Skocz do zawartości

Przesiadka z i5 2500 na i7 3770k po podkręceniu do grania, czy jest sens ?

Recommended Posts

Kolega wyzej ma racje - zobacz sobie po ile sa wystawione poszczegolne uzywane podzespoly na znanym serwisie aukcyjnym :)

Stare kilkunastoletnie czesci nie dosc ze kompletnie nieoplacalne to jeszcze nie wiadomo czy sa calkowicie sprawne bez ukrytych wad i jak dlugo jeszcze beda dzialac :)

Dolozysz troche i masz nowa plyte, procesor i pamiec z nowszej generacji :)

5 godzin temu, xylom napisał:

Nie uzyskam żadnej poprawy w fps w grach ?, aktualnie jestem spłukany z kasy i nie zabiera się na to żeby było lepiej przez następne miesiące. 

Zależy ile ten I7 by miał kosztować. Bo jeśli 200zł to warto ale 400 to już nie warto bo kase wyłożysz a to nadal będzie stary sprzęt.

Jest na allegro za 250 to sie targuje że weźmiesz za 180. sprzedaj starą I5 za 150zł i coś tam zyskasz za dwie flaszki.:D

Edytowane przez Lord_Krecitsqa
  • Dzięki 1
10 godzin temu, xylom napisał:

Aktualnie mam i5 2500 i chciałbym przeskoczyć na i7 3770k i postarać się go podkręcić do 5.0 ghz, chodzi mi o lepszą wydajność w grach, czy odczuje znaczną poprawę w fps po takiej modyfikacji ?, karta to rx 6750 xt. 

https://www.olx.pl/d/oferta/intel-i7-3770k-4-00-ghz-quad-8-mb-cache-lga-1155-CID99-IDQOuGw.html

Bierz i się nie zastanawiaj nawet. 

Nie słuchaj wszystkich tych co piszą nademną. 

Jak podkręcisz pod 5.0 to będziesz zadowolony. 

• Że co, proszę? 1
  • Haha 2
  • Dzięki 1
8 minut temu, wodego napisał:

"znakomity do OCC nowy i w 100% sprawny procesor" - nowy 10-cio letni procesor. Zauważyłem, że w domu mam same nowe sprzęty elektroniczne.

Ty się śmiejesz, a on jak kupi będzie mega zadowolony i będzie grał we wszytsko w co będzie chciał. 

10 lat i co? Mój 4790k ma 8 lat, siedzi na 4.9 a ja się śmieje z tych co muszą wydawać 1500 zł i nie zobaczyć różnicy, bo tak im podpowiadają, bo NIE UMIEJĄ W OC. 

Ja kupiłem dopiero półtora roku temu używkę 4790k sprzedałem swoje i wyszedłem na 0 bo była okazja, ale już wtedy chodziły po 500 zł i to co ma on za 250 to steal okazja mając setup na DDR3. 

Czytajcie że zrozumieniem.

Wyda 3 stówy, podkręci i będzie miał setup bliski 10100F a to wystarczy za takie pieniądze by mieć mega radość z kompa. 

Edytowane przez wid3l3c
  • Haha 2
  • Popieram 1

@wid3l3c do FHD w zupełności wystarcza.

Bo też miałem 4790k nawet nie był kręcony.

Przesiadkę zrobiłem na 4k i już sie zaczął krztusić.

Tak więc te nowsze platformy to już pod 4k robione.

Czasem trzeba iść z duchem czasu.

Jak zapuszczę gierkę FHD obecnie to mam blisko 200fps na ultra 

57 minut temu, wid3l3c napisał:

10 lat i co?

Nie zrozumiałeś, a wyraźnie podkreśliłem i pogrubiłem w opisie "nowy". Procesor nie jest zły, bo sam teraz piszę z i5-2500K, nawet gram na nim. Na drugim kompie mam i5-4670K. I jak będę je sprzedawał, to też mam w opisie podać "nowe procesory"?

Ps.

W sumie może być nowy. Kupił, zapomniał rozpakować i znalazł po 10 latach w szafie. Płytę też kupił, ale ją rozpakował i pamięci nawet zamontował. Zaczęły się gotować ziemniaki i musiał zostawić montaż... i tak zapomniał.

Edytowane przez wodego
Ps
  • Lubię to 1
  • Haha 3
42 minuty temu, xylom napisał:

Czy możecie mi polecić jakieś chłodzenie do tego i7 3770 k żeby dało radę dobić do tych 5.0 ghz ? 

Tam się nie rozpędzaj jaką ty masz w ogóle płytę? Możesz nawet w ogóle nie podkręcić.

Więcej jak tyle: https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-xeon-e3-1240v2-1155-fv-11712360593 wydać nie ma sensu w tę platformę.

Edytowane przez CrisPell
  • Haha 1
  • Popieram 1
3 godziny temu, xylom napisał:

Czy możecie mi polecić jakieś chłodzenie do tego i7 3770 k żeby dało radę dobić do tych 5.0 ghz ? 

Noctua NH-D14 to Ci na dożywocie wystarczy.

Edit: No i też powodzenia w kręceniu Ivy Bridge do 5,0 Ghz. Mój rekord to 4,8 Ghz i to po skalpowaniu. 

Edytowane przez WPRD700

Wyślemy Ci forumowy dyplom uznania jeśli wykręcisz stabilnie Ivy na 5.0 GHz i jeszcze dasz radę odpalić na tym cokolwiek innego niż CpuZ. 

Ja nie przeczę, że taki 3770k to NADAL przyzwoity procesor, ale do fullHD to on tragicznie ograniczy Ci tego nowego 6750 XT... 

Chyba że masz Radka 6750 ale HD zamiast RX... ;)

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-hd-6750.c279

BTW, @wid3l3c, widziałeś testy 12100f - czyli najszybsze 4R/8W na rynku? 

Tutaj rzucę tylko porównanie 1:1 z 4790k @4.8GHz...

• Dzięki 1

@Up to w sumie jest dobra opcja - kupić po taniości 3770k i wykręcić w komsmos (co by nie zmarnować ani MHz z każdej wydanej złotówki) a następnie wrzucić AC na poziomie Fortis 3 (bo więcej budżet nie pozwala)...

Sounds like a plan :peace:

• Haha 3
  • Popieram 1