Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam szukam ogolnie pomocy bo zamierzam wymienić procesor na i7 4790k lub i7 4770k do overclokingu tylko nie wiem czy wymienić ramy bo mam 3 x4 GB ddr3 taktowane 1600MHz bez radiatorów a wymieniłbym na 2x8GB DDR3 2400MHz gskill lub inne i nie wiem co wybrać.

Moje podzespoły to:

płyta główna Asus z97 pro gamer.

chłodzenie artic do 200W 

zasilacz be quiet 530W 80 plus.

grafika gtx 1070 8GB msi gaming X.

ramy 3x4GB 1600MHz.

Procesor i5 4670k  dlatego chciałbym wymienić na mocnejszy bo ten nie daje rady już.

Sprzedaż plyty, cpu i ram oraz zakup nowej platformy - bo lepszej okazji mieć nie będziesz. 

Dopłata do 4790k względem Twojego i5 tj 350 pln, zakladając że sprzedaż swojego za 50 pln = imho wywalenie pieniądzy w błoto, bo AD 2022 (Q3) to HT przy 4R praktycznie niewiele daje (w sensie, HT w 4 wolnych rdzeniach). 

Budzet: 350 pln + 200 pln (plyta) + 100 pln (ramy) = 650 pln niestety nie wystarczy zeby zbudować coś sensownego na nowych podzespołach. Dało by radę zwiejszyć? 

• Popieram 1

4790k opłaci się tylko jeżeli jesteś w stanie puścić go 4.9-5.0.

Wowczas możesz liczyć na w miarę sensowną wydajność, niewiele niższa 10-15% od 10100F.

Wiec popatrz sobie na testy i odpowiedź na pytanie czy warto dopłacać do tego interesu. 

O

Material z 2020 ale warto obejrzeć. 

Jeżeli satysfakcjonują Cię takie FPSy to masz odpowiedź co robić. 

Mam 4790k@4.9 z 1080Ti jak potrzebujesz jakichś szczegółów to pisz, testy w grach - mogę sprawdzić i dać znać, podaj tylko tytuł - preferowałbym F2P ale Wszytsko da się załatwić. 

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1

Do tego byś musiał wymienić pamięci na 2400.

A to już generuje kolejne bezsensowne koszty.

Lepiej to sprzedać.

Ja miałem 4790K i świetnie dawał rady ale z 1080ti. Do FHD w zupełności wystarczy.

Ale Ty tego nie masz więc bez sensu wydane pieniądze.

Ten sprzęt nadal będzie stary.

• Popieram 1