xPOW3Rxx 0 Napisano 1 Września 2022 Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Witam Państwa po paru latach, piszę z nowego konta. Ogarniałem ostatnio starego laptopa z tytułu tematu. Zamierzam zrobić z niego stację pod Tv do oglądania filmów i YT. Matryca padła, po podłączeniu zewnętrznego monitora sprzęt działał. Ogarnąłem sobie nowy dysk oraz system do wgrania z pendrive. Pod nowy system zmieniłem w biosie tryb legacy na uefi i po zapisaniu, ponownym uruchomieniu sprzęt uruchamia się ale wyświetla czarny ekran. "Resetowałem" bios wg. poradników ale to nic nie pomogło. Od 2 dni sprzęt że tak powiem stoi, przeleciałem kilkanaście możliwości z internetu ale nic nie pomogło. Dalej po włączeniu mam czarny ekran i nic nie mogę zrobić dalej. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Września 2022 Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Klawisz funkcyjny + "F_" z symbolem przełączenia monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rxx 0 Napisano 2 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2022 22 godziny temu, wodego napisał: Klawisz funkcyjny + "F_" z symbolem przełączenia monitora. Nie przynosi efektu. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 2 Września 2022 Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Próbowałeś na D-SUB? Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rxx 0 Napisano 3 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Niestety nie mam czego podłączyć do tego złącza. Nie rozumiem tego ze wcześniej to działało bez przełączania. Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rxx 0 Napisano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2022 (edytowane) Sprawdziłem złącze DSub. Nic sie nie zmieniło. Edytowane 6 Września 2022 przez xPOW3Rxx Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Na czym polegało resetowanie bios? Fizycznie odłączałeś bateryjkę? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 107 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Rozkręć laptopa i wyjmij i włóż baterię BIOS, musi pomóc i oczywiście odłącz wszystkie źródła zasilania. Reset BIOSu zrobi się sam. Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rxx 0 Napisano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Robiłem to z płytą główną na stole, i tak bateria oczywiście odłączona była oraz wszystko inne. Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 107 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Jeśli nic nie pomaga to pomoże tylko serwis komputerowy, bo oni mają specjalny programator kostek BIOS (np. SWOD) i programy do tego. Niestety wynika, że masz uszkodzony BIOS. Obejrzyj na YT jak serwisy naprawiają niewłączające się laptopy i wychodzi, że jest walnięty BIOS i to naprawiają. Edytowane 9 Września 2022 przez Chomik Tomek ortografia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts