morfeusz1805 2 Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Witam, Szukam w/w myszy do pracy biurowej i przeglądania internetu. Mojej kobiecie drętwieje dłoń od trzymania klasycznej myszki, kiedy pracuje po wiele godzin dziennie przy kompie. Podstawą jest ergonomia i trwałość podzespołów. Najlepiej przewodowa z miękkim kablem, żeby było taniej. Kilka miesięcy temu sam szukałem sobie myszki i polecono mi na tym forum DM6 Holey. Jeżeli chodzi o trwałość jestem bardzo zadowolony, choć wolę myszki krótsze i wyższe. Ale biedy nie ma, nie narzekam jeżeli chodzi o ergonomię. Czy o tak podobnie trwałych podzespołach jak DM6 Holey znajdzie się mysz o profilu wertykalnym? Co do ceny nie wiem, oczywiście jak najtaniej. DM6 Holey kupiłem za około 150 zł. Żeby do tej kwoty udałoby się kupić, byłoby super. Wyższa kwota, to kwestia zastanowienia, czy 20 zł drożej, czy 200 zł. Z góry dziękuje za ewentualną pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Zobacz dla niej myszkę Trust Verto, sama ją używam i żyje u mnie już z 2 lata. Występuje w wersji przewodowej i bezprzewodowej i naprawdę ręka od niej nie boli. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) 4 godziny temu, BlackCoffe napisał: Zobacz dla niej myszkę Trust Verto, sama ją używam i żyje u mnie już z 2 lata. Występuje w wersji przewodowej i bezprzewodowej i naprawdę ręka od niej nie boli. Ty masz wersje z kabelkiem czy bez? Logitech Lift ma ten sam środek co moja M650/ W mojej i w Kuft jeden palec AA. Moją mam już 4 miesiąc i jeszcze 90% po BT, a sporo ją uzywam. Przy tej Trust Verto bezprzewodowej pisze 5 miesięcy maks bateria. Więc przy moim uzywaniu myślę, że 2 miesiące jakby wytrzymałą to byłby sukces. Owszem tańsza od Logitech no, ale jeśli bezprzewodowa to w tej kwestii Logitech króluje z wytrzymałością na baterii i to też się ceni. Edytowane 3 Października 2022 przez Arnold Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Z kabelkiem, do głównego kompa preferuję myszki z ogonkami Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 3 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie. Tak jak powiedział Arnold pod względem trzymania na baterii myślę, że Logitech nie ma sobie równych. Z powodu ceny Logitech'a i z tego co przeczytałem w opiniach wytrzymałość podzespołów wcale nie jest rewelacyjna, dlatego raczej preferuje z kabelkiem tańsze gryzonie najlepiej z miękkim oplotem. Nie znalazłem specyfikacji Verto. Rozumiem, że siedzą tam jakieś omrony itp., bo w opiniach przewija się po jakimś czasie dwuklik i gorzej działający scroll. Jak z ergonomią? Brak podparcia na kciuk nie przeszkadza, kciuk się nie męczy, nie zsuwa w dół? Czytałem też, że trzeba mocniej wciskać główne klawisze. Wstępnie myślałem o myszce w takim kształcie: https://www.amazon.com/gp/product/B07H184VD4/ref=as_li_tl?ie=UTF8&tag=revisione-20&camp=1789&creative=9325&linkCode=as2&creativeASIN=B07H184VD4&linkId=036ed403fab3098a0d7667375b8eab1f https://www.trust.com/en/product/23507-verro-ergonomic-wireless-mouse https://www.trust.com/en/product/24110-bayo-ergonomic-rechargeable-wireless-mouse Edytowane 3 Października 2022 przez morfeusz1805 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 6 minut temu, morfeusz1805 napisał: Z powodu ceny Logitech'a i z tego co przeczytałem w opiniach wytrzymałość podzespołów wcale nie jest rewelacyjna Wszystko zalezy jak używasz to tak się zuzywa Pamiętaj, że nawet jak inne niż Logitech mają jakiekolwiek lepsze wykonanie to obstawiam, że na baterii bedzie klęska niestety, więc jak już idz tylko w myszkę z ogonem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Miałam myszki o kształcie jak ta z pierwszego linku i trzeciego i mogę powiedzieć, że robią robotę, nie boli w ogóle ręka. Ja mam dokładnie tą https://www.morele.net/mysz-trust-verto-22885-4143170/ i daje sobie z nią radę mimo, że mam małe dłonie, dwukliku nie zauważyłam, może trafiłam na dobry egzemplarz. Jeżeli mogę coś odradzić to na pewno myszki ergonomiczne marki Hama i Natec z powodu kiepskich sensorów, dodatkowo ta marki Hama mi padła po 3 miesiącach użytkowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Natec vertykalną miałem to co dwa tygodnie trzeba było ładowac. Z oszczędmości nerwicy sie nabawiłęm przy niej. Mówie o tej https://pl.natec-zone.com/produkt/euphonie Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 To miałeś szczęście bo moją trzeba było co trzy godziny ładować Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 5 minut temu, BlackCoffe napisał: To miałeś szczęście bo moją trzeba było co trzy godziny ładować To byłaby u mnie już dawno w elektro śmieciach Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Najgorsze, że nie można było z niej korzystać jak się ładowała podłączona do portu USB A gdy jeszcze sensor zaczął nawalać to straciłam cierpliwość i powiedziałam myszce papa. Natec Crake -> odradzam! Cytuj Link to post Share on other sites
morfeusz1805 2 Napisano 3 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2022 11 minut temu, Arnold napisał: Wszystko zalezy jak używasz to tak się zuzywa Wszystko zależy od tego, co tam siedzi w środku. Przy takim samym użytkowaniu, jedna pożyje kilka miesięcy, inna parę lat. Wiem, bo przewinęło się ostatnio przez moje łapska kilka myszek droższych i tańsze i cena wcale nie odzwierciedlała trwałość podzespołów. Były takie, gdzie scroll padał nawet po paru tygodniach, ale te, to były z niższej półki cenowej. Co do trwałości, teraz Logitech jedzie głównie na legendzie. Wykonanie, spasowanie, ergonomia jest ok, ale często to, co tam siedzi w środku nie idzie w parze z ceną. 8 minut temu, BlackCoffe napisał: Miałam myszki o kształcie jak ta z pierwszego linku i trzeciego i mogę powiedzieć, że robią robotę, nie boli w ogóle ręka. Ja mam dokładnie tą https://www.morele.net/mysz-trust-verto-22885-4143170/ i daje sobie z nią radę mimo, że mam małe dłonie, dwukliku nie zauważyłam, może trafiłam na dobry egzemplarz. Jeżeli mogę coś odradzić to na pewno myszki ergonomiczne marki Hama i Natec z powodu kiepskich sensorów, dodatkowo ta marki Hama mi padła po 3 miesiącach użytkowania. Te w kształcie jak z mojego linku, jakie miałaś modele, dlaczego nadal nie korzystasz, skoro nie bolała ci ręka? Które najlepiej się trzymało, te z mojego linku, czy twoja obecna Verto? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Kształt taki jak ta z pierwszego linku miała Natec Crake i jak pisałam wyżej jej czas trzymania na akumulatorku i sensor spowodowały, że korzystanie z niej było katorgąi straciłam cierpliwość. Co do myszki z linku nr 3 to taki bardzo podobny kształt miała myszka Hama i ona mi padła, sensor działał jak chciał, rolka odmówiła współpracy, były kłopoty z przyciskami. Jedyne jej plusy to kształt i długi czas pracy na baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 A jak z myszami vertykalnymi podczas pracy z excelem? bo ja np. bardzo dużo ruszam myszką claw gripem w robocie i wystarczy ruch w ramach "zasięgu" palców i ogarnę całe 1920x1080 w zasadzie, nawet jak wymaga to zupełnego "wypuszczenia" myszki z dłoni i przesunięcie myszy przez zupełne wyprostowanie palców. Nie wyobrażam sobie natomiast ruszając kursorem góra-dół musieć wachlować całą ręką - przód tył. Łokieć cały mam oparty na biurku, więc jakoś tak ze swojej strony totalnie sobie nie wyobrażam jakby ona miała się sprawdzić w warunkach biurowych. Pytam bo też kiedyś myślałem czy by nie spróbować, ale ostatecznie nie zaryzykowałem zakupu Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Października 2022 Udostępnij Napisano 3 Października 2022 To też zależy jaką ustawisz sobie DPI Ale nie zauważyłam bym musiała latać myszką po całym biurku przy pracy biurowej jak mi się trafiła czy w domu czy w pracy na zdalnym (tak, chemicy też czasami mają biurową robotę ). Cytuj Link to post Share on other sites
xyz1986 0 Napisano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 W dniu 2.10.2022 o 23:51, morfeusz1805 napisał: Witam, Szukam w/w myszy do pracy biurowej i przeglądania internetu. Mojej kobiecie drętwieje dłoń od trzymania klasycznej myszki, kiedy pracuje po wiele godzin dziennie przy kompie. Podstawą jest ergonomia i trwałość podzespołów. Najlepiej przewodowa z miękkim kablem, żeby było taniej. Kilka miesięcy temu sam szukałem sobie myszki i polecono mi na tym forum DM6 Holey. Jeżeli chodzi o trwałość jestem bardzo zadowolony, choć wolę myszki krótsze i wyższe. Ale biedy nie ma, nie narzekam jeżeli chodzi o ergonomię. Czy o tak podobnie trwałych podzespołach jak DM6 Holey znajdzie się mysz o profilu wertykalnym? Co do ceny nie wiem, oczywiście jak najtaniej. DM6 Holey kupiłem za około 150 zł. Żeby do tej kwoty udałoby się kupić, byłoby super. Wyższa kwota, to kwestia zastanowienia, czy 20 zł drożej, czy 200 zł. Z góry dziękuje za ewentualną pomoc. I na co się zdecydowałeś jeżeli można zapytać? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts