Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Hej wszystkim, przymierzam się do zakupu nowego DACa, zazwyczaj gram w gry a także słucham muzyki hi-res 24bit i chciałbym aby był to DAC który ma wejście na słuchawki z mikrofonem, służył do gier i muzyki zarazem. Aktualnie mam Steelseries DAC, z którego jestem raczej średnio zadowolony, niby jest lepszy niż zintegrowana karta dźwiękowa, ale widać że jest on dość słaby, ma słabe wzmocnienie, nie łapie najwyższych tonów itd. Tak więc popatrzyłem na różne oferty, tylko ja bym chciał taki DAC bez tzw. "gamingowych" akcesoriów czy ledów, tak więc taki Creative Soundblaster G5/G6 odpada, również Sennheiser GSX 1000/1200 też, tego małego GSX 300 raczej nie wezmę, on podobno również jest dość słaby. Zastanawiałem się nad: - Creative Soundblaster X3/X4 - Schiit Hel - tylko że tego widzę w europie trudno jest zdobyć, na amazonie polskim czy niemieckim nie ma, tylko na amerykańskim ;( - może jakaś karta od Fiio? K3 lub K5? tylko że one zazwyczaj mają wejście tylko na słuchawki, a ja chcę też na mikrofon (lub słuchawki z mikrofonem) Jakie jeszcze moglibyście polecić dobre DACi do gier i muzyki hi-res? Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Adrian6969 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Budżet? Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 nieważne xD ale wolałbym żeby się zmieściło w granicy 200euro ~ 1000zł jeśli jednak będzie coś lepszego a droższego to może też się szarpnę. Problem w tym że ja chcę zewnętrzną kartę na usb a widzę że takich jest raczej mało. Wszędzie tylko wszyscy polecają te Creative Soundblaster G5/G6/X3/X4 i Sennheiser GSX 300/1000/1200. Tego Schiit Hel/Fulla nie ma nigdzie... Tak więc sam już nie wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Topping DX3 PRO+ G6 jest dobry jeśli kupisz B-Stocka za ~300-350zł X3/X4 to są wielokanałowe sprzęty, do słuchawek mało sensowne, szkoda wydawać na to hajs, bo nie da Ci żadnej wartości dodanej. Sprzęty Sennheisera bym odpuścił, bo w swej cenie są gorsze niż większość alternatyw. Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Wszyscy mówią że te G5 i G6 są dobre, tylko że one mają taki GaMiNgOwY wygląd (czyt. dziecinny), ja chciałem coś co wygląda raczej normalnie, dlatego chciałem tego Schiit Hel, on wygląda naprawdę profesjonalnie. Jeszcze aktualnie patrzę na tego X4, on wygląda lepiej niż ten G6, tylko że słyszałem jakieś opinie że ma problemy z softwarem - a może kiedyś miał, może już zrobili jakiś update firmware i sterowników i już tych problemów nie ma? - i jeszcze trzeba pobrać ich apkę na komputer i na telefon żeby to właściwie konfigurować, i jeszcze sam nie wiem co sądzić o tym dźwięku "Super X-Fi", podobno też dziwnie działa, inni mówią że ta technologia to faktycznie cudo, masz może jakieś opinie o tym Soundblaster X4 i dźwięku SX-Fi? widzę że ten Topping DX3 PRO+ jest na bluetooth, ja bym chciał jednak z wejściem na mikrofon lub słuchawki z mikrofonem, jako że mam na kabel, nie lubię bluetooth, wolałbym uniknąć jakichkolwiek opóźnień czy zakłóceń znasz może coś dobrego tylko że na kabel? dla słuchawek z mikrofonem? Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Adrian6969 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Nie ma to jak odrzucić dobre urządzenie, bo źle wygląda DX3 PRO+ ma kilka możliwości przesyłania sygnału, USB, coax, optyk, BT. Zapomniałem tylko, że chcesz mikrofon, a on go nie posiada. SX-Fi to nie żadne cuda, tylko marketingowy bełkot Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) to co, myślisz że powinienem zakupić tego G6 mimo tych gejmingowych ledów? szkoda że na rynku jest cała masa kart dźwiękowych, ale tylko na słuchawki. takich na usb ze słuchawkami i mikrofonem nie ma za dużo ;-; Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Adrian6969 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Może taki https://www.x-kom.pl/p/677980-wzmacniacz-sluchawkowy-fiio-e10k-tc-usb-c.html Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 ten od Fiio jest super, tylko ja chcę z wejściem i wyjściem. Na mikrofon, heh Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 No to G6 jest zwyczajnie lepszy od Fiio. Ja nie wiem co Cię boli ten wygląd. Ja wiem, że niepozornie i gejmingowo to wygląda, ale miałem to na testach, moc jest, dźwięk bardzo przyjemny w tej kasie, sporo możliwości konfiguracji.W tej cenie B-Stocka nie znajdziesz nic innego ciekawego do słuchawek z mikro. Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 3 godziny temu, Adrian6969 napisał: gejmingowych ledów Świecącego "X" możesz wyłączyć z poziomu softu; zapalone zostają jedynie pierścień przy pokrętle i niewielkie ledy informujące o wybranym trybie o ile jest aktywowany (scout mode, sbx) i punktowe, które informują o podpiętych urządzeniach. Te mają "biały kolor", więc nie są jakąś tęczą oczojebną. Porównanie ON/OFF, dodatkowo jasność pierścienia przy pokrętle jest zależna od wybranej głośności- im większa tym mocniej świeci. W użytkowaniu, także przy zgaszonym świetle nie rozprasza ani nie irytuje (przynajmniej mnie). https://imgur.com/a/mkKmD6K Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Dobra mordeńki, przekonaliście mnie. Kupuję tego Creative Soundblaster G6. Znalazłem na amazonie ofertę za niecałe 115euro, tyle jest ok. Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Z powodu wyglądu ja właśnie wziąłem X3 zamiast G6, z Bstock Creative też się trafiał, a z kodem 23OFF wychodziło raptem 70zł różnicy (G6 płacisz przesyłkę, X3 już nie). Za te pieniądze przyjemny sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 10 godzin temu, Adrian6969 napisał: Znalazłem na amazonie ofertę za niecałe 115euro Jak jeszcze nie kupiłeś to polecam wejść na stronę Creativa i w dziale B-stock masz tańsze. To są urządzenia które ktoś odesłał w trakcie 14 dni od zakupu. W pełni sprawne w idealnym stanie i z gwarancją Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian6969 15 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) No właśnie się zastanawiałem nad zakupem X3 lub X4 bo wyglądają bardziej profesjonalnie i jeszcze mają ten ich autorski dźwięk XS-Fi ale wyżej FeX napisał że to tylko taki marketingowy bubel, co mi się też tak wcześniej wydawało, więc w końcu wziąłem G6 po to po prostu dobry wzmacniacz/DAC. Na stronie creative widziałem że z B-Stock jest taki G6 za 530zł, a ja na amazonie znalazłem za 115euro czyli tyle samo za kompletnie nowy, heh Tak więc jak wspomniałem, dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia. Edytowane 7 Czerwca 2022 przez Adrian6969 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 16:00, Adrian6969 napisał: zastanawiałem nad zakupem X3 lub X4 bo wyglądają bardziej profesjonalnie Jeszcze raz coś takiego przeczytam to zwątpię w ludzkość xD 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 3 minuty temu, FeX napisał: zwątpię w ludzkość Planeta Małp coraz realniejsza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 16:00, Adrian6969 napisał: No właśnie się zastanawiałem nad zakupem X3 lub X4 bo wyglądają bardziej profesjonalnie Profesjonalnie powiadasz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Autor miał raczej na myśli "mniej odpustowo". Sam kierowałem się 5ym kryterium, mimo że 5.1 nawet w planach nie mam, to G6 zwyczajnie jest odpustowe z wierzchu. Dla jednego wystarczy, że zagra, inny dołoży parę złotych żeby jeszcze jakoś wyglądało. Osobiście nie żałuję tych kilku złotych, bebechy w zasadzie identyczne, a funkcjonalność o wiele większa. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Nie zrozumcie mnie źle. Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby dorzucić nieco hajsu do urządzenia, które będzie miało lepszą estetykę. Problem polega na tym, że ja nie rozumiem zamiany urządzenia lepiej grającego na gorzej grające jeszcze z dopłatą. Cena X3 to obecnie w promocji 569zł, normalnie 600-700zł. Jeżeli ktoś ma głośniki 5.1 to ewentualnie może się jeszcze pokusić, bo to główne przeznaczenie tego cudaka. Cena G6 B-Stock to zazwyczaj ~330zł, choć obecnie to już 429zł... Jak ktoś dorwał za 330zł to ma jedno z najlepszych kompaktowych, gejmingowo-muzycznych urządzeń do słuchawek i głośników 2.0 w takiej kasie. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 X3 jest G6 z dodatkowymi opcjami, w moim przypadku różnica cenowa to jakieś 70zł, a dostałem w zamian ewentualną możliwość rozbudowy do 5.1, wygodniejsze pokrętło i szybki przeskok pomiędzy 3 trybami korektorów, przycisk wyciszania mikrofonu, ładniejszy i wygodniejszy design (duże pokrętło i ciężar robią swoje), także nie wiem gdzie miałby być krok wstecz, skoro G6 i X3 w układzie stereo to te same urządzenia. Na stronie producenta swego czasu X3 dostępny był za lekko ponad 400zl, a z wiecznie obowiązującym kodem 23OFF był rabat i darmowa przesyłka, gdzie do G6 trzeba było opłacać przesyłkę. Różnica robiła się więc minimalna. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Czy aby masz pewność? A tu. 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts