wojtask1111 27 Napisano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Witam wszystkich, od wielu lat wystarczał mi zwykły router od tp linka za 3stówki, ale nie dawno w końcu przeprowadziłem się do domu, podciągnęli mi światłowód w zeszłym tygodniu więc nadszedł czad włożyć trochę sprzętu do domu co mam internet 1000/1000 router tplink archer c7 switch 24portowy gigabitowy switch 8portowy kamery poe + rejestrator co potrzebuję nowy router myślałem nad QHora-301W ze wzgledu na serwer nas, oraz 2 porty 10gigabit (1 port do switcha 24portowego a 2port do switcha qsw 2104-2t) switch QSW-2104-2T aby podłączyc komputer i macbooka po sieci 2.5 gigabit i serwer po sieci 10gigabit oraz serwer nas myślałem nad qnap ts-431kx jego głównym zastosowaniem jest otrzymywanie z zewnątrz materiałów wideo i zdjęć transfer na maca lub pc obróbka i wysłanie z powrotem materiałów na serwer, dodatkowo chciałbym uruchomić na nim kopie zapasowa do maca przez timemachine. dane nie są dla mnie aż tak ważne poza kopią zapasową, zastanawiałem się nad raid5 a dyski to raczej 8TB . budżet bez dysków to maksymalnie 4tysiące korzystał może ktoś z tego modelu albo po prostu w miarę się zna na tym i mógłby powiedzieć czy tak jest okey? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Mój pierwszy Qnap był na procku AnnapurnaLabs, sprawiał sporo problemów pozbyłem się go. Kolejny był kupiony na Intelu, sporo większa wydajność oraz obsługa dual channel dla RAM Jak bym miał Ci coś zaproponować to TS-453D-4G, można kupić tanio RAM z używki (są tam kości SODIMM single-rank) i w łatwy oraz szybki sposób zrobić sobie upgrade do 8GB. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtask1111 27 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 czyli jednak arm nie ma podejścia do intela, jakie Ci sprawiał problemy? pytam z ciekawości @8gwiazdek W sumie to też fajny model jakoś go pominąłem skupiając się na tym 10gigabitowym porcie, ale widzę natomiast, że ten ma port pcie gdzie można zamontować dyski m.2 i port ethernetowy https://www.qnap.com/pl-pl/product/qm2-2s10g1t/pc. Dobrze rozumiem? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Zacznijmy od tego że klękał wydajnościowo przy uruchomionych kontenerach i kopiowaniu dużej ilości danych. Później wydarzyło się coś takiego że się zawieszał a eskalacja usterki nastąpiła w tedy kiedy zawieszał się a po restarcie mogłem się na niego dostać przez góra 2 minuty. Cały czas mnie odcinał i znowu trzeba było go restartować. W tym czasie nie było dostępu do danych. Przywracałem go kilkukrotnie do fabryki, zmieniałem wersję FW ale to nie przynosiło efektu. Sprawa skończyła się u dystrybutora , po wysyłce zdiagnozowali uszkodzoną płytę główną, zraziłem się, za dopłatą wymienili mi na model wyższy na Intelu. 1 godzinę temu, wojtask1111 napisał: e ten ma port pcie gdzie można zamontować dyski m.2 i port ethernetowy https://www.qnap.com/pl-pl/product/qm2-2s10g1t/pc. Dobrze rozumiem? Tak dokładnie, jak będziesz miał taką potrzebę to dorzucasz mu kartę na PCI-e. Natomiast jak popatrzeć na wydajność dysków talerzowych i to jaki opis zastosowałeś to już podstawowe 2.5Gbit Ci powinno w pełni wystarczyć. Nawet jakby jakimś cudem to było za mało to spinasz 2 ethernety w LAG-a i masz już 5/5Gbps. Cytuj Link to post Share on other sites
wojtask1111 27 Napisano 17 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 W takim wypadku to jakaś tragedia, czyli zostaje Intel, z drugiej strony się cieszę bo wybór zmalał. Tak wiem że 10gbe to jest nie do wykorzystania ale Switch 2.5 a 10 gigabit to są te same pieniądze, mzoe router droższy ale ten chociaż posiada wszelkie potrzebne porty. Też patrzę do przodu jak taki serwer sprawdzi się w działaniu to wymienie go na większy może już z dyskami SSD. Żeby było szybciej ale to już plany na przyszłość Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts