Passt 3 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Witam, chciałbym spytać, których programów do oceny stabilności podkręcenia procesora używacie?? W stressteście Prime95 które ustawienie jest najsensowniejsze do tego celu (small, smallest, large, blend) ?? Czy w Prime 95 wyłączacie AVX?? Czy ma sens testowanie wtedy CPU?? Dawno temu używałem Prime95 small test z włączonym AVX, ale teraz mój obecny proc po kilku sekundach gotuje mi się do ponad 105 st.C, więc go wyłączam. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Ja testuje cinebencza 23 w pętli, minimum 10 minut. Prime itp kiedy sobie darowałem, jak procek zaraz 90 stopni ma, a w normalnym użytkowaniu jak kompilacja kodu 75, cb 23 tez mocniej daje w kość ale nie aż tak jak te prime. Poza tym jak coś było niestabilne ram/cpu to cb23 się sypał. Jakie masz chłodzenie tego procka? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 EK AIO 360mm. Testowałem Cinebench 23 przez 10 minut bez błędów, a w Prime small test z włączonym AVX bluescreen w pierwszej sekundzie. Ale wydaje mi się, że to zbyt hardcorowy test. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Small FFT w p95 to typowa wygrzewarka do testowania chłodzenia w najgorszym możliwym scenariuszu, coś jak Furmark dla GPU - przynajmniej kiedyś bo teraz karty go wykrywają i obniżają power limit. Large jest o wiele lepszy do testowania stabilności. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 A co powiecie o Realbench od Asusa?? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, Passt napisał: Witam, chciałbym spytać, których programów do oceny stabilności podkręcenia procesora używacie?? W stressteście Prime95 które ustawienie jest najsensowniejsze do tego celu (small, smallest, large, blend) ?? Czy w Prime 95 wyłączacie AVX?? Czy ma sens testowanie wtedy CPU?? Dawno temu używałem Prime95 small test z włączonym AVX, ale teraz mój obecny proc po kilku sekundach gotuje mi się do ponad 105 st.C, więc go wyłączam. ściągnij sobie blender https://www.blender.org/download/ ściągnij scenę (polecam tą z wersji 2.92) https://www.blender.org/download/demo-files/ w ustawieniach zmień sobie GPU na CPU compute i ognia osobiście używam też RealBench Edytowane 31 Maja 2022 przez cyna76 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 program od strony producena zależy co masz amd lub intel ewentualnie aida64 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts