Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może znajdę chwilkę czasu.  Zapominałem, że bios powrócił do ustawień fabrycznych jednach piszczy ;p/

Teraz z powrotem podłączyłem inne ramy od kolegi i faktycznie występuje pikanie. 

Poczytałem trochę i niektórzy piszą, że też tak mają( na innych zestawach). Hmm może te płyty tak mają?

Edytowane przez krzyhox

Jeśli bardzo Ci to przeszkadza to reklamuj z tytułu rękojmi (jeśli masz z dużego sklepu), bo to nie jest poprawne zachowanie. Maglowałem wczoraj swojego MSI mocno i nic z takich rzeczy nie widziałem. 

Próbowałem wczoraj dokręcić Ram, weszło 3800 15-15-15-35 (52 ns pokazalo w Aida). Zero błędów w CB R23, Aidzie i mem teście ale wywala Path of Exile co kilka minut (znalazłem w netach, że gra jest bardzo czuła na problemy z timingami i faktycznie, przy 15-16-16-36 problemów brak). 

Podkręciłem obroty na pompie (EK D5) w Cpu-loopie z 25% na 40%. Nadal praktycznie pozostaje niesłyszalna, tempy na zaś spadły o 11°C (90-79°C w CB R23 nT, ~50°C w grach, ~35°C iddle). 

Odpaliłem też w końcu csgo (mój docelowy tytuł); wg testów w netach 12600k miał być minimalnie wolniejszy od 5800x (<5%) oraz już zauważalnie (~15%) od 5900x. Procentowo może nie wygląda to znacząco ale jeśli mówimy o wartościach rzędu 500+ fps to robi się z tego 50-70 fps. Tymczasem mój 12600kf @stock wykręca z tym samym profilem/rozdzielczością co na 5900x 10-15 kl więcej niż R9... 8-)

Także ten, jak to było? "Paaaanie, do grania to tylko Intel+Nvidia" :peace:

• Lubię to 1
  • Popieram 1

@Rebelmind  Czyli tak jak zawsze mówię testy testami a potem na żywo wychodzi ze jest grubo lepiej :D. Z tymi ramami to ja bym nie odpuszczał jak przeszły na 15 15 15 to bym kombinował żeby tak zostało, no chyba że byłoby to związane z  kosmicznym napięciem i temperaturami, ale te 0,05v chyba by zniosły :D. Na procku zrobiłeś UV, myślę ze na 1.17v spokojnie powinno przejść prime95 avx.

• Lubię to 1

Bez UV na razie, proc kompletny stock. Powalczę w takim razie z napięciami, do mem może wrócę ale ani Csgo, ani PoE nie wykazują żadnych przyrostów między 3200 cl14 a 4000 cl17. 

Serio, wychodzi na to że B660 by wystarczyła, ale różnica w cenie była symboliczna (czy też raczej najtańsza sensowna B660 kosztowała niewiele mniej niż Z690 :/).