Hindivak 1 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Witam Za niedługo przeprowadzam się na nowe mieszkanie i z żoną chcemy zamienić TV, nasz wysłużony (może nawet pełnoletni) Samsung 32" wezmę sobie jako dodatkowy ekran w lapku. Po spacerku w miejscowym sklepie RTV AGD, zachwyciliśmy się matrycami OLED. Dodatkowo zauroczeni ambilightem, decyzja padła na Philipsa. Jednak swojego czasu przeglądając forum czytałem, że różne serie mają różne matryce (czego w opisie producenta nie widać). Pytanie więc jest następujące: Jaki telewizor marki Philips z matrycą OLED o wielkości między 55, a 65 cali wybrać. Model oglądany w sklepie to był Philips 65OLED805. Generalnie jego moglibyśmy wybrać w wersji 65". Jeżeli różnica w jakości/jasności będzie opłacalna, możemy wziąć pod uwagę np. model 55OLED865/12 lub inny (mniejszy, bo droższy- jasna rzecz ) Generalnie mogę podać, że szukamy w cenie powiedzmy +/- 1500e, ale nie wiem jak się mają ceny w niemczech do cen w polsce, więc przelicznik w internecie pokazuje mi kwotę około 7000zł. Prosił bym o wyrozumiałość, nie mam wielu informacji w tej dziedzinie, ciągle wertuje jakieś filmiki na youtube i szukam jakiś informacji, ale brak porównań po polsku w kwestii Philipsów. Co do matrycy- raczej tylko OLED wchodzi w grę. Nie zamierzam na TV grać, priorytetem jest oglądanie kanałów telewizyjnych, YouTube i Netflix. Nie zaprzeczam, że z czasem się jakaś konsola nie pojawi, ale trochę wody w wiśle upłynie, a mój lapek skutecznie zniechęca do próby grania w 4k Więc o temat wypalania się raczej nie boję. Pozdrawiam Paweł Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Tv się na lata kupuje. Więc się może okazać że kupisz konsole za 2-3 lata. Powiem tak OLED do HDR+ Netflix nie ma lepszej matrycy. Pod nowe konsole najlepiej tv z HDMI 2.1 Więc tutaj bym już jak się wam podoba Ambilight to jest nowszy model 806. Królem OLED-a na pewno jest LG c1,bo C2 nie wnosi dużo a kosztuje za dużo. LG C1 65 cali ma HDMI 2.1 i jest sporo tańszy od Philipsa 806. Rozmiar tv im większy tym lepszy generalnie. No i wada OLED-a jest to że slabo nadaje się do jasnych pomieszczeń jako tak zw codzienny tv salonowy. Bardziej właśnie wieczorowe oglądanie filmów. Mam OLED-a w supialni i Philipsa z ambilight nie OLED-a w salonie. Poza tym przed kupnem tv się doktoryzowałem. Jak coś to pytaj jeszcze Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Generalnie 806 to podobna kasa jak 805, zależy wszystko od promocji. Generalnie 805 znajdę w promce za 1350e (norma 1500), a 806 widzę wszędzie po 1600. Więc był by do przełknięcia. No i 806 ma 4 stronny ambilight, czyli w przyszłości można go powiesić na ścianie i będzie jeszcze lepiej. Nie wiesz czy 806 ma opcję ochrony ekranu- mowa o przesuwaniu obrazu między pikselami? No i jak to wygląda w przypadku gwarancji. Wchodzi w skład np. wypalenie czy martwe piksele? Bo myślę wziąć TV i rozszerzyć gwarancję o ile się da. Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Zapytaj się tu na forum albo ekspertów https://hdtvpolska.com// Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Dzięki wielkie za podrzucenie linka. Znalazłem fajną reckę u nich na forum, podrzucam linka, gdyby ktoś również szukał. https://hdtvpolska.com/forum/topic/60496-fani-philips-i-ambilight-czekali-na-taki-telewizor-oled-od-lat-testujemy-philips-oled-806-oled-856-hdmi-21-z-nagrodą-eisa/ Już wiem, że wybór padnie na 55OLED806. Najlepszy kompromis, a zauważyłem, że za 10 cali większy, muszę wyszarpać 500-600e więcej, więc 55" za 1000e jest wystarczający w zupełności. Dzięki za zainteresowaniem i myślę, że do zamknięcia, chyba, że ktoś ma coś jeszcze ciekawego do powiedzenia Pozdrawiam Paweł Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts