Skocz do zawartości

Mysz ergonomiczna pionowa/wertykalna

Recommended Posts

Witam,

Szukam w/w myszy do pracy biurowej i przeglądania internetu. Mojej kobiecie drętwieje dłoń od trzymania klasycznej myszki, kiedy pracuje po wiele godzin dziennie przy kompie. Podstawą jest ergonomia i trwałość podzespołów. Najlepiej przewodowa z miękkim kablem, żeby było taniej. Kilka miesięcy temu sam szukałem sobie myszki i polecono mi na tym forum DM6 Holey. Jeżeli chodzi o trwałość jestem bardzo zadowolony, choć wolę myszki krótsze i wyższe. Ale biedy nie ma, nie narzekam jeżeli chodzi o ergonomię. 

Czy o tak podobnie trwałych podzespołach jak DM6 Holey znajdzie się mysz o profilu wertykalnym? Co do ceny nie wiem, oczywiście jak najtaniej. DM6 Holey kupiłem za około 150 zł. Żeby do tej kwoty udałoby się kupić, byłoby super. Wyższa kwota, to kwestia zastanowienia, czy 20 zł drożej, czy 200 zł. 

Z góry dziękuje za ewentualną pomoc. 

4 godziny temu, BlackCoffe napisał:

Zobacz dla niej myszkę Trust Verto, sama ją używam i żyje u mnie już z 2 lata. Występuje w wersji przewodowej i bezprzewodowej i naprawdę ręka od niej nie boli.

Ty masz wersje z kabelkiem czy bez?

Logitech Lift ma ten sam środek co moja M650/ W mojej i w Kuft jeden palec AA. Moją mam już 4 miesiąc i jeszcze 90% po BT, a sporo ją uzywam.

Przy tej Trust Verto bezprzewodowej pisze 5 miesięcy maks bateria. Więc przy moim uzywaniu myślę, że 2 miesiące jakby wytrzymałą to byłby sukces.

Owszem tańsza od Logitech no, ale jeśli bezprzewodowa to w tej kwestii Logitech króluje z wytrzymałością na baterii i to też się ceni.

Edytowane przez Arnold

Dzięki za zainteresowanie. Tak jak powiedział Arnold  pod względem trzymania na baterii myślę, że Logitech nie ma sobie równych. Z powodu ceny Logitech'a i z tego co przeczytałem w opiniach wytrzymałość  podzespołów wcale nie jest rewelacyjna, dlatego raczej preferuje z kabelkiem tańsze gryzonie najlepiej z miękkim oplotem. 

Nie znalazłem specyfikacji Verto. Rozumiem, że  siedzą tam jakieś omrony itp., bo w opiniach przewija się po jakimś czasie  dwuklik i gorzej działający scroll. 

Jak z ergonomią? Brak podparcia na kciuk nie przeszkadza, kciuk  się nie męczy, nie zsuwa w dół? Czytałem też, że trzeba  mocniej wciskać główne klawisze. 

Wstępnie myślałem o myszce w takim kształcie:

https://www.amazon.com/gp/product/B07H184VD4/ref=as_li_tl?ie=UTF8&tag=revisione-20&camp=1789&creative=9325&linkCode=as2&creativeASIN=B07H184VD4&linkId=036ed403fab3098a0d7667375b8eab1f

https://www.trust.com/en/product/23507-verro-ergonomic-wireless-mouse

https://www.trust.com/en/product/24110-bayo-ergonomic-rechargeable-wireless-mouse

Edytowane przez morfeusz1805
6 minut temu, morfeusz1805 napisał:

Z powodu ceny Logitech'a i z tego co przeczytałem w opiniach wytrzymałość  podzespołów wcale nie jest rewelacyjna

Wszystko zalezy jak używasz to tak się zuzywa :)

Pamiętaj, że nawet jak inne niż Logitech mają jakiekolwiek lepsze wykonanie to obstawiam, że na baterii bedzie klęska niestety, więc jak już idz tylko w myszkę z ogonem.

Miałam myszki o kształcie jak ta z pierwszego linku i trzeciego i mogę powiedzieć, że robią robotę, nie boli w ogóle ręka. 

Ja mam dokładnie tą https://www.morele.net/mysz-trust-verto-22885-4143170/ i daje sobie z nią radę mimo, że mam małe dłonie, dwukliku nie zauważyłam, może trafiłam na dobry egzemplarz. Jeżeli mogę coś odradzić to na pewno myszki ergonomiczne marki Hama i Natec z powodu kiepskich sensorów, dodatkowo ta marki Hama mi padła po 3 miesiącach użytkowania.

11 minut temu, Arnold napisał:

Wszystko zalezy jak używasz to tak się zuzywa :)

Wszystko zależy od tego, co tam siedzi w środku. Przy takim samym użytkowaniu, jedna pożyje kilka miesięcy, inna parę lat. Wiem, bo przewinęło się ostatnio przez moje łapska  kilka myszek droższych i tańsze i cena wcale nie odzwierciedlała trwałość podzespołów. Były takie, gdzie scroll padał nawet  po paru tygodniach, ale te, to były z niższej półki cenowej. Co do trwałości, teraz Logitech jedzie głównie na legendzie. Wykonanie, spasowanie, ergonomia jest ok, ale często to, co tam siedzi w środku nie idzie w parze z ceną. 

8 minut temu, BlackCoffe napisał:

Miałam myszki o kształcie jak ta z pierwszego linku i trzeciego i mogę powiedzieć, że robią robotę, nie boli w ogóle ręka. 

Ja mam dokładnie tą https://www.morele.net/mysz-trust-verto-22885-4143170/ i daje sobie z nią radę mimo, że mam małe dłonie, dwukliku nie zauważyłam, może trafiłam na dobry egzemplarz. Jeżeli mogę coś odradzić to na pewno myszki ergonomiczne marki Hama i Natec z powodu kiepskich sensorów, dodatkowo ta marki Hama mi padła po 3 miesiącach użytkowania.

Te w kształcie jak z mojego linku, jakie miałaś modele, dlaczego nadal nie korzystasz, skoro  nie bolała ci ręka? Które  najlepiej się  trzymało,  te z mojego linku, czy twoja obecna Verto? 

Kształt taki jak ta z pierwszego linku miała Natec Crake i jak pisałam wyżej jej czas trzymania na akumulatorku i sensor spowodowały, że korzystanie z niej było katorgąi straciłam cierpliwość.

Co do myszki z linku nr 3 to taki bardzo podobny kształt miała myszka Hama i ona mi padła, sensor działał jak chciał, rolka odmówiła współpracy, były kłopoty z przyciskami. Jedyne jej plusy to kształt i długi czas pracy na baterii.

A jak z myszami vertykalnymi podczas pracy z excelem? bo ja np. bardzo dużo ruszam myszką claw gripem w robocie i wystarczy ruch w ramach "zasięgu" palców i ogarnę całe 1920x1080 w zasadzie, nawet jak wymaga to zupełnego "wypuszczenia" myszki z dłoni i przesunięcie myszy przez zupełne wyprostowanie palców.

Nie wyobrażam sobie natomiast ruszając kursorem góra-dół musieć wachlować całą ręką - przód tył.

Łokieć cały mam oparty na biurku, więc jakoś tak ze swojej strony totalnie sobie nie wyobrażam jakby ona miała się sprawdzić w warunkach biurowych.

Pytam bo też kiedyś myślałem czy by nie spróbować, ale ostatecznie nie zaryzykowałem zakupu :D

• 3 miesiące temu...
W dniu 2.10.2022 o 23:51, morfeusz1805 napisał:

Witam,

Szukam w/w myszy do pracy biurowej i przeglądania internetu. Mojej kobiecie drętwieje dłoń od trzymania klasycznej myszki, kiedy pracuje po wiele godzin dziennie przy kompie. Podstawą jest ergonomia i trwałość podzespołów. Najlepiej przewodowa z miękkim kablem, żeby było taniej. Kilka miesięcy temu sam szukałem sobie myszki i polecono mi na tym forum DM6 Holey. Jeżeli chodzi o trwałość jestem bardzo zadowolony, choć wolę myszki krótsze i wyższe. Ale biedy nie ma, nie narzekam jeżeli chodzi o ergonomię. 

Czy o tak podobnie trwałych podzespołach jak DM6 Holey znajdzie się mysz o profilu wertykalnym? Co do ceny nie wiem, oczywiście jak najtaniej. DM6 Holey kupiłem za około 150 zł. Żeby do tej kwoty udałoby się kupić, byłoby super. Wyższa kwota, to kwestia zastanowienia, czy 20 zł drożej, czy 200 zł. 

Z góry dziękuje za ewentualną pomoc. 

I na co się zdecydowałeś jeżeli można zapytać?