hemoglobina 0 Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Witam serdecznie. Tak, widziałem zestawienie, nawet kupiłem mx500 ale 1. czy to normalne, ze na nowiuteńkim hdd mam 40 stopni? 2. Doczytalem ze kolejne wersje mx500 zeszły na psy i te z lat 2020/22 są bardzo awaryjne Czy da sie kupić coś co jeszcze nie zostało zepsute przez producenta, w normalnej cenie? Interesuje mnie raczej mały dysk 250gb. Nie mam wielkich potrzeb. wole kupić 2x 250 niż 1x 500 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 HDD jak najbardziej może mieć 40C, bardzo dużo zależy od konkretnego modelu (głównie klasa prędkości 5K czy 7K) jak i obiegu powietrza w obudowie (np u mnie mam kilka stopni różnicy, tylko zależnie czy HDD mam za HUB-em wentylatora, czy za łopatkami). 40C jest dobra temperaturą dla HDD, jeśli jednak by miał koło 50C to zazwyczaj trzeba zobaczyć, czy coś jest nie tak w konfiguracji / chłodzeniu. Więc najpierw trzeba się przyjrzeć ile taki HDD o tej dokładnie pojemności i budowie (czasem są różnice fizyczne w tym samym modelu) powinien mieć stopni, w podobnej konfiguracji chłodzenia... MX500 dostał upgrade tak naprawdę (choć przy niższej pojemności SSD wydajność spadła, ze względu na architekturę SSD) SM2258 -> SM2259 64l TLC -> 96l TLC Sam mam 10 x MX500 2TB już na nowej specyfikacji. MX500 nadal moim zdaniem są ok, czasem zdarzają się trupy, ale to nadal jest kilkukrotnie mniej niż w gorszych modelach SSD. Samsungi też mogą paść, np 980 ma dość słabe wyniki w porównaniu do innych Samsungów jak 980 pro, 970 evo. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 22 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2022 (edytowane) Chodziło mi, żę mam 40C na crucialu mx500... w laptopie. NA starym dysku chyba xle odczytywało mi temp, i przy iridumie pro zawsze widniało 30C. Chyba nawet czujnika w dysku nie było. Edytowane 22 Września 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Września 2022 Udostępnij Napisano 23 Września 2022 hmm też mam goodrama iridum pro, też mi ciągle 30C pokazuje, nawet podczas benchmarków Więc coś w tym jest MX500 2TB mam koło 29-32C, ale to przed wentylatorami w obudowie PC. wyższa temperatura może wskazywać na problemy fizyczne z jakością krzemu kontrolera (ostrzegać przed padnięciem kontrolera). Jednak w tym przypadku, jeśli to jest zamknięte w laptopie, to może być to po prostu temperatura obudowy (aluminiowa obudowa ma termopad i dotyka kontroler) która jest nagrzewana. A obudowa może być nagrzewana przez układ chłodzenia laptopa... Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 24 Września 2022 Udostępnij Napisano 24 Września 2022 W dniu 22.09.2022 o 15:24, hemoglobina napisał: Chodziło mi, żę mam 40C na crucialu mx500... w laptopie. NA starym dysku chyba xle odczytywało mi temp, i przy iridumie pro zawsze widniało 30C. Chyba nawet czujnika w dysku nie było. 40*C to bardzo mało przecież musi się grzać jak pracuje. HDD lekko łapały czasem i ponad 50*C w laptopach. Iridium nie ma czujnika temperatury pokazuje stałą wartość. M.2 do 70*C potrafią dobijać przy niektórych kontrolerach lekko. Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2022 (edytowane) W dniu 23.09.2022 o 02:06, kokosnh napisał: MX500 2TB mam koło 29-32C, ale to przed wentylatorami w obudowie PC. wyższa temperatura może wskazywać na problemy fizyczne z jakością krzemu kontrolera (ostrzegać przed padnięciem kontrolera). Jednak w tym przypadku, jeśli to jest zamknięte w laptopie, to może być to po prostu temperatura obudowy (aluminiowa obudowa ma termopad i dotyka kontroler) która jest nagrzewana. A obudowa może być nagrzewana przez układ chłodzenia laptopa... Laptop to thinkpad z aluminiowo magnezową ramą a zanotowna temp to po prostu IDLE. Nic nie robie oprócz odpalenia crystal disk info.. Dysk ma pojemnosc 256gb Edytowane 26 Września 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Września 2022 Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Nie powiem na 100%, bo nie mam tego lapka aby porównać. Jeśli wyjęty z obudowy i trzymany luźno w idle ma koło 30-33C, to jest ok. Temperatura jest jak najbardziej akceptowalna, ale znam przypadki, gdzie właśnie wysoka temperatura kontrolera pojawiała się przed jego padnięciem, choć tam to było ponad 50C.... Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2022 (edytowane) Przy okazji tak wygląda mój Iridium pro. A mx500 w zewnetrznej obudowie gdy poprzewijalem na nim film w VLC przez minute, miał28'C. Czyli jednak to chyba laptop go tak podgrzewa Ogólnie to kupilem mx500 bo mój iridium ma juz 6 lat i od dluzszego czasu gdy obrabiam jakies fotki lub robie kopiowanie plikow to w zasadzie ciezko cokolwiek innego robic na kompie. do tego mam wrazenie ze responsywnosc spadła czy to przy przewijaniu video czy w ogóle wczytywaniu tresci w przegladarce. Takie jakby lagi. Edytowane 26 Września 2022 przez hemoglobina Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Września 2022 Udostępnij Napisano 30 Września 2022 który to konkretnie model? Próbowałeś robić secure erase (usuwa wszystkie pliki z całego SSD, ale powinno przywrócić prędkość SSD do stanu pierwszego uruchomienia)? Goodram niestety słynie z tego, że w SMART nie ma nic ciekawego... Cytuj Link to post Share on other sites
hemoglobina 0 Napisano 14 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Tak jak wyżej wspomniane. Goodram Iridium Pro z 2016 r. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts