Skocz do zawartości

Problem z rozruchem płyty

Recommended Posts

Cześć, mam problem a mianowicie:Chciałem zrobić formata Windows 10 i nie mogę ustawić rozruchu płyty Windows… Mam płytę od Gigabyte.

Wstawiam zdjęcie do podglądu:

Ps… Z rok temu nie miałem próbnemu z rozruchem płyty i z formatem Windowsa. Proszę o pomoc, będę wdzięczny bardzo. 

38E9FE40-AEC5-4B8B-88AE-865D14AD229B.jpeg

Nie powinno tam byc przypadkiem "opcja rozruchu #1" jako naped DVD ? ATAPI iHAS 124 F, zamiast startowanie z HDD Toshiby.

Edit: patrzyles czy masz tam jeszcze jakies opcje w polu "CD/DVD ROM Drive BBS Priorities" ?

Edytowane przez sebki1
  • Dzięki 1
  • Popieram 1
8 minut temu, sebki1 napisał:

Nie powinno tam byc przypadkiem "opcja rozruchu #1" jako naped DVD ? ATAPI iHAS 124 F, zamiast startowanie z HDD Toshiby.

Mogłem coś przestawić, wiec pewnie dlatego było ustawione na HDD. No dobrze, ustawiłem tak jak mi powiedziałeś na ATAPI iHAS 124 F i co dalej? Bo nie mam pojęcia. 

4 minuty temu, sebki1 napisał:

Windowsa masz zainstalowanego na tej Toshibie czy na jakims innym SSD ?

Na SSD.

Taki błąd mi wyskakuje na tym ustawieniu, co mi powiedziałeś:
„Twój komputer napotkał problem i musi zostać ponownie uruchomiony, uruchomimy ponownie za Ciebie„

Niby łatwy format a takie problemy z nim… Z Windows XP nie było takich problemów. 

3 minuty temu, sebki1 napisał:

Sprawdzales obie opcje tzn -  P5 ATAPI iHAS 124 F oraz  UEFI: ATAPI iHAS 124 F ?

Patrzyles czy masz tam jeszcze jakies opcje w polu "CD/DVD ROM Drive BBS Priorities" ?

Jest tam opcja "CD/DVD ROM Drive BBS Priorities" wszedłem w to i jest ustawione P5:ATAPI iHAS124 F lub można to wyłączyć. Ja mam włączone.

A co do P5 ATAPI iHAS 124 F oraz  UEFI: ATAPI iHAS 124 F robiłem to na przemian i nadal ten sam błąd. 

A nie da się z pulpitu zrobić formatu? 

Bo zwykły dysk sformatowałem, ale został jeszcze ten ssd gdzie jest wgrany Windows 10

Dobra, temat ogarnięty. 
Odłączyłem dysk SSD i podłączyłem go do starego komputera i format się zrobił. Oczywiście nie wpisywałem klucza Windows, wpisałem go dopiero jak spowrotem podłączyłem dysk SSD do mojego kompa. 

Ja pier… Teraz mi karty graficznej nie wykrywa… Pisze mi „Połączono z podstawowa kartą graficzna Microsoft.

3 godziny temu, bladys123 napisał:

Dobra, temat ogarnięty. 

Ja pier… Teraz mi karty graficznej nie wykrywa… Pisze mi „Połączono z podstawowa kartą graficzna Microsoft.

Właściwie to nic nie ogarniasz. Wszystko ci wykrywa tylko sterowników nie masz. Podłącz do internetu i wszystko system podciągnie, ale do grafiki lepiej zawsze ze strony AMD/NVIDIA ściągnąć.

Tak samo instalujesz system z płyty.... Pewnie stara wersja 10-tki jak diabli. Tu najlepiej https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209 podpinasz pendrive'a przechodzisz kreator i samo za ciebie zrobi.

Edytowane przez CrisPell
  • Popieram 1

Format zrobiony został, ale co z tego jak wszystko mi wgrało ze starego komputera. Dlatego mi karty graficznej nie wykrywa. Jutro komputer daje do serwisu i niech oni mi to ogarną. 

Błąd cały czas mi wyskakuje na niebiesko, nawet przy formacie. Cholera wie co jest nie tak… Nawet jak odłączę dysk SSD i próbuje zainstalować Windows na dysku HD, to nadal błąd mi wyskoczy na niebiesko. 

Nie chce mi się wierzyć że płytę główną mógł trafić szlak.

Aktualizacja: Komputer dałem wczoraj do serwisu i okazało się że jakiś błąd się wtargnął na kości ram i dlatego mi wywalało te dwa błędy na niebieskiego. Usterka została usunięta i udało się format zrobić. 150 zł mi wyszło za to. Temat można zamknąć. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...