polop0123 19 Napisano 4 Października 2022 Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Witam kupiłem monitor Ten monitor https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/acer-monitor-24-acer-xv240ypbmiiprx.bhtml był do niego załączony kabel hdmi 2.0 i kabel "dp" problem w tym że po uruchomieniu go za chiny nie mogłem zmienić nigdzie rozdzielczości z 60hz na 144hz, w ustawieniach monitora nie ma takiej opcji, gdzieś czytałem że niby kabel 2.1 potrzebny żeby mieć 144hz, ale dzisiaj wpadłem na ten filmik zrobiłem tak jak na nim w ustawieniach nvidi i działa mi normalnie 144hz po wymuszeniu go. Pytanie ważne mam jednak, bo jak czytałem i niby potrzebny kabel 2.1 hdmi a ma 2.0 i tak jak pisałem nigdzie w ustawieniach nie mogłem tego zmienić to czy jak zrobiłem to co na tym filmiku od stilgara to czy ma to sens?, czy zrobiłem to własciwie po prostu a może powinienem kupic lepiej kabel hdmi 2.1 i wtedy zobaczyć czy będzie opcja 144hz? Edytowane 4 Października 2022 przez polop0123 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie wid3l3c 350 Napisano 4 Października 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) HDMI 1080p@144hz już masz od wersji 1.4. Dodaj custom resolution w panelu nvidia i tyle, nie ma się co więcej nad tym rozczulać. Zastanawia mnie co innego, ten monitor ma 2 porty hdmi? Instrukcja: Wg tego, rozumiałbym że jedno złącze jest w standardzie 2.0 a drugie 1.2. Może coś nie trybi jak powinno, ale skoro "wymuszenie" działa to nie ma problemu. Na złączu wejściowym do monitora w standardzie HDMI 1.2, niezależnie jakiej klasy kabel byś podłączył, nie przejdzie sygnał 1920x1080@144hz. Jeszcze jedno, w panelu nvidia masz coś takiego? Ja mam monitor 240 hz podłączony przez DP. tutaj nie ma 240 HZ ale trochę niżej: już jest. Nie wiem o co w tym chodzi ale dopiero w połowie dostępnych trybów do wyboru są te właściwe. Edytowane 4 Października 2022 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
polop0123 19 Napisano 5 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Tak, coś takiego właśnie tam sobie wymusiłem te 144hz, wiesz co u mnie z tyłu obydwa hdmi maja oznaczenie 2.0, trochę inna wersje tego monitora mam pewnie bo nie kupowałem stricte z tej strony którą podałem, dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts