Karys 0 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Witam,mam mały problem. Posiadam PC dell optiplex 990 nie dawno (wczoraj) ogarnąłem procesor Intel core i7 3770. Zaktualizowałem bios ze strony producenta wersja A24. Niestety po włożeniu procesora i podłączeniu zasilania komputer ma rozruch testowy (uruchamia wentylatory itp) ale się nie uruchamia, w sensie cały czas jakby robi ten test wyłącza się i włącza gdy włoże stary procesor i5 2600 komputer się uruchamia. Ściągnąłem program cpu-z (zdjęcie dodane) Średnio znam się na PC(rozłoże złoże sformatuje wymienie pasty itp.), według programu płyta ma mostek sandy bridge a owy procesor tzn. i7 3770 jest na mostku ivy bridge. Pytanie czy ta płyta uciągnie tego procka? Czy jet możliwość ściągnięcia jakiś sterowników które umożliwią mi uruchomienie tego procka na tej płycie ? Jeżeli nie ma takowej możliwości to czy mógłbym prosić o pomoc w dobraniu płyty głównej pod ten procesor oraz innych komponentów? Nie musi być droga, chciałbym mieć możliwość rozbudowania go w przyszłości. Z komputera przeważnie korzysta mój bratanek, także nie musi on być wypasiony, chciałbym aby nowa płyta (jak na starej nie ruszy) obsłużyła to co mam do tej pory i była możliwość rozbudowania lekko kiedyś tam. Podzespoły: Geforce gtx 1050ti Ram ddr3 16gb dyski SSD procek i7 3770 (obecny który posiadam to i5 2600 ale jego nie chce) Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Specyfikacja płyty: - obsługiwane procesory Intel® 2nd Generation - chipset Intel® Q67 Tego nie przeskoczysz i ten nowy procesor nie będzie działać. Co do propozycji płyty, będą to 10-letnie używane produkty. Podstawka LGA 1155, chipsety B75, Q75, Z65, H77, Q77, Z77. Cytuj Link to post Share on other sites
Karys 0 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Czy ta płyta byłaby dobra ogólnie nie wiem czy fujitsu to dobra marka płyt glównych https://allegro.pl/oferta/intel-q77-lga1155-4xddr3-fujitsu-d3162-b12-gs2-dvi-11973220221 Cytuj Link to post Share on other sites
Krokus 2 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 znalazłem taki link: http://pdfs.sp-it.com/drivers/fujitsu/Services/Compatibility_CPU_x_Board/Compatibility_CPU_x_Board.pdf i dla płyty D3162 pisze że i7 3770 jest kompatybilny, bez sprawdzenia raczej nie będzie 100% pewności. a czy po sprawdzeniu możesz oddać te płytę jakby nie działał ten 3770 ? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Pudrowanie biurowego kompa nigdy nie jest opłacalne. Tym bardziej wymiana z jednego (Dell) na drugi (Fujitsu). W przypadku tych płyt zdarzają się też problemy z kompatybilnością kart graficznych (era raczkującego UEFI). O rozbudowie też zapomnij. Ta i7 + reszta to już w zasadzie max dla tej platformy (przy grafice znowu ogranicza cię zasilacz). Chociaż na całe szczęście ma standardowe wyprowadzenia zasilania ATX24 + 4 pin CPU. Nie wspomniałeś czy ten PC to standardowa duża skrzynia (ATX) czy ta miniaturka (SFF). A jak już cokolwiek w ten temat to myślę taka spasuje: https://allegro.pl/oferta/gigabyte-ga-b75m-d3v-pentium-g2030-12568604140 Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Karys 0 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 32 minuty temu, Krokus napisał: znalazłem taki link: http://pdfs.sp-it.com/drivers/fujitsu/Services/Compatibility_CPU_x_Board/Compatibility_CPU_x_Board.pdf i dla płyty D3162 pisze że i7 3770 jest kompatybilny, bez sprawdzenia raczej nie będzie 100% pewności. a czy po sprawdzeniu możesz oddać te płytę jakby nie działał ten 3770 ? Mam możliwość zwrotu 14 dni, według gościa na tej płycie pójdzie to i7 jest na mostku ivy bridge. 24 minuty temu, CrisPell napisał: Pudrowanie biurowego kompa nigdy nie jest opłacalne. Tym bardziej wymiana z jednego (Dell) na drugi (Fujitsu). W przypadku tych płyt zdarzają się też problemy z kompatybilnością kart graficznych (era raczkującego UEFI). O rozbudowie też zapomnij. Ta i7 + reszta to już w zasadzie max dla tej platformy (przy grafice znowu ogranicza cię zasilacz). Chociaż na całe szczęście ma standardowe wyprowadzenia zasilania ATX24 + 4 pin CPU. Nie wspomniałeś czy ten PC to standardowa duża skrzynia (ATX) czy ta miniaturka (SFF). A jak już cokolwiek w ten temat to myślę taka spasuje: https://allegro.pl/oferta/gigabyte-ga-b75m-d3v-pentium-g2030-12568604140 Niestety wiem, młody przyjeżdżając do nas nie ma tu pc, dlatego przywiózł ten. Nie mam kasy żeby zakupić młodemu komputer który będzie używany może przez tydzień w miesiącu średnio. Chce mu to zrobić zwłaszcza że ten procek mam za darmo a jest sprawny. Zwłaszcza że on gra tylko w minecrafta i cs go. Wydaje mi się że gtx 1050ti będzie kompatybilny z tą płytą słyszałem że dell i fujitsu to z gorszych firm ale chodzi o cene i ilość wejść na ram. Kiedyś jak będzie częściej to zastanowię się nad kupnem ale na razie chce ulepić z tego co jest. Fabrycznie był w tej werji mini tower SFF ale po januszowskiej przeróbce wolałem dać zwykłą ATX bałem się o przegrzewanie karty. szkoda że na 2 wejścia ram Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts