Skocz do zawartości

Pomocy w wyborze płyty głowniej do Intela 11 generacji

Recommended Posts

Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru płyty głównej do obecnie posiadanego i5 11400f. Chciałbym wymienić procesor w niedalekiej przyszłości na jakąś i7 a może i9, żeby posłużył kilka lat. Z Uwagi na kończącą się promocję na części w sklepie z nazwą na X... zastanawiam się nad dwoma płytami głównymi:

1. Z590 Aorus Master - 700zł

2. Asus TUF Z590-Plus -560zł

Obie mają dobre opinie więc mam problem z wyborem. Zauważyłem również, że Aorus lepiej się podczas tej promocji przedaje. Rozumiem ze Aorus jest płytą z wyższej półki i miał dużo wyższą cenę wyjściową niż Asus ale czy warto dopłacić 150zł do Aorusa względem Asusa?

Nie specjalnie potrzeba mi karty wi-fi. A jeżeli chodzi o dźwiękówki wbudowane na obu płytach to czy jest jakaś odczuwalna różnica? Mam słuchawki HyperX Cloud Alpha (przeznaczone do działań w nocy) ale równie często gram i słucham na głośnikach 2.1. NA YT widziałem, że obie mają DTS tylko w Aorusie jest Ultra a w Asusie jakiś inny. Ram mam Fury Renegade RGB więc chyba powinno działać sterowanie RGB na obu płytach  softem producenta płyty (na starej MSI Dragon Center wykrywał pamięci). 

2 godziny temu, 8gwiazdek napisał:

Przy obecnym wskaźniku inflacji te 150 zł nie powinny mieć znaczenia

150zł to nie jest dla mnie problem tylko czy warto dopłacać? Czy faktycznie ten Aorus jest wart trochę dopłaty? Trochę się skłaniam w jego stronę po obejrzeniu filmików na YT, biorę też pod uwagę ew. cenę przy odsprzedaży bo mam wrażenie, że będzie wart trochę więcej niż Asus.

Edytowane przez michaldroszcz
32 minuty temu, michaldroszcz napisał:

A jeżeli chodzi o dźwiękówki wbudowane na obu płytach to czy jest jakaś odczuwalna różnica?

Nie będzie żadnej różnicy w zintegrowanych kartach dźwiękowych. Sam używam Z590 Aorus Ultra (model o poziom niżej od Mastera) ale nie widzę sensu dopłacania 150 zł do Gigabyte. 

Gdybym miał wybierać kupiłbym tego Asusa fajna płyta i wolałbym tą markę. Co do jej możliwości to się nie wypowiem bo nigdy nie miałem. Jak składałem swojego obecnego pc to oglądałem i zastanawiałem się nad zakupem tej https://www.x-kom.pl/p/691389-plyta-glowna-socket-1700-asus-tuf-gaming-z690-plus-ddr4.html#Specyfikacja

ale cena jest zaporowa i wybrałem MSI też pod przyszłą wymianę procesora z K

Edytowane przez majster klepka

Więc lepiej Asusa i oszczędzić te 150zł powiadacie. Pewnie jutro zamówię.

Jeszcze jedno pytanie o płyty Asusa. Chodzi mi o podłączenie pompy od AiO. Na płycie jest dedykowana wtyczka oznaczona AiO pump ale w dziwnym dla mnie miejscu czyli na dole socketu procesora. Widziałem oglądając filmy na YT, że niektórzy podłączają AiO do wtyczek na górze płyty. Te 4-pinowe wtyczki są uniwersalne? Można podłączyć pompę oraz wiatraki do dowolnego wejścia 4-pin na płycie? Nigdy nie miałem jeszcze chłodzenia wodnego, chcę kupić Cooler Mastera w białym kolorze dlatego wolę zapytać. Aorus Master wydaje mi się, że ma fajniejsze rozmieszczenie różnych wtyczek.