Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przypadku B450 pro 4, ramów 3000 CL16 i Ryzen 5 2600 jeśli nie wskoczy czi profil XMP ustaw ręcznie następujące wartości:

DRam frequency: 2933

Dram Voltage: 1,35 (jeśli nie wystartuje na 2933 ta opcja musi być przypisana ręcznie a nie na auto)

Zapinasz dwie kości 8 GB w slot 2 i 4 licząc od strony procesora i zyskasz maksymalną wydajność procesora do pamięci jaką możesz uzyskać. Mam identycznego proca, Ramy też CL16 3000 i tą samą płytę, mam tak ustawione i wszystko śmiga aż miło. Nie dokupowałem nigdy dodatkowych kości by zrobić quada ale z tego co wiem wtedy chyba maksymalnie wyciśniesz 2666 ale nie opłaca się to jeśli komputer używasz tylko do gier lub jedziesz na starszych Ryzenach jak 2600 właśnie. Po wymianie procesora i aktualizacji biosu nie powinieneś już mieć problemu z ładowaniem profili XMP bo nie ograniczy Cię procesor który w Twoim przypadku jest do 2933 właśnie a ramy masz z gwarancją producenta na 3000.

A i w przypadku B450 Pro 4 nie aktualizuj już Biosu sam tylko zleć to serwisowi który Ci włoży proca i zaaktualizuje Bios ponieważ ta płyta wyszła w czasie kiedy AM4 miało focha z DDR4 i dopiero wiele aktualizacji potem do tego BIOSu to ogarnęli

Edytowane przez Ravenus87
3 godziny temu, Ravenus87 napisał:

ponieważ ta płyta wyszła w czasie kiedy AM4 miało focha z DDR4 i dopiero wiele aktualizacji potem do tego BIOSu to ogarnęli

1 gen płyt AM4

A320, B350, X370

2 gen płyt AM4

B450, X470

3 gen płyt AM4

X570

4 gen płyt AM4

B550, A520

o ile dobrze pamiętam - B450 to już druga generacja płyt AM4 i już tam powinny być ogarnięte fochy z DDR4

Odpiąłem 2 kości 4 Gb, wsadzilem w dual channel i dałem profil. Śmiga na 3000 MHz aż miło.

Rozumiem, że mógłbym dopiąć reszte na lepszym procesorze?

A i CPUZ pokazuje mi prawidłowe wartości pod 3000 Mhz ale w pozycji channel zamiast dual mam 2x64 bit ale rozumiem, że to to samo?

Edytowane przez Zoltan
12 godzin temu, Zoltan napisał:

Rozumiem, że mógłbym dopiąć reszte na lepszym procesorze?

A i CPUZ pokazuje mi prawidłowe wartości pod 3000 Mhz ale w pozycji channel zamiast dual mam 2x64 bit ale rozumiem, że to to samo?

Mógłbyś ale nie opłaca się w przypadku tych czwórek. Albo sobie zostaw te 16 które jest w zupełności wystarczające jeśli jesteś typowym graczem albo dokup 2 kości po 8 lub wersja szlachecka sprzedaj te 2 ósemki i kup sobie 2x16 i podepnij pod duala. Płyta obsłuży Ci 64 GB tak czy siak

A co do CPUZ 2x64 i Dual to to samo