Hammond 8 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Posiadam obecnie Lenovo Thinkpad T400 (core2duo T9600 2x 2.8Ghz 6MB cache, 8GB DDR3, wifi 5Ghz i modem lte cat.4), bateria jednak w nim trzyma krótko (2 godziny, sprawność baterii wg systemu to 99%) i jednak procesor części instrukcji już nie wspiera np nie odpali ETS2, nie odpali redream. Jest trochę za słaby do odtwarzania Youtube 1080/60. Z czasem myślę nad zmianą na T420 lub T430. Chciałbym by nowy model jednak miał matrycę HD+, docelowo 16GB RAM, fajnie jakby miał czytnik SD, no i ogólnie posłużył przynajmniej kilka(naście) lat. By miał możliwość przełożenia obecnego modemu LTE lub wsadzenia nowszego modemu, ale chyba żaden z obu tych modeli nie ma nowszego złącza by obsłużyć modemy powyżej cat.6. Thinkpad T400 ma zainstalowany BroadMobi BM806U-E1 GSM/UMTS/LTE USB-mPCIe Module (Qualcomm MDM 9225) pod to laptopowe mpci. Z thinkpadami jest jednak problem, że często mają te whitelisty, w T430 dodatkowo trzeba wymienić klawiaturę na tą z modelu T420, ale z kolei ma SATA3. Który model tutaj może być najmniej problematyczny po zakupie? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Chcesz zmienić grata na drugiego grata i ma starczyć na kilkanaście lat ? Dobrze zrozumiałem ? 16gb ramu niewiele zmieni w temacie . Akurat ma dwa lapki z tej epoki . No i jeszcze dają radę do przeglądania neta lub starcza na proste gierki . Ale żeby jeszcze kilkanaście lat miało to działać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Hammond 8 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, jakub1t napisał: Chcesz zmienić grata na drugiego grata i ma starczyć na kilkanaście lat ? Dobrze zrozumiałem ? 16gb ramu niewiele zmieni w temacie . Akurat ma dwa lapki z tej epoki . No i jeszcze dają radę do przeglądania neta lub starcza na proste gierki . Ale żeby jeszcze kilkanaście lat miało to działać ? T400 ma 14 lat i nadal działa dobrze bez większych problemów. Jedynie to ten youtube 1080/60 i wchodzi do niego mało RAM (8GB max). 16GB jest już ok, 8GB jest łatwo zapchać. Innego wyboru i tak nie ma. Chyba, że dell ma coś podobnego w ofercie podobnej cenie, z opcją modemu i nie rozsypie się za 5 lat sam z siebie. U mnie pc i laptop robią głównie pod internet, hbo go, pocztę. Ale jakby redream działał to by były rewelacyjnie. Laptop też służy do ściągania ciężkich plików. Wygrywa nad pc energiooszczędnością. I na wyjazdy, więc to lte musi byc. Edytowane 26 Lutego 2022 przez Hammond Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Nowe laptopy z nowymi generacjami prockow potrzafia wytrzymac nawet kilkanascie godzin na bateri, sa mniejsze, lzejsze, poreczniejsze i przede wszystkim szybsze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 2 godziny temu, Hammond napisał: 16GB jest już ok Pewnie że ok , tylko 8 czy 16 to w takim starociu to naprawdę bez różnicy . Ojciec ma lapka z core2 duo . Dołożyłem mu ssd , ale ten proc i tak jest za słaby nawet do przeglądania neta . Leży jako awaryjny , raz na miesiąc odpalany . Widocznie masz małe wymagania . rób jak uważasz tylko po co ten temat ? Odnośnie LTE , to każdy ma teraz telefon z netem , wystarczy udostępnić transmisję . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hammond 8 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 15 minut temu, jakub1t napisał: Pewnie że ok , tylko 8 czy 16 to w takim starociu to naprawdę bez różnicy . Ojciec ma lapka z core2 duo . Dołożyłem mu ssd , ale ten proc i tak jest za słaby nawet do przeglądania neta . Leży jako awaryjny , raz na miesiąc odpalany . Widocznie masz małe wymagania . rób jak uważasz tylko po co ten temat ? Odnośnie LTE , to każdy ma teraz telefon z netem , wystarczy udostępnić transmisję . To jaki to jest ten core2duo? Na tym T400 internet, youtube, hbo go spokojnie działa. Nawet sprawniej od laptopa hp brata z 2019 roku. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 No to tylko pozazdrościć . Nie pamiętam t5600 chyba Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 26 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 I do tego ekran 14 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts