Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Wiem że już nie są produkowane , można kupić w dobrej cenie, ale pytanie czy warto do Windows 11 kiedy system postawiony na PCI-e 4.0 ? Czy coś przyspieszę czy jedynie sztuka dla sztuki? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 19 Września 2022 Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Optane to taki niewypał Intela. Wypuścili to za późno (w kosmicznych cenach), gdzie SSD były już powszechne. Optane miał dodać kopa zestawom z HDD, a przecież już dużo użytkowników miało SSD w dużo niższych cenach i normalnej pojemności. Przypuszczam, że inżynierowie pracowali nad tym w bunkrach bez możliwości komunikowania się ze światem i nie wiedzieli, że dyski SSD istnieją i są w dobrych cenach. Daj sobie spokój. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Też tak myślałem właśnie ale chciałem się upewnić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Elomin 65 Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Intel OPTANE ma/miał sens przy dyskach HDD, podłączony do kompa z HDD robił z niego coś jak SSHD Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Sama cena używek mówi o "użyteczności". Premiera w 2017 (od 5 lat wtedy miałem już SSD), 5 lat gwarancji, więc praktycznie większość sprzedawanych ma jeszcze gwarancję. A cena flaszki Ktoś może powiedzieć: dam do starego kompa, co jeszcze na HDD chodzi. No nie, bo procesor musi być od 7-gen. W materiałach reklamowych podawali jakie to przyspieszenia ładowania programów zyskuje komputer. Tylko skrupulatnie ominęli porównanie z dyskiem SSD, a skupili się na HDD. Bo jak wyżej wspomniałem, nie wiedzieli, że ludzie SSD-ki mają. W 2012 kupiłem pierwszego SSD za ~100€, w 2017 miałem już ich ze 3, a tu wychodzi Optane, które przyspieszy HDD. Cena zaporowa jeśli chodzi o koszt 1GB... No cóż, nie pierwsza to i nie ostatnia wtopa w świecie komputerów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts