Skocz do zawartości

Wysokie temperatury procesora i7 10700

Recommended Posts

Witam, chyba mam problem ze zbyt wysokimi temperaturami w i7 10700 (bez K). Na pulpicie jest ok - zaraz po włączeniu kompa 30*C, po całym dniu użytkowania 33*C.

Problem zaczyna się w grach i o ile w mniej wymagających grach jest spoko 50-60*C o tyle w bardziej wymagających temperatura to 70-80*C a nawet chwilami lekko ponad 80.

W 3DMarku Spy Time Przy graphics test jest ok. 60*C, ale przy CPU test dobija do 90*C (85-89)

W CinebenchR23 po 2 minutach było 95*C i wyłączyłem test, bo temperatura rosła.

Krzywa w biosie wyłączona, wentylator cały czas na maxa 1600 rpm.

Mój cooler to Be quiet Dark Rock Advanced, mam go już chyba z 10 lat, ale działa bez zarzutu (tak mi się wydaję). Pasta ma 2 lata MX-4, tylko żeby ją wymienić trzeba wyjąć płytę główną, więc zastanawiam się czy może przy okazji nie wymienić tego chłodzenia na nowe, myślałem o Dark Rock 4, tylko raczej wentylator się nie zmieści przez wysoki RAM i musiał bym go wymienić na 120 mm.

Czy wymiana mojego chłodzenia na bardzo podobne tylko nowsze coś da? Mi się wydaję, że nie wiele, ale zmienił bym je choćby ze względu na sposób mocowania, żeby przy wymianie pasty nie trzeba było wyjmować płyty z obudowy, tylko zdejmuje się wieżę i po robocie.

Co robić? Jak żyć? :)

Reszta gratów:

Płyta:  MSI Z490 TOMAHAWK

RAM: G.SKILL TridentZ 2x8GB

GPU: RTX 3080

Obudowa: BE QUIET! 500DX

Monitor: iiyama GB3466WQSU  3440x1440p  144hz

Zawsze ma sens.

Zapewne blokada jest w Twojej głowie a może strach przed kosztami wymiany.

Do tej pory na powietrzu latem grzało się dosyć mocno.

Obecnie latem przy 36° a w mieszkaniu nieraz i więcej raz że cisza, a dwa chłodek.

Żadne temperatury mu nie straszne a mój podkręcony do tego.

Ja Cie tam nie namawiam na siłę ale napewno osoby które też mają AIO potwierdzą moje zdanie.

• Popieram 1
10 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Zapewne blokada jest w Twojej głowie a może strach przed kosztami wymiany.

Możliwe, że masz rację, bo nigdy nie miałem do czynienia z chłodzeniem wodnym, ale spoko nie boję się :D

Co do kosztów to już prędzej. Tzn. nie chodzi mi o to, że zamiast 300 zł mam wydać 500 (oczywiście można taniej), ale ja i procesor zresztą też, mamy głęboko gdzieś czy on ma 40 czy 60*C, więc raczej nie widzę sensu wydawania kasy na coś, co tak na prawdę jest tylko patrzeniem na cyferki i nic poza tym to nie daje.

Na szybko znalazłem coś takiego, zdało by to egzamin u mnie?

https://www.x-kom.pl/p/591457-chlodzenie-procesora-be-quiet-pure-loop-120mm.html

Mnie polecali Arctic Liquid freezer 2 -380 i takie kupiłem.

Widziałem niedawno używkę w dobrych pieniądzach.

Tylko trzeba sprawdzić czy wejdzie do obudowy.

Na tym akurat się słabo znam ale ktoś mi napisał że wejdzie no i wlazło :)

W nagrodę dostaniesz ciszę. Te wentylatory ledwo się kręcą.

Widzę że są tańsze mniejsze ale jak to się sprawuje to by trzeba na kogoś mądrzejszego poczekać aż się wypowie.

2 godziny temu, soda napisał:

mamy głęboko gdzieś czy on ma 40 czy 60*C, więc raczej nie widzę sensu wydawania kasy na coś, co tak na prawdę jest tylko patrzeniem na cyferki i nic poza tym to nie daje.

Ciszę daje.

4 godziny temu, soda napisał:

Mój cooler to Be quiet Dark Rock Advanced, mam go już chyba z 10 lat, ale działa bez zarzutu (tak mi się wydaję).

Cooler da radę musisz wymienić pastę i dobrze dokręcić chłodzenie (jak oponę), to może powodować tak wysokie temp. A ile masz wentylatorów w obudowie i czy dobrze pozakładane chodzi o wentylację wewnątrz? 

• Popieram 1
3 minuty temu, Han44 napisał:

Ciszę daje.

OK, może masz rację, pewnie trochę ciszej jest, ale akurat chłodzenia be quiet są bardzo ciche, więc czy wentylator pracuje na 50% czy na 100% tak na prawdę nie wiele zmienia. Poza tym mówimy tu o procesorze pod obciążeniem, czyli o grach (w moim przypadku) a gram tylko w słuchawkach, więc i tak nie słyszę komputera.

Tu nie chodzi o to że wentyl pracuje na 100 % a ty go nie słyszysz bo grasz w słuchawkach , ale te 100% mówi że proc się grzeje a wentyl nie wyrabia i z minuty na minutę przy słabej wentylacji w budzie robi się piekarnik.

Jak kolega stwierdził i ja się z tym też zgadzam aio rozwiązuje dużo , masz ciszę , większą wentylacje w obudowie (chłodzenie tower blokuje ruch powietrza a aio ma chłodnicę i wyciąga powietrze na zewnątrz w moim przypadku 360 i kolegi) procesor pracuje wydajniej i gpu też ma chłodniej oraz ram i dyski.)

Ktoś w tej chwili sprzedaje dobre aio w zakładce sprzedam.

55 minut temu, Han44 napisał:

Cooler da radę musisz wymienić pastę i dobrze dokręcić chłodzenie (jak oponę), to może powodować tak wysokie temp. A ile masz wentylatorów w obudowie i czy dobrze pozakładane chodzi o wentylację wewnątrz? 

Gdybym nie musiał demontować płyty i odkręcać "miliona" śrub, to już dawno wymieniłbym tą pastę. Poza tym ktoś kto wymyślił taki sposób montażu tego chłodzenia powinien sam tą pastę wymieniać na życzenie klienta. Jutro wymienię tą pastę i zobaczę czy coś się zmieni.

Co masz na myśli pisząc, że mam dokręcić chłodzenie "jak oponę"? Chodzi Ci o koło w samochodzie? To akurat powinno się dokręcać delikatnie 110-120 Nm, a większość ludzi dokręca 200 Nm, wręcz skacząc po kluczu, a później płacz, że gwint się zerwał na zakręcie.

W obudowie mam 3 wentylatory zamontowane seryjnie, nic nie zmieniałem. Jeden z przodu, jeden z tyłu i jeden na górze. Nie muszę chyba tłumaczyć który co robi :D 

54 minuty temu, Han44 napisał:

Tu nie chodzi o to że wentyl pracuje na 100 % a ty go nie słyszysz bo grasz w słuchawkach , ale te 100% mówi że proc się grzeje a wentyl nie wyrabia i z minuty na minutę przy słabej wentylacji w budzie robi się piekarnik.

Ja to wiem, dlatego założyłem ten temat, bo coś jest nie tak. Dlatego chcę się dowiedzieć jaka jest przyczyna tak wysokich temperatur.

W zasadzie, to wszystko jest w normie, bo max temp. dla mojego pocka to 105*C, więc może nie potrzebnie panikuje, twierdząc, że podczas gry mam 80*C?

No jak w serwisie samochodowym AD 2022 - żarówka się spaliła wymienimy cały klosz. Może najpierw kilka pieszczot...liwych pytań.

- od kiedy to takie problemy Kolega ma?

- skoro pasta dwa lata temu zmieniona to od razu były takie temperatury?

- wcześniej były inne (jakie?) bo to zawsze taki "nagły" monitoring rodzi pytania

- radiator jest z tych raczej dobrych, nagle tak nie daje rady?

Aby nie było tak, że to od czasów tej pasty jest, ale czujność dopiero od niedawna. Bo może po prostu wtedy coś słabo z prawidłowym montażem? Albo coś się było zdarzyło po drodze brutalnego?

btw ja mam nastoletnią noctue i też mam cisze, do ciszy nie trzeba od razu wodnego...

• Popieram 1
3 godziny temu, Barszczu napisał:

od kiedy to takie problemy Kolega ma?

- skoro pasta dwa lata temu zmieniona to od razu były takie temperatury?

- wcześniej były inne (jakie?) bo to zawsze taki "nagły" monitoring rodzi pytania

- radiator jest z tych raczej dobrych, nagle tak nie daje rady?

Aby nie było tak, że to od czasów tej pasty jest, ale czujność dopiero od niedawna. Bo może po prostu wtedy coś słabo z prawidłowym montażem? Albo coś się było zdarzyło po drodze brutalnego?

Jak złożyłem swój obecny zestaw to miałem RTX 2080Ti i na początku monitorowałem parametry, a później wyłączyłem monitoring, bo zamiast cieszyć się grą, to człowiek patrzy ile ma fps, jakie temperatury itd. Miesiąc temu kupiłem swoją obecną kartę i znowu włączyłem monitoring, żeby zobaczyć jak to wygląda, stąd ten temat. Miesiąc temu na zewnątrz było ponad 30*C, więc stwierdziłem, że pewnie przez upały takie temperatury, ale przyszła jesień a procek jak był gorący tak jest, więc stwierdziłem, że coś jest na rzeczy.

Znalazłem swoje posty świeżo po złożeniu zestawu i wyglądało to tak:

W dniu 30.09.2020 o 14:17, soda napisał:

Ja kilka dni temu złożyłem nowy zestaw z 10700 (bez K). Chlodzenie dark rock advanced, buda bequiet 500dx i w grach temp. 60 - 70*C w stress cpu max 80.

W dniu 5.10.2020 o 21:58, soda napisał:

Vcore- 1.232 V

Aktualizacja.

Przeszedłem cały tryb single w Battlefield V, w jeden dzień przeszedłem od dechy do dechy, temp. procesora 70 - 80 *C, ale bardziej 75 - 80. Co ciekawe na pulpicie mam ok. 30*C, tzn skacze tak sobie raz 30 raz 33 raz 35, ale wraca do 30. Co sekundę inne, tak powinno być?

Jak widać, takie temperatury były od początku, więc pewnie źle nałożyłem pastę. Tylko czy w stanie spoczynku było by 31*C (obecnie tyle mam, komp. odpalony pół godziny temu) czy znacznie więcej?

Te posty powyżej są z tego tematu:

Edytowane przez soda

Do tego procesora, średniej klasy albo nawet niskiej autoskie chłodzenie AC jest wystarczające aż nadto. Żadnego wodnego nie musisz stosować to więcej niż pewne.

Sprawdź biosa czy jakiś dziwnie wysokich napięc nie masz czy tym podobnych baboli. Jak dalej będzie "kicha" to trzeba sprawdzić montaż chłodzenia bo te które masz to ten procesor chłodz i z palcem w ... Dalej będzie można myśleć po tych 2 czynnościach.

• Popieram 1

Mam 10700F i jak miałem chłodzenie Fera Pro, to przy dużym obciążeniu dobijał bez problemu do 80C, a czasem nawet pojawiały się wyższe temperatury. Po wymianie Fery na Fortisa 3, pod dużym obciążeniem temperatura nie przekracza 80C, najczęściej jest poniżej 75C. Te procesory już chyba są takie ciepłe, na pewno warto na początek wymienić pastę i porządnie odkurzyć chłodzenie, co bez jego wyciągnięcia może być problematyczne.

https://forum.benchmark.pl/topic/299296-chłodzenie-od-spc/?do=findComment&comment=2756640

Edytowane przez Pawel7
  • Popieram 1

Ja mam chłodzenie takie jak w stopce i w Spy Time maksymalne temp. to 63 stopnie,ale robiąc test OCCT rozrzut temperatur mam spory bo od 95 do 80 stponi. Też nie wiem czy są nie za wysokie, ale to jest spore obciążenie procesora którego w normalnym użytkowaniu się nie osiągnie. W grach w 1080 temperatura rdzeni od 40 do 50 stopni.

• Popieram 1
23 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Aż dziwne że taki sprzęt a chłodzone powietrzem 

20 godzin temu, Han44 napisał:

Jak kolega stwierdził i ja się z tym też zgadzam aio rozwiązuje dużo , masz ciszę , większą wentylacje w obudowie (chłodzenie tower blokuje ruch powietrza a aio ma chłodnicę i wyciąga powietrze na zewnątrz w moim przypadku 360 i kolegi) procesor pracuje wydajniej i gpu też ma chłodniej oraz ram i dyski.)

Ja zostaję przy dobrym chłodzeniu powietrzem niż jakimś pseudo aio,które nie ma nic wspólnego z prawdziwym chłodzeniem wodnym.

Ten sam procek.Assassin’s Creed Odyssey.Ustawienia fabryczne płyty.

Do autora: zadbaj o odp cyrkulację powietrza bo jeśli byś coś źle zrobił to byłyby niepokojąco wysokie temp w idle.A piekarniki typu occt,cinebench itp logiczne,że podniosą temp twojego procesora.

IMG20210304170305.thumb.jpg.7a01507a4c9644b43c481a29fa506919.jpg

P1110402.thumb.JPG.8c8aaf2c77bb93f213bd06ac0b66ab70.JPG

• Popieram 1
Godzinę temu, Tiamina napisał:

Ja zostaję przy dobrym chłodzeniu powietrzem niż jakimś pseudo aio

A miałeś kiedyś aio ja mam porównanie do chłodzenia ac i już nigdy ac.Buda ze szklanym bokiem więc i środek ładniej się prezentuje , nie wspomnę o przestrzeni i chłodku dla innych podzespołów.

Edytowane przez Han44
byk
  • Popieram 1
26 minut temu, Han44 napisał:

A miałeś kiedyś aio ja mam porównanie do chłodzenia ac i już nigdy ac.Buda ze szklanym bokiem więc i środek ładniej się prezentuje , nie wspomnę o przestrzeni i chłodku dla innych podzespołów.

Po co ? jestem zadowolony z chłodzenia powietrzem,nie mam problemów z temp. oraz db.

Przy aio też maż wentylatory na chłodnicy,na plus więcej miejsca w koło procesora.Tylko wiedz że tą przestrzeń i chłód możesz uzyskać również przy wieżowcu dobierając odp obudowę :)

Odnośnie wyglądu ze szklanym bokiem,ładnie się prezentuje każdy komputer,gdy jest w nim ład i porządek.

Ale,jak bardzo zwracasz uwagę na wygląd to jest różnica między: aio a prawdziwym chłodzeniem wodnym i tym samym dla mnie aio nie ma sensu.Dobre chłodzenie powietrzem albo customowe chłodzenie wodne,to moje zdanie.

Polecane zestawy chłodzenia cieczą AiO - Allegro.pl

Jaki zestaw AiO pod Core i9-9900K + Obudowa - Co kupić? - chłodzenie wodne  - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Wymieniłem dzisiaj pastę, okazało się, że nie trzeba wyjmować płyty, bo przecież k...a drugi bok obudowy też da się zdjąć i jest dostęp do śrub od chłodzenia:mlotek:

Usunąłem starą pastę, która jak się okazało była w bardzo podobnej konsystencji jak nowa i po zdjęciu chłodzenia pokrywała cały procesor.

Postarałem się nałożyć ją jak najdokładniej, rozsmarowałem ją tak, żeby pokryła cały procesor, nie za dużo nie za mało, idealnie :)

Testy w grach przyniosły taki efekt, że jak wcześniej normalne temperatury dochodziły do 80*C ( a nawet lekko ponad) tak teraz ledwo dobiją do 70, w chwilowych pikach, lekko ponad 70, ale ogólnie poniżej 70, także sukces :jupi:

ALE nie tak do końca.

W CinebenchR23 jak wcześniej po 2 minutach już było 95*C i ciągle rosła, tak teraz po całym teście (10 minut) multi core, temp nie przekroczyła 91*C, co i tak jest sporo za dużo.

Co się okazało? Jak zakładałem chłodzenie ponownie, 3 śruby wkręciły się normalnie, a czwarta przeskakuje na gwincie. Łapie lekki opór i przeskakuje, także coś tam dociska, ale pewnie nie wystarczająco. Jak to się stało? Nie wiem. Ogólnie te "śrubki" wydają się bardzo delikatne, więc nie trudno je "przekręcić". Pewnie moja wina, tylko kiedy to się stało? Może dzisiaj przekręciłem, a może wcześniej i tego nie zauważyłem. NIE WIEM.

No i na 99% tu jest problem.

Postaram się załatwić taką śrubę, napiszę do BQ, może mają jakiś zestaw naprawczy albo same śruby. Szukałem coś dzisiaj w necie, ale poza zestawem naprawczym do AMD, nic innego nie znalazłem.

Zaktualizowałem dzisiaj też BIOS płyty i obroty na pulpicie spadły z maksymalnych 1600 rpm do 460 rpm a temp tak sama 33*C. Magia :)

Jak uda się wymienić wadliwą śrubę, to dam znać czy coś się zmieniło, więc proszę nie zamykać tego tematu.

Dzięki wszystkim za rady i sugestie.

• Popieram 1