 4K. W wysokiej rozdzielczości CPU schodzi kompletnie na drugi plan i niemal cała wydajność opiera się na wydajności karty graficznej. i5 13600K spokojnie pociągnie 4090 w 4K a nawet i później coś więcej. 

Pakowanie jeszcze wydajniejszego, czytaj droższego procesora pod 4K kosztem zejścia z karty graficzne to spory błąd.