Skocz do zawartości

Chłodzenie Corsair H80 Hydro Series??

Recommended Posts

Witam Składam Kompa i potrzebuje rady co do chłodzenia osobiście zastanawiam się nad Corsair H80 Hydro Series High Performance CPU cooler

ale być może jest coś lepszego proszę o wasze opinie i propozycje pozdrawiam

ThermalTake Chaser MK-I Black Gaming Case USB 3.0 HDD Docking Station & Side Window w/o PSU

Creative SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Profesjonalne

2TB Seagate Barracuda ST2000DL003 Green, SATA 6Gb / s, 5900rpm, 64MB Cache, 8ms, NCQ

Intel Core i5 2500K Unlocked, S1155, Sandy Bridge, Quad Core, 3.3GHz GPU 850MHz Cache 6MB 95W Retail

2xMSI GeForce GTX 580 1536MB Twin Frozr II / OC, 40nm, 4096MHz GDDR5, GPU 800MHz, Shader 1544MHz, 512 Cores

Asus P8P67 Pro REV3, Intel P67, S1155, PCI-E 2.0 x16, DDR3 2200 (OC), SATA 6Gb / s, SATA RAID

8GB (2x4GB) Corsair Vengeance Niebieski DDR3 PC3-12800 (1600), Non-ECC Unbuffered, CAS 9-9-9-24, XMP, 1.5V

120GB Corsair Force Series 3, 2.5 "SATA 6Gb / s, SandForce SSD, Read 550MB / s, zapis 510MB / s, 85K IOPS

1000W OCZ Technology z serii ZX Modular 80 PLUS Gold, 92% Eff, EPS 12V SLI / CrossFire, 83A, wentylator 140mm

Edytowane przez ErrorxT

jest mniej wydajny, droższy i głośniejszy o topowych konwencjonalnych coolerów

jak chcesz porządnego coolera to są:

prolimatech megahelms

prolimatech armageddon

thermalright venomous x rt

thermalright archon

thermalright silver arrow

noctua nh-d14

noctua nh-u12p

Edytowane przez Bany_krk

o coolerach horyzontalnych myśle tyle, że niepotrzebnie ludzie tracą czas by to projektować, skoro wydajnosc ich jest kompletnie beznadziejna

Edytowane przez kubbak
Regulamin - punkt 2j
Gość t.luk

o coolerach horyzontalnych myśle tyle, że niepotrzebnie ludzie tracą czas by to projektować, skoro wydajnosc ich jest kompletnie beznadziejna

Nie zawsze :) Przykładowo jeśli ktoś skrajnie nie kręci CPU, to taka Noctua NH-C14 jest świetna ;)

P.S. O H80 i tym podobnych wizjach możesz śmiało zapomnieć. Bawiłem się propozycjami od Anteca i wcale takie rewelacyjne nie były...Były za to głośne wentylatory i zapowietrzająca się pompka...

• 2 tygodnie później...

Miałem H80 w testach, na starcie wystarczy wymienić tylko wentylki na wydajniejsze i cichsze, coś pokroju GT AP15 i jest rewelka. Z tego co mi wiadomo H80 jest troszkę wydajniejsze od H70, posiada lepszą pompkę no i masz na bloku przyjemną regulację obrotów wentyli. Kompaktowe chłodzonka nigdy nie będą tak wydajne jak normalne WC. Aczkolwiek w większości przypadków są wydajniejsze znacznie od tradycyjnych zastosowań, zajmują również mniej miejsca w środku obudowy i nie podgrzewają znacznie reszty podzespolów.

Ja z kolei "bawiłem się" Antec Kuhlerami i jednak nie podzielam Twojego entuzjazmu. Po pierwsze takie rozwiązania są pod względem wydajności na poziomie dobrego ale i sporo tańszego chłodzenia powietrznego. Po drugie nie ma opcji rozbudowy czegoś takiego, po trzecie zawsze będziesz słyszeć minimalne zapowietrzenie pompki a po czwarte dobre / ciche wentylatory to tylko dodatkowe koszta co sprawia, że całość jest jeszcze mniej opłacalna...To jest dobre tylko i wyłącznie wtedy kiedy ktoś chce zobaczyć jako to działa ale z prawdziwym porządnym chłodzeniem wodnym ma niewiele wspólnego.

• 6 miesięcy temu...

Odświeżę temat ^^

Osoba, która piszę, że "H80" to badziewne chłodzenie i gorsze od tradycyjnego jest WIELKIM IGNORANTEM !

1. Nie jest prawdą, że jest gorsze od np. Prolimatech Armageddon czy Archon'a. Wystarczy poczytać porządne testy na necie by się przekonać, że jest zupełnie odwrotnie.

2. Firma Corsair z założenia przygotowała te zestawy NIE JAKO zamiennik chłodzenia wodnego a jako zamiennik najwydajniejszych konstrukcji powietrznych. Szczególnie dla osób ceniących sobie luz i przestrzeń w obudowie, oraz dla osób które mają problemy z zamocowaniem najwydajniejszych, ale też WIELKICH konstrukcji powietrznych.

Dlatego też śmieszą mnie niektóre testy (np. na pclab ) które oskarżają ten sprzęt o bezczeszczenie nazwy "chłodzenie wodne".

Przed przystąpieniem do testowania należało by się skontaktować z firmą Corsair i dowiedzieć się jakie było założenie przy projektowaniu tych zabawek a nie snucie pochopnych i krzywdzących opinii.

3. H80 pracuje u mojego znajomego i działa rewelacyjnie. Na wydajności "medium" ( 2000rpm ) chłodzi świetnie wykręconego dość mocno 2500k i wcale nie pracuje głośno. ( oczywiście po wymianie wentyli było by jeszcze lepiej ) Do tego luz w otoczeniu proca.... jak dla mnie duże plusy.

4. A już kompletną bzdurę piszesz Ty @t.luk. "Na poziomie dobrego ale sporo tańszego chłodzenia powietrznego" ???

Jak nie miałeś do czynienia z H70/80/100 to proszę Cię nie zabieraj głosu bo szerzysz herezję :/

AMEN.

Edytowane przez Pielgrzym_lbn
Gość t.luk

Odświeżę temat ^^ Osoba, która piszę, że "H80" to badziewne chłodzenie i gorsze od tradycyjnego jest WIELKIM IGNORANTEM ! 1. Nie jest prawdą, że jest gorsze od np. Prolimatech Armageddon czy Archon'a. Wystarczy poczytać porządne testy na necie by się przekonać, że jest zupełnie odwrotnie. 2. Firma Corsair z założenia przygotowała te zestawy NIE JAKO zamiennik chłodzenia wodnego a jako zamiennik najwydajniejszych konstrukcji powietrznych. Szczególnie dla osób ceniących sobie luz i przestrzeń w obudowie, oraz dla osób które mają problemy z zamocowaniem najwydajniejszych, ale też WIELKICH konstrukcji powietrznych. Dlatego też śmieszą mnie niektóre testy (np. na pclab ) które oskarżają ten sprzęt o bezczeszczenie nazwy "chłodzenie wodne". Przed przystąpieniem do testowania należało by się skontaktować z firmą Corsair i dowiedzieć się jakie było założenie przy projektowaniu tych zabawek a nie snucie pochopnych i krzywdzących opinii. 3. H80 pracuje u mojego znajomego i działa rewelacyjnie. Na wydajności "medium" ( 2000rpm ) chłodzi świetnie wykręconego dość mocno 2500k i wcale nie pracuje głośno. ( oczywiście po wymianie wentyli było by jeszcze lepiej ) Do tego luz w otoczeniu proca.... jak dla mnie duże plusy. 4. A już kompletną bzdurę piszesz Ty @t.luk. "Na poziomie dobrego ale sporo tańszego chłodzenia powietrznego" ??? Jak nie miałeś do czynienia z H70/80/100 to proszę Cię nie zabieraj głosu bo szerzysz herezję :/ AMEN.

Kolega aby na pewno dobrze się czuje? Składałem niejeden porządny zestaw chłodzenia wodnego i bawiłem się zarówno porządnymi coolerami CPU jaki tymi kompaktowymi zestawami chłodzenia wodnego (zarówno Antec Kuhler jak też

*) więc proszę bardzo nie opowiadać mi tutaj bajek na temat lepszości tych "namiastek" chłodzenia wodnego. No chyba, że Tobie faktycznie nie przeszkadza jak wentylatory zapierniczają Ci 2000 obr./min.? W takim wypadku nie mamy o czym rozmawiać...

P.S. Ile zestawów wodnych Ty złożyłeś? Ile coolerów CPU Ty przetestowałeś? Bo ja całe mnóstwo a wyniki moich testów masz w sieci...

* recenzja jest in progress ale już wstępnie mogę powiedzieć, że CNPS20LQ nie wypadł lepiej od CNPS10X Optima (czyli od coolera CPU tańszego ponad dwa razy)

A ty dobrze widzisz ? Czy masz problemy ze wzrokiem ?

Kolejny jasnowidz, widzący coś czego nie ma ?

Gdzie ja Ci kolego szanowny napisałem o wyższości tych "namiastek" jak to napisałeś, nad porządnym chłodzeniem wodnym ?

Przeczytaj jeszcze raz pkt. 2 , ale bardzo Cię prosze, tym razem ZE ZROZUMIENIEM ! Jak to zrobisz, to zapytam : Zrozumiałeś już ? Czy napisać bardziej łopatologicznie ?

Jeśli jednak w dalszym ciągu nie załapałeś, to powtarzam :

Napisałem dość wyraźnie ( chyba, że nie... to przepraszam tych mniej inteligentnych ) , że takie chłodzenie NIE MA konkurować z porządnym zestawem wodnym.

Są to typowe zamienniki wydajnych coolerów powietrznych oferujące porównywalną wydajność! I po to były tworzone.

I proszę Cię, nie chwal mi się tutaj, że prowadzisz portal internetowy i siedzisz w temacie. Wiem dobrze kim jesteś i jakie metody testowe stosujesz.

A jak już brniemy dalej to powiem niestety tylko tyle, że większość twoich testów jest mało fachowa a metody hobbystyczne.

I jeszcze jedno... za bardzo obrosłeś w piórka. Zejdź trochę na ziemię, bo do specjalisty w dziedzinie w której startujesz, sporo Ci brakuje.

Prawda jest taka że żaden kompaktowy zestaw LC, nigdy nie będzie konkurencją dla LC "z prawdziwego zdarzenia". Ale wystarczy porównać ceny każdego z rozwiązań... I wszystko jest jasne. Chociaż moim skromnym zdaniem taki Korsarz H100 wcale złą sprawą nie jest. Wydajność podobna do mojego Archona, a wydaje mi się że mimo wszystko pracuje ciszej, no i nie zawala tyle miejsca w budzie.

to prawda H100 jest wydajnym chłodzeniem i osiąga niezłe wyniki po dosyć wysokim OC,ale jest głośny i nie dorówna ciszy konkretnym air coolerom także uważam to za mało opłacalny zakup no chyba że ktoś to montuje by mieć +1000 do fajnuśniości i tyle samu respektu w "piaskownicy"Za cene tego Corsaira można mieć konkretny air cooler np PHANTEKS PH-TC14PE lub tańszego Thermalright Silver Arrow

@Pielgrzym_lbm

jak potrafisz pisać takie wypowiedzi to zrób własne testy dla porównania, ja uważam że t.łuk rzetelnie wykonuje testy wydajności różnej maści chłodzeń

Edytowane przez Dementor

I właśnie o to chodzi. Te zabawki skierowane są pod konkretnych odbiorców i zapełniają konkretną strefę rynkową. Od początku to piszę.

Niestety kolega @t.luk zawsze musi wcisnąć swoje niepotrzebne cztery grosze, zrobić bzdurne zamieszanie i pokazać jakim to jest wielkim specjalistą, mimo iż ktoś mówi dokładnie to samo.

@Dementor : Wybacz, ale widocznie t.luk ma mnóstwo wolnego czasu by bawić się w prowadzenie portalu i przeprowadzanie testów zabawek, które oczywiście sam sprzedaje. Bo o tym wiemy doskonale. Stąd dostępność sprzętu i czas na zabawę.

Ja z metodologią testowania mam do czynienia na co dzień i nie mam zamiaru po godzinach bawić się w te sprawy.

To tyle.

Nic nie będę udowadniał bo jestem poważnym człowiekiem i zwyczajnie mi się nie chce :)

Zapraszam natomiast do siebie. Ktoś chętny ?

I....

Nie wyznaję zasady " naklep 1000 postów to będziesz specem" . Drażni mnie takie podejście.

Kolega @t.luk jest owszem, osobą doświadczoną w tym co robi... ale to nie znaczy, że mam się z nim zgadzać bo ma "1000 postów więcej". Panowie, bez jaj. To poważne forum czy plac zabaw ?

Edytowane przez Pielgrzym_lbn
Gość t.luk

takie chłodzenie NIE MA konkurować z porządnym zestawem wodnym. Są to typowe zamienniki wydajnych coolerów powietrznych oferujące porównywalną wydajność! I po to były tworzone.

Bez obrazy ale co to w ogóle za bajki? Sam je wymyślasz? Jakim cudem kompaktowy zestaw chłodzenia wodnego za 250-300 zł ma być zamiennikiem dla dwa razy tańszego, cichszego i wydajniejszego coolera CPU? Co to za marketingowy bełkot?

I proszę Cię, nie chwal mi się tutaj, że prowadzisz portal internetowy

Prowadzę nawet dwa ale mniejsza o to...

Wiem dobrze kim jesteś i jakie metody testowe stosujesz. A jak już brniemy dalej to powiem niestety tylko tyle, że większość twoich testów jest mało fachowa a metody hobbystyczne

Doprawdy? To znaczy co dokładnie jest tam takiego niefachowego? No i co powiesz o moich metodach? Masz swoje rzetelne metody? Chętnie je poznam :)

I jeszcze jedno... za bardzo obrosłeś w piórka. Zejdź trochę na ziemię, bo do specjalisty w dziedzinie w której startujesz, sporo Ci brakuje.

Nie uważam się za specjalistę a jedynie za użytkownika, który ma mnóstwo praktycznego czynienia z mnóstwem sprzętu i potrafi to rzetelnie zaprezentować ;) A Ty się uważasz za specjalistę?

Nic nie będę udowadniał bo jestem poważnym człowiekiem i zwyczajnie mi się nie chce :)

Poważny człowiek, któremu nie chce się czegoś udowodnić? Wybacz ale to są dwie skrajności bo albo mamy Cię traktować poważnie albo nie...

Zapraszam natomiast do siebie. Ktoś chętny ?

Do siebie czyli gdzie? ;)

Kolega @t.luk jest owszem, osobą doświadczoną w tym co robi... ale to nie znaczy, że mam się z nim zgadzać bo ma "1000 postów więcej". Panowie, bez jaj. To poważne forum czy plac zabaw ?

A kto tu mówi o zgadzaniu się? Fakty są faktami i tego nie przeskoczysz.
  • Popieram 1

Odpiszę na razie na jeden zarzut :

Marketingowe bajki to wydaje mi się, że Ty usilnie wciskasz użytkownikom forum.

Powiem tak :

Zamiast Megahalems'a ( 250zł ) + dwa dobre, wentylatory ( kolejne 100 zł ), kupujesz H80 w identycznej ( a nawet mniejszej bo np. u mnie w pierwszym lepszym sklepie kosztuje 330zł ) , masz bardzo dobre, wydajne, i zajmujące mniej miejsca w budzie chłodzenie.

I jedyne z czym się zgodzę to to, ze jest głośniejszy, ale tylko podczas max. obciążenia.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...