Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siema.

Szukam karty sieciowej wifi do starszego kompa. Net 600Mb/s, PC stoi ze 3 metry od routera oddzielony ścianą. USB czy PCI-e? Nie wiem czy są znaczące różnice pomiędzy podłączeniami. 

Płyta główna Asrock p67 extreme 4.

Edytowane przez adson993
  • Haha 1
W dniu 4.09.2022 o 22:00, adson993 napisał:

Jaki jest sens kombinować z podciąganiem kabla do drugiego pokoju, skoro mogę to zrobić wygodnie przez wifi? 

Po pierwsze wydajność, drugie sensowna karta wykorzystująca jak najwięcej z tego neta będzie kosztować więcej jak 100zł. A patchcord, trochę wiercenia koszt 30zł. Przy stacjonarkach stojących w jednym miejscu, gdzie nie ma problemu pociągnąć kabel to głupota, a nie wygoda.

https://www.ceneo.pl/134713242

Edytowane przez CrisPell

Szkoda, że coraz rzadziej na forach występuje kultura, a coraz częściej wręcz żądania rozwiązania problemu przez przedstawicieli roszczeniowego pokolenia, jak gdyby na forum pomagały jakieś boty a nie ludzie poświęcający swój wolny czas i chęci...

Aby nie było tylko OT - również polecę wymienioną wcześniej kartę Archer TX55E

• Popieram 1
8 godzin temu, karpior napisał:

Szkoda, że coraz rzadziej na forach występuje kultura, a coraz częściej wręcz żądania rozwiązania problemu przez przedstawicieli roszczeniowego pokolenia, jak gdyby na forum pomagały jakieś boty a nie ludzie poświęcający swój wolny czas i chęci...

Pięknie napisane. To powinno być motto tego i nie tylko forum :)

Ponieważ ze sprzetem sieciowym całe zycie miałem więcej problemów niz pożytku w prawie każdym przedziale cenowym co nie oznacza, że z Asusem nic nigdy, ale dużo mniej, więc polece karte, która wsadziłem już w około 6 PC-tów znajomych, nie tylko najnowsze skłądaki i zero problemó∑ bo by mnie wołali :)

https://www.asus.com/pl/Networking-IoT-Servers/Adapters/All-series/PCE-AX3000/

Autorze tematu pamiętaj, że nie tylko od karty WiFi zalezy to jaki masz zasięg sieci i predkosci, ale w dużo wiekszym znaczeniu zalezy to od routera i w szczególności jego oprogramowania, które jesli jest cokolwiek nie dopracowane to są jakieś problemy. Dla przykładu kupiłem w X-Kom Tp-Link Archer AX72, zaktualizowane firmware do najnowszej wersji po zakupie, reset do domyslnych ustawień, konfiguracja i zonk na dzień dobry, nawet w 5Ghz prędkośc miedzy routerem, a laptopem nawet metr od routera maks 72Mb/s  Ewidentna wina routera skoro na taki Asusie za 250 zł były wieksze prędkości, a nawet metr od routera było po wifi w AC nie wiele mniej niz po kablu.

Router oddany bo w X-Kom mozna do 15 dni.