Oskiboski 0 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Witam. Od wczoraj borykam się z pewnym problemem. Najpierw padł mi zasilacz, ale po zmianie na nowy wszystko fajnie hulało, do momentu aż wszedłem w biosa. Chciałem pograć w grę taką jak valorant a z racji że mam Windowsa 11 musiałem włączyć tmp oraz secure boot. Zrobiłem to ale napotkałem się też na opcje xmp którą włączyłem, aby ram miał większe taktowanie niż 2133mhz. Zapisałem ustawienia i wyszedłem z biosu. Od tej pory komputer nie chce się uruchomić wentylatory rozpedzają się na jakieś 2 sekundy (chodzą glosno) po czym nagle zaczynają chodzić cicho jakby się zatrzymywały i po dwóch sekundach znowu się rozpedzają. Zauważyłem że po wyjęciu pamięci RAM chodzą cały czas tak samo. Sprawdzałem każdą kość w każdym slocie. Restartowałem biosa za pomocą bateryjki jak i zworki CMOS. Nie wiem co dalej począć. Jakieś porady? W załączniku zamieszczam jak to dokładnie wygląda z tymi wentylatorami. Specyfikacje: Gigabyte b450m ds3h Ryzen 3 1200af gtx 660 Silentiumpc vero l3 700W Pamięci RAM viper 4 blackout 2x8gb 3200mhz received_2578399622291294.mp4 received_422336286555067.mp4 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Wygląda to tak, że padający zasilacz uszkodził również płytę główną. Co to był za zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
Oskiboski 0 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 17 minut temu, BlackCoffe napisał: Wygląda to tak, że padający zasilacz uszkodził również płytę główną. Co to był za zasilacz? Cooler master 550W. Nie wydaje mi się żeby płyta główna padła. Bo nie chce wstać dopiero po zmianie na profil xmp. A zanim to zrobiłem używałem go jeszcze przez jakieś półtora godziny no ale mogę się mylić, bo po zrestartowaniu biosu powinien stanąć na nogi. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Wygląda na to, że włączenie profilu XMP dobiło tą płytę. Masz możliwość pożyczenia od kogoś płyty by sprawdzić swoje podzespoły? Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Jaka wersja biosu? bo oryginalny obsługiwał max 2933. Odłącz zasilanie, rozładuj kondensatory przyciskiem power (nacisnij z 10 razy) i wtedy użyj zworki, albo nawet wyjmij baterie i zewrzyj na 10 sekund + i - gniazda baterii. 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: Wygląda na to, że włączenie profilu XMP dobiło tą płytę. Masz możliwość pożyczenia od kogoś płyty by sprawdzić swoje podzespoły? Spotkałaś się kiedyś z padnięciem płyty od właczenie XMP? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 W sumie spotkałam się bardziej z tym, że potrafiły być jaja z BIOSem po aktywacji opcji by móc zainstalować Windows 11, czasami pomagał reset czasami aktualizacja a raz płyta padła. Cytuj Link to post Share on other sites
Oskiboski 0 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, LordAnpu napisał: Jaka wersja biosu? bo oryginalny obsługiwał max 2933. Odłącz zasilanie, rozładuj kondensatory przyciskiem power (nacisnij z 10 razy) i wtedy użyj zworki, albo nawet wyjmij baterie i zewrzyj na 10 sekund + i - gniazda baterii. Spotkałaś się kiedyś z padnięciem płyty od właczenie XMP? f60 jeśli się nie mylę, a wcześniej miałem f30, pobrane ze strony gigabyte. 9 minut temu, BlackCoffe napisał: Wygląda na to, że włączenie profilu XMP dobiło tą płytę. Masz możliwość pożyczenia od kogoś płyty by sprawdzić swoje podzespoły? Płyta świeci, chodzi wszystko jak ma chodzić, tylko zmienia się to po włożeniu pamięci ram tak jakby to pamięć została uszkodzona. Sprawdziłbym to lecz niestety nie mam skąd teraz załatwić takiej kości. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez Oskiboski Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 A masz podłączony głośniczek? Jeżeli nie czy w pudełku od mobo nie było go? Cytuj Link to post Share on other sites
Oskiboski 0 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 12 minut temu, BlackCoffe napisał: A masz podłączony głośniczek? Jeżeli nie czy w pudełku od mobo nie było go? Był na pewno w pudełku, ale pudełko już dawno zostało wyrzucone nieświadomie przez moją mamę. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Chyba najprościej będzie jak pójdziesz z kompem do serwisu bo jak nie masz części na podmianę. Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Bez głośniczka, ledów albo szklanej kuli ciężko wymyślić co to. A może to bootloop. Odłącz wszystkie kable od komputera z wyjatkiem zasilania, klawiatury, myszy i monitora. Naciśnij przycisk power ale go cały czas trzymaj naciśnięty komputer powinien odpalić i się wyłączyć. Teraz uruchom go jeszcze raz i może okaże się, że bios jest uszkodzony. Potem wystarczy wczytać domyślne ustawienia biosu ... jeżeli to to. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Reset BIOSu za pomocą bateryjki i zworki nie pomogły autorowi wątku. Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Nie zawsze pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14060 Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Zobaczymy czy uda się autorowi wątku twoim sposobem zresetować BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Oskiboski 0 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 2 godziny temu, LordAnpu napisał: Bez głośniczka, ledów albo szklanej kuli ciężko wymyślić co to. A może to bootloop. Odłącz wszystkie kable od komputera z wyjatkiem zasilania, klawiatury, myszy i monitora. Naciśnij przycisk power ale go cały czas trzymaj naciśnięty komputer powinien odpalić i się wyłączyć. Teraz uruchom go jeszcze raz i może okaże się, że bios jest uszkodzony. Potem wystarczy wczytać domyślne ustawienia biosu ... jeżeli to to. Nie pomogło. Kolega informatyk po całym dniu w robocie odpisał wieczorem, że prawdopodobnie padł bios i muszę zawieźć do serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
Noritsu 27 Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Pożycz od kogoś kostkę ram i sprawdź czy odpali. Miałem takie pamięci i miło ich nie wspominam. Jeśli nie ruszy to spróbuj jeszcze tak: wyjmij procek z socketu, podaj zasilanie żeby wiatraki zakręciły, odłącz zasilanie, włóż procek ponownie, ponownie podaj zasilanie. Drugi sposób to wyjęcie baterii bios na cały dzień (komp odłączony całkowicie od zasilania) ze zworką w pozycji reset. Jeśli wstanie to wgraj mu najnowszy bios F63c i dopiero wtedy eksperymentuj z xmp. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Noritsu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts